TIP na víkend: Fašiangové slávnosti vrcholia. Slovensko zaplnia zábavy a chutné jedlo

2016-02-04 12:00:10 |   |    | 

Tak a máme tu chrípkové obdobie, počas ktorého všetci len kašlú, smrkajú a prenášajú bacily. Najvýhodnejšie by zrejme bolo sa teraz stiahnuť do úzadia a vystríhať sa kýchajúcim davom, no nie vždy sa to dá. Preto sa obrňme dostatkom ovocia a zeleniny, doplňme energiu niekde v prírode a dobre sa zabavme. Príležitostí bude opäť veľa, takže si stačí vybrať z fašiangových podujatí.



 

Fašiangové sprievody

 

K fašiangom neoddeliteľne patria masky, bály, plesysprievody. Aj v slovenskej minulosti sa s obľubou oslavovali a ľudia tak využívali príležitosť na posledné oslavy pred pôstnym obdobím. Dnes si ich pripomíname peknými maskami a symbolickým pochovávaním basy.

 

Žilina

 

Už po 12. krát bude centrom mesta pochodovať sprievod masiek. Podujatie Carneval Slovakia Žilina opäť spojí všetkých, čo radi odprezentujú masky, na ktorých sami pracovali. Mesto očakáva, že sa do sprievodu zapojí do 500 masiek. Spolu s folkloristami sa vyberú o 14:30 spred Mestského úradu smerom cez mesto k Mariánskemu námestiu. Tam vás všetkých bude čakať kultúrny program.


Mohlo by vás zaujať: 


 

Malá/Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany

 

Na fašiang sa nezabudlo ani v týchto obciach, ktoré spoločne pripravili 29. ročník medzinárodného stretnutia gajdošov a gajdošských hudieb. Gajdošské fašiangy sa začnú v piatok sprievodom, pokračovať budú večernou zábavou, v sobotu ráno zase vystúpením gajdošov a záver bude patriť nedeľnej omši za uchovanie tradícií nášho nehmotného dedičstva UNESCO.

 

Aj mnohé iné obce budú počas tohto víkendu sláviť fašiangy. Program si nachystali aj v Modre, Čiernom Balogu, Gelnici, Nitre, Krompachoch, Trnave a na Trenčianskom hrade.

 

Košice

 

Nadšení športovci a hlavne korčuliari by nemali premeškať túto príležitosť. V Košiciach sa totiž v piatok začne korčuliarsky maratón. Na ľade v T-Systems Športovo zábavný areál Alejová 2 sa tí najvytrvalejší stretnú už o 9:00, aby tu prežili doslova celý deň. Podujatie propagujúce krásu tohto športu sa totiž skončí až v sobotu ráno.

Trochu z iného súdka bude Alternatívna potulka. Teraz nahliadnete do obrovskej továrne Tabačka. Prehliadnete si jej priestory a sprievodcovia vám objasnia, ako tu tam kedysi fungovalo. Prehliadky budú prebiehať po celý víkend v rozličných hodinách a jazykoch, čiže si vyberie každý.

 

Trenčín

 

Aj toto mesto si v sobotu užije zaujímavú prehliadku. Minimálne jeho návštevníci. Prejdú sa centrom a dozvedia sa viac o židovskej kultúre. Témou totiž sú Židovské sviatky. Keď sa jej zúčastníte zistíte čo je to Pesah, Chanuka, Sukkto a iné. Prehliadka sa začne v sobotu16:00 na Mierovom námestí.

 

Kremnica

 

sobotu na Štefánikovom námestí na vás čaká adrenalín v podobe celoslovenských pretekov STEFE BIG AIR. Športovo-zábavná adrenalínová šou predvedie najlepšie skoky a triky, ktoré jazdci poznajú. Program začne už v piatok v kine Akropola, kde sa budú premietať filmy so snežnou tematikou a v sobotu sa začnú samotné preteky. Po nich príde rad aj na zábavu počas koncertu a Afterparty.  

 

Trenčianska Teplá

 

Zadarmo sa v sobotu zvezú historickou električkou tie deti, ktoré si so sebou prinesú vysvedčenie. Okúsia tak atmosféru dávnych čias a pozrú si zaujímavú turistickú atrakciu. Z Trenčianskej Teplej sa odchádza o 13:00, 15:00 a 17:00 a z Trenčianskych Teplíc o 13:40, 15:40 a 17:40.

 

Zdroj/autor: TASR, Slovakia.travel, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa