CHORVÁTSKO Rakovica - krajina Winnetoua

2009-05-28 11:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Winnetou sa vrátil do Chorvátska. Pre tých čo si len ťažko spoja legendárneho indiánskeho náčelníka s touto krajinou v srdci Európy sa treba vrátiť o takmer polstoročia späť, keď bolo práve tu nakrútených dvanásť z trinástich populárnych „vinetuoviek“.



Ich priaznivcov určite poteší, že v doline vzdialenej desať kilometrov od Rakovice, neďaleko Plitvických jazier, bude do októbra otvorená Indiánska rezervácia Winnetouland.

Nachádza sa tu zo dvadsať indiánskych stanov – vigvamov zdobených skalpami a kožami, indiánske ohnisko s ústredným totemom a ohrada pre kone, medicinmanov príbytok, malá indiánska osada, javisko a stádo poníkov. Indiánska rezervácia ponúka aj atrakcie ako je ryžovanie zlata, hádzanie podkovou, vrhanie lasa, lukostreľba, kinopremietanie, ...

Winnetouland je nová chorvátska turistická „značka“ , ktorú založil Hajduk Mrdalj, Viedenčan pôvodom z Dalmácie, pričom ju ďalej rozvíjajú Hajduk Mrdalj a Marin Lerga s radom ďalších spolupracovníkov, ktorí sa k tomuto projektu celoštátneho významu pridali.

Filmy o Winnetouovi sú totiž v mnohých krajinách stále populárne, z pohľadu štatistiky ide dokonca o najsledovanejšie filmy všetkých čias. Iba v Nemecku by sa dalo napočítať vyše 200 winnetouovských fanklubov. Winnetou, legendárna postava Karla Maya, bol v

Chorvátsku mimoriadne populárny zvlášť potom, ako sa dostal na televízne obrazovky v nemeckej produkcii v spolupráci so záhrebským Jadran filmom. Film sa nakrúcal v pohorí Velebit, v prekrásnom prírodnom prostredí národných parkov Paklenica, Plitvcké jazerá a Krka, ako aj v mnohých ďalších lokalitách v Like, pričom sa na ňom ako štatisti a pomocný personál podieľali stovky tamojších obyvateľov.

Pre všetkých, ktorých priťahuje život Indiánov, to bude príležitosť zažiť ho zblízka a vyskúšať si streľbu z luku, hod na cieľ podkovou či lasom, alebo jazdu na koni. Návštevníci si však môžu pozrieť aj rekvizity použité pri nakrúcaní filmu.

Milovníkov Winnetoua iste zaujme aj fakt, že sa v rámci podujatia Po stopách Winnetoua ešte v apríli otvorila aj príležitostná výstava a informačný servis venovaný filmom o tomto legendárnom hrdinovi.

Expozície sa nachádzajú v moteli Alan, v ktorom bol počas filmovačky v oblasti Starigrad-Paklenica ubytovaný hlavný filmový štáb. Výstava obsahuje množstvo dokumentárnych fotografií z nakrúcania ako aj originálne rekvizity použité vo filmoch, ktoré pre túto príležitosť zapožičal Jadran film. Expozícia sa bude v budúcnosti dopĺňať ďalšími exponátmi.

 

 

Chrovatske Turističke Združenie

Trenčianska, 5
821 09 Bratislava
Slovenská republika
Zástupca oblastného úradu:
Nora Henterova
Tel: +421 255 562 054 ,+421 255 415 415
Fax: +421 255 422 619
e-mail: infohtz@chello.sk
web:
http://sk.croatia.hr/Home/

 

 

Zdroj/autor: chtz,zadartz,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa