KATASTROFY Európa pod snehom a ľadom

2010-01-14 09:30:00 |   |    | 

EURÓPSKA ÚNIA - Kvôli hustému sneženiu bola včera ochromená prevádzka na švajčiarskych letiskách v Ženeve a Bazileji a problémy mali tiež letiská v Paríži a Británii.



V Rakúsku v noci zamrzol človek. V Nemecku vodičov stále trápia zamrznuté cesty a vÍrsku kvúli mrazu popraskalo na mnohých miestach  vodovodné potrubie.

Až pätnásť stupňový mráz pripravil o život pri dolnorakúskej obci Obritz neďaleko českých hraníc, 81 ročného starca. Muž v utorok večer pri otáčaní auta uviazol v snehu, preto sa rozhodol ďalej pokračovať peši. Skoro mu ale došli sily. Ráno ho našl mŕtveho.

Británia, ktorá zažíva najstudenšiu zimu za posledných tridsať rokov, včera znova zasypal sneh. Stovky škôl po celej krajine vyhlásili snehové prázdniny. Množstvo diaľnic a ciest bolo takmer neprejazdných, niektoré úseky museli byť zatvorené. V Cornwalle, zasypanom snehom, otvorila polícia pre uviaznutých vodičov núdzové útulky.

Situáciu na cestách komplikuje aj vyhlásenie ombedzení pre používanie posypovej soli, aby časť z jej zmenšujúcich sa zásob zostala na ďalšie dni a týždne. Meteorológovia predpovedajú možnosti poľadovice najmenej na najbližších desať dní.

Kvôli snehu boli uzavreté letiská v Birminghame, v Cardiffe a tiež londýnsky Gatwick. Letisko Heathrow zostalo otvorené najdlhšie, nakoniec však muselo zrušiť asi tristo letov. Popoludní sa situácia zlepšila.

Do podobnej situácie sa postupujúcim snehom dostal aj Paríž a francúzske letiská. Orly muselo zrušiť polovicu letov. Najväčšie letisko Roissy-Charles de Gaulle asi 40 percent a poobede asi tridsať. Problémy hlásili aj regionálne letiská, situáciu zhoršoval aj štrajk leteckých dispečerov.

Z nedostatkom posypového materiálu zápasí Nemecko. Dolnosaský Wilhelmshaven oznámil,  že kvôli nedostatku soli a štrku nebude garantovať odstraňovanie poľadovice pri školách, športových halách a verejných budovách. Dolnosaskí cestári na niektorých úsekoch ďialnice A7 sypú len dva z troch jazdných pruhov.

Z rozmarov zimného počasia sa radujú predovšetkým nemeckí školáci. V okrese Harburg na severe krajiny včera kvôli veľkej poľadovici odpadlo vyučovanie. Cestujúci, ktorí na severovýchode Nemecka používajú železnicu, si včera oddýchli. Dráhy obnovili trasy, ktoré boli kvôli snehu a popadaným stromom niekoľko dní uzavreté.


 

Zdroj/autor: afp,reuters,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa