Navštívili ste krajiny Blízkeho východu? Možno budete mať problém dostať sa do USA

2016-01-22 12:00:00 |   |    | 

Spojené štáty vo štvrtok začali zavádzať zmeny podľa zákona o zlepšení bezvízového programu (VWP) a zabránení cestovania teroristom, ktorý Kongres schválil v decembri minulého roka. Informovalo o tom Veľvyslanectvo USA v Bratislave.



 

Cestovali ste do Iránu, Iraku, Sudánu či Sýrie?


Americký úrad colnej a hraničnej ochrany prijíma každý deň viac ako milión cestujúcich prichádzajúcich do Spojených štátov a v jeho záujme je uľahčovať oprávnené cesty pri zachovaní čo najvyššieho štandardu bezpečnosti a ochrany hraníc.


Podľa nového zákona do Spojených štátov už nie sú oprávnení vycestovať občania krajín zapojených do programu VWP, ktorí cestovali do Iránu, Iraku, Sudánu alebo Sýrie, alebo sa nachádzali na území týchto krajín v čase od 1. marca 2011. To isté platí pre občanov krajín zapojených do programu VWP, ktorí majú zároveň aj občianstvo Iránu, Iraku, Sudánu alebo Sýrie. Tieto osoby budú môcť požiadať o vízum prostredníctvom riadneho vízového procesu na veľvyslanectve alebo konzuláte vo svojej domovskej krajine.


Americké veľvyslanectvá a konzuláty sú podľa americkej ambasády v Bratislave pripravené spracúvať zrýchlenou cestou žiadosti osôb, ktoré potrebujú americké vízum na vycestovanie do USA z naliehavých obchodných alebo humanitárnych dôvodov.

Od 21. januára 2016 sa podľa veľvyslanectva ruší elektronické cestovné povolenie (ESTA) tým cestujúcim, ktorí sú držiteľmi platnej autorizácie ESTA a v žiadosti o ESTA uviedli, že majú dvojaké občianstvo Iránu, Iraku, Sudánu alebo Sýrie.
Podľa nového zákona môže americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť udeliť výnimku z týchto obmedzení, ak sa zistí, že je v záujme presadzovania práva alebo národnej bezpečnosti Spojených štátov.

 

ESTA

 

Od novembra 2008 môžu slovenskí občania cestovať do USA na bezvízový program. Na vycestovanie v rámci bezvízového programu potrebujete biometrický pas, schválenú cestovnú autorizáciu (ESTA) a cesta nesmie trvať dlhšie ako 90 dní. Cestovná autorizácia ESTA je dostupná v 21 jazykoch vrátane slovenského a obsahuje pomocnú sekciu, ktorá poskytuje ďalšie informácie pre žiadateľov a usmerňuje ich pri vyplňovaní žiadosti.


Mohlo by vás zaujímať:


Zdroj/autor: TASR, slovakia.usembassy.gov

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa