Dovolenka s deťmi: 10 tipov, ako na nej neprísť o nervy

2016-06-01 00:00:01 |   |    | 

Cestovatelia sa svojej záľuby neradi vzdávajú ani po narodení detí. Stačí trochu upraviť plány dovoleniek a môžete sa pustiť do spoznávania ďalších krajín. Navyše aj vo svojich potomkoch tak vypestujete vášeň pre spoznávanie sveta a vychováte z nich budúcich cestovateľov. Ešte predtým, ako vyrazíte na vašu spoločnú dovolenku, mali by ste pamätať na niektoré dôležité rady, ktoré vám uľahčia nielen celé prípravy, ale aj pobyt v cudzej krajine.



 

1. Lekárnička

V prvom rade si pripravte lekárničku. Deti sú náchylnejšie na rôzne ochorenia a v novom prostredí sa im môže imunita ešte viac oslabiť. Buďte preto obozretní a pripravte do zásoby lieky na rôzne virózy, črevné problémy a najmä alergie. Vhodné je mať po ruke aj niečo na ošetrenie malých rán. Vždy takto zareagujete rýchlejšie, ako keď by ste mali hľadať tieto veci na recepcii alebo v lekárni a navyše v krajine, ktorej jazyk možno ani neovládate.

 

2. Hry na cesty

Častým problémom je vyriešiť dlhú cestu do vybranej destinácie. Deti sa nudia a najmä ak sa presúvate autobusom, nemôžu sa po ňom tak pohybovať a sú časom nervózne a uplakané. Aj v záujme iných cestujúcich im vyberte preto niekoľko hier, ktoré s nimi budete hrať. Pozrite sa na internete aj po interaktívnych zábavkách, kde nepotrebujete žiadne pomôcky. Môžete napríklad počítať domy, súťažiť, kto nájde ako prvý modré auto alebo čo nezvyčajné kto objaví.

 

3. Audio rozprávky

Niektorí rodičia ponúknu deťom počas cestovania sledovanie rozprávok na tabletoch alebo notebookoch. To je síce fajn spôsob a zaujme ich to na dlhý čas, no myslite na možné problémy. Môže to na nich pôsobiť rovnako ako čítanie knihy na niektorých dospelých a teda im bude po čase nevoľno. Vyskúšajte to preto najprv na kratších trasách alebo zvoľte radšej počúvanie audiokníh, pri ktorých vám aj skôr zaspia.

 

4. Zapojte ich do balenia

Aj deti pociťujú pred cestovaním určité napätie spojené so vzrušením. Aby ste ich trošku upokojili, nasmerujte ich myšlienky iným smerom. Dajte drobcom nejaké povinnosti, zapojte ich napríklad do procesu balenia a nebudete im musieť vymýšľať iné hry. Môžu si trebárs ukladať veci na jednu kôpku, vybrať nejaké dve hračky alebo knihu. Učte ich zároveň aj samostatnosti, aby sa už neskôr dokázali zbaliť samé.

 

5. Nezabaľte si polovicu domácnosti

Chorobou viacerých mamičiek je nabaliť si na každú spoločnú cestu čo najviac vecí. Potom to vyzerá tak, že idete niekde len na víkend, no ledva vám stačí rozmerný kufor auta. Obrazne povedané ste schopné zbaliť aj polovicu domácnosti, len aby vám tam nič nechýbalo. Uvažujte triezvo, zbaľte len nutnosti, väčšinu oblečenia tam aj tak nebudete potrebovať a keby vám náhodou niečo zachýbalo, dokúpite si to.

 

6. Nezabudnite na pas

Majte na pamäti, že platný cestovný pas už potrebuje každé dieťa. Na rozdiel od minulosti už nestačí mať potomka zapísaného vo vašom pase, každý človek musí mať pri vycestovaní vlastný doklad, a to platí aj v prípade, ak by ste cestovali s párdňovým batoľaťom. Navyše keď cestuje iba jeden z rodičov, potrebuje v závislosti od danej krajiny oficiálny súhlas od toho druhého, že môžu spoločne vycestovať za hranice. Tento krok chráni deti pred prípadným únosom.

 

7. Stravovanie

Na dlhšie cesty autom alebo autobusom by ste mali pripraviť aj nejakú stravu. Myslite na to, že deťom bude tráviť horšie, preto im radšej prichystajte ľahšie jedlo a dávajte im menšie porcie v častejších intervaloch. Ak má dieťa citlivý žalúdok, počas cesty sa nespoliehajte ani na stravu v reštauráciách a pribaľte radšej niečo z domu. V opačnom prípade si poriadne znepríjemníte už beztak komplikované presuny.

 

8. Výber hotela

Na ľahkú váhu neberte ani výber hotela. Rezervujte radšej zariadenia rodinného typu, ktoré vám ušetria veľa starostí. Nemusíte sa tam obávať mladých hlučných partií a hlavne tam budete mať k dispozícii veci a služby, ktoré určite oceníte. Vysoké stoličky, detské postieľky či riad, animačný program alebo stráženie detí - to všetko vám na dovolenke veľmi pomôže.

 

9. Nielen zábava, ale aj poučenie

Cestovanie slúži väčšine dovolenkárov najmä na oddýchnutie a načerpanie nových síl. Popri tom by sme si však vždy mali odniesť aj pár nových poznatkov, ktoré nám obohatia život. Inak by tomu nemalo byť ani v prípade detí, takže pri každej dovolenke nájdite aj niečo nové, čo ich naučíte. Formou hry im vždy prezraďte niečo z kultúry danej krajiny a nikdy nezabudnite na návštevu aspoň jednej pamiatky. Vodné parky sú síce skvelé, ale bola by veľká škoda, ak by ste im nové štáty neukázali aj v inom svetle.

 

10. Kartička v prípade núdze

Rodičia by mali byť za každých okolností obozretní a radšej vopred predvídať aj tie horšie situácie. V cudzej krajine sa môže stať, že sa vám potomok v dave turistov stratí. Dieťa nepozná cudziu reč a jeho hľadanie to komplikuje. Vždy mu preto napíšte kartičku, kde bude pár viet v angličtine alebo v domácom jazyku. Nezabudnite uviesť názov vášho hotela a telefónne číslo, na ktorom vás môžu zastihnúť.

Aj takéto drobnosti zabezpečia, aby ste sa z dovolenky vrátili s množstvom pozitívnych zážitkov.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa