Tipy na originálne denníky: Takto na svoje cesty nikdy nezabudnete

2017-07-31 00:00:01 |   |    | 

Keď ste dlho na cestách alebo máte za sebou veľa dovoleniek, časom sa vám začnú jednotlivé krajiny a zážitky zlievať dokopy. Aby ste si na ne uchovali peknú spomienku, mali by ste si po vzore iných cestovateľov založiť malý diár. Do neho si môžete okrem zapisovania niektorých momentov z ciest pridávať aj drobnosti, ktoré urobia práve ten váš diár jedinečným.



 

Každú cestu mení na umelecký zážitok

Ak máte dostatok umeleckého talentu, môžete sa inšpirovať maliarkou Dinou Brodsky. Jej hlavným domovom je New York, no ako ona sama hovorí, dobre sa cíti všade vo svete a vždy si chce z každého nového miesta odniesť čo najviac pekných spomienok. Po pár dovolenkách však hľadala lepšiu možnosť, ako zachytiť atmosféru týchto momentov. Fotografie pre ňu neboli postačujúce, a tak sa rozhodla nakoniec založiť si denník, do ktorého si zapisovala jednotlivé zážitky. Slová však nedokázali presne popísať všetko, čo tam zažila. Keďže sa doma venovala umeniu, prišla na nápad, že si so sebou odteraz bude nosiť i štetec a farby a vytvorí tak jeden z najoriginálnejších cestovateľských denníkov.

 

Prinesie si tak viac čara

Dina hovorí, že jej toto rozhodnutie nakoniec pomohlo aj z cestovateľského hľadiska. Keď začala na svojich dovolenkách maľovať, bola prinútená zastaviť sa. Vďaka tomu vnímala viac svet okolo seba a lepšie načerpala atmosféru a zvyky domácich ľudí. Pre svoje maľby si cielene nevyberala iba hlavné pamiatky lokalít, ktoré navštívila. Vždy našla niečo, čo ju v danom meste zaujalo a pre ňu znamenalo nejaké významné spomienky. Umelecké maľby potom doplnila textom, do ktorého zaznamenala aj situácie, počas ktorých vznikali. Ako autorka tohto zaujímavého nápadu tvrdí,zrazu mali jej dovolenky väčší význam a podporovali aj jej kreativitu. Nosiť so sebou pomôcky na maľovanie nebolo podľa nej náročné. Vždy brala so sebou len základnú výbavu a chýbajúci materiál si dokupovala priamo na mieste.

 

Kreatívne nápady na dovolenkové spomienky:

 

Vylepšené cestovateľské denníky

Aby ste sa inšpirovali Dininým nápadom, nemusíte mať rovnako veľa umeleckého talentu. Vy si môžete robiť váš kreatívny denník po svojom, keď si do neho namiesto kresieb budete lepiť výstrižky z propagačných materiálov, fotografie, môžete si vysušiť kvety do herbára, nájsť si tam miesto pre letenky, lístky na dopravu, účty z reštaurácií, na ktoré máte príjemné spomienky alebo pridajte len vaše jednoduché kresby. Dôležité je, aby bol váš denník originálny a aby ste sa pri jeho listovaní ocitli spomienkami na týchto miestach.

 

Kamienkový fotodržiak

Z každej krajiny, ktorú navštívite, si doneste nejaký kameň, ktorý vám tam padne do oka. Zaobstarajte si hrubší drôt, ktorý kúpite v domácich potrebách. Najprv ho párkrát oviňte okolo kameňa, ktorý bude tvoriť základ netradičného rámika. Potom ho vytiahnite smerom do výšky a urobte z neho aspoň malého slimáka. Tvarujte ich pomocou kliešťov, ide to tak jednoduchšie. Medzi drôtového slimáka potom zachyťte vybranú fotku z dovolenky.

 

Cestovateľské obrazy

Po vašich cestách máte istotne izby plné rôznych suvenírov. Vyrobiť si však môžete aj niečo vlastné a originálne. Na tieto špeciálne obrazy budete potrebovať hrubší kartón, farebný výkres, prospekty z daného mesta, pár vašich fotografií, lístky z tejto dovolenky, mince, kamienky alebo iné drobnosti. Z prospektov si potom vystrihnite názov krajiny alebo mesta, kde ste dovolenkovali. Písmená by mali byť väčšie, mali by byť na nich zreteľné niektoré charakteristické pamiatky a umiestnené by mali byť vo vrchnej polovici. Do tej spodnej nalepte len tak chaoticky bez žiadneho plánu fotky a lístky z pamiatok. Všetko dozdobte mincami a kamienkami. Váš obraz si môžete dať do rámu a zaskliť, aby vám na spomienky nesadal prach.

 

Spomienková skrinka

Nájdite viacero krabičiek rovnakej veľkosti. Ideálne sú veľké škatuľky zo zápaliek. Tie nalepte na seba a vytvorte z nich improvizovanú skrinku. Okrem prednej strany ju celú oblepte výkresmi a tie môžete ešte ozdobiť servítkovou technikou. Na predné otváracie časti prevlečte ihlou a tenkým lankom veľké korálky, ktoré budú slúžiť ako úchytka na otváranie. Do každej krabičky vložte pár charakteristických drobností, ktoré vám pripomínajú danú krajinu a ktoré ste našli na svojich cestách. Na prednú stranu potom vždy dopíšte názov mesta a dátum dovolenky.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Instagram
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa