Lipsko žije v znamení literatúry: o slávny knižný veľtrh je mimoriadny záujem

2013-03-15 13:30:00 |   |    | 

NEMECKO - Za mimoriadneho záujmu verejnosti sa včera otvorili brány tradičného medzinárodného sviatku literatúry v Nemecku - Lipského knižného veľtrhu. Na výstavisko prúdili v dejisku prehliadky tisícky predovšetkým mladých nadšencov literatúry, aby si vychutnali bohatú ponuku mládežníckej, komiksovej i sci-fi tvorby.



Na podujatí v Lipsku sa v tomto roku prezentuje podľa informácií organizátorov viac ako 2 tisíc vystavovateľov z vyše 40 krajín planéty, ktorí ponúkajú viac ako 100 tisíc knižných titulov, vrátane 20 tisíc noviniek. Na veľtrh, ktorý potrvá do nedele, by mali pricestovať aj viacerí prominentní autori.

Pri slávnostnom otvorení veľtrhu v stredu večer si Lipskú knižnú cenu za európske porozumenie dotovanú sumou 15 tisíc eur prevzal literárny vedec Klaus-Michael Bogdal z nemeckého Bielefeldu, ktorého ocenili za dielo s názvom, ktorý v preklade do slovenčiny znie "Európa objavuje cigánov. Príbeh fascinácie a pohŕdania".

Laureátom iného prestížneho ocenenia, Ceny Lipského knižného veľtrhu 2013 za beletriu, sa včera popoludní stal David Wagner z Berlína za dielo Život, v ktorom popísal svoju transplantáciu pečene spred šiestich rokov a okolnosti, za ktorých smrť iného človeka zachránilo jemu život pred istou smrťou. Aj toto ocenenie je dotované sumou 15 tisíc eur.

Paralelne s veľtrhom sa v meste koná aj najväčší čitateľský festival starého kontinentu Lipsko číta. Organizátori rátajú celkove s účasťou 160 tisíc návštevníkov.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa