Ako sa poistiť pred cestou? Postačí Európsky preukaz zdravotného poistenia? Čo je lepšie?

2015-08-12 08:00:00 |   |    | 

Pred našimi cestami by sme vždy mali zvážiť, či je poistenie nutné. Vo väčšine prípadov však môžeme povedať, že poistenie potrebné je. V dnešných časoch sa môže stať hocičo a od chrípky až po prevoz domov, vás tieto úkony môžu stáť celý majetok. Čo však s tým poistením, ktoré máme zaručené ako európsky občania? Je postačujúce?



 

Ako funguje EPZP?

 

Keď si platíme zdravotné poistenie tu na Slovensku, automaticky máme nárok aj na poistenie v ostatných krajinách EÚ. Stačí si vybaviť Európsky preukaz zdravotného poistenia a aspoň základnú ochranu máte. Problémom však zostáva to, čo vám vaša zdravotná poisťovňa reálne môže preplatiť, alebo na aké služby máte nárok.

Primárne treba myslieť na to, že tento preukaz platí len v rámci EÚ, Európskeho hospodárskeho priestoru a ešte vo Švajčiarsku. V týchto krajinách máme vďaka nemu nárok na potrebnú zdravotnú starostlivosť, ktorú si vyžaduje náš aktuálny stav s ohľadom na dĺžku pobytu v danej krajine, s tým, že sa nedá odložiť až do obdobia po návrate domov.

 

Koľko zaplatíme?

 

Pri používaní EPZP by sme si mali byť vedomí toho, že tento preukaz platí len za určitých podmienok. Pre nás tou najdôležitejšou je to, že sa dá využiť len v zdravotníckych zariadenia, ktoré sú priamo napojené na systém verejného zdravotného poistenia. Teda len na miestach, kde sa poskytuje starostlivosť pokrytá poistením ekvivalentná k nášmu zdravotnému poisteniu.

Druhým dôležitým bodom je to, že na základe EPZP má poistenec nárok na poskytnutie potrebnej zdravotnej starostlivosti v krajinách EÚ za rovnakých podmienok ako domáci poistenec. To nás však neoslobodzuje od doplácania za rôzne služby. Tak ako domáci, aj my pri ošetrení musíme doplácať určité sumy. Tie sa však v zahraničí môžu dostatočne líšiť od našich. Spoluúčasť pacienta si teda platíme z vlastného vrecka, čo v mnohých krajinách môže znamenať veľkú finančnú záťaž. Rozsah príplatkov je rozličný v ČŠ a orientačné ceny si môžete vopred zistiť aj na stránke vszp.sk.

 

Čo v prípade zdravotných problémov?

 

Ak sa vám nebodaj na dovolenke v zahraničí (ale aj pri rôznych stážach, brigádach, služobných cestách a pod.) niečo stane a máte len EPZP, vyhľadajte primárne zariadenie o ktorom viete, že je napojené na systém verejného zdravotného poistenia. Tam sa preukážte EPZP a lekári by vám mali poskytnúť potrebnú pomoc.

Ak by ste preukaz náhodou nemali so sebou, lekári vám môžu dať celú sumu preplatiť. V tom prípade si určite vypýtajte všetky originálne doklady o zaplatení, diagnóze, s rozpisom poskytnutých výkonov, respektíve správou o hospitalizácii. Doklady si dôsledne uložte a po návrate s nimi a vypísanou žiadosťou môžete žiadať vašu zdravotnú poisťovňu o preplatenie.

V prípade, že ste hospitalizovaní a preukaz nemáte so sebou, samo zdravotné zariadenie si ho môže nechať vyžiadať a nechať poslať.

 

Výhody aj nevýhody

 

Takýto spôsob poistenia má svoje výhody aj nevýhody v porovnaní s komerčným cestovným poistením.

Keď hovoríme o výhodách, tak sa poistenie s EPZP vzťahuje aj na chronické ochorenia. Ak máte takéto problémy, mali by ste sa vopred spojiť so zdravotníckym zariadením v zahraničí a vopred sa s ním dohodnúť na poskytovaní pravidelnej starostlivosti.

Hlavnou nevýhodou je to, že toto poistenie nepokrýva náklady spojené s prevozom späť na Slovensko.

 

Na záver

 

V prípade že cestujete je teda najlepšia kombinácia oboch druhov poistenia. Takto budete mať krytú väčšinu možných nákladov a vyhnete sa nepríjemnému plateniu. Ak cestujete častejšie, najlepším riešením je mať EPZP (platí 10 rokov) a napríklad ročné komerčné poistenie, ktoré si viete upraviť podľa vlastných potrieb.

Ak ešte EPZP nemáte môžete si ho vybaviť pri osobnej návšteve na pobočke, ale aj cez internet, telefonicky alebo poštou. Poisťovňa by vám ho mala vydať približne do 2 týždňov.

Zdroj/autor: vszp.sk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa