Cestujeme do Viedne z Bratislavy: Veľké porovnanie spôsobov dopravy

2018-09-19 00:00:00 |   |    | 

Viedeň a Bratislava. Dve hlavné mestá, ktoré sú k sebe tak blízko ako žiadne iné na svete. Aj preto je ponuka dopravy z Bratislavy do Viedne taká široká. Zakaždým sa oplatí zvažovať všetky možnosti, preto sme pripravili prehľadné porovnanie. Zahŕňa popis každého zo spôsobov dopravy do Viedne spolu s hlavnými výhodami či nevýhodami.



 

Taxíkom? Najčastejšie na Schwechat

Keď sa spomenie taxík, je to najmä v súvislosti s odletmi z viedenského letiska, ktoré využíva mnoho Bratislavčanov. Štandardne si môžete objednať taxík za ceny 40 až 50 eur. Zvážiť môžete aj Taxify, ktorý na Slovensku nedostal od súdu „stopku“ na rozdiel od známejšej ridesharingovej služby Uber. Keď sa poveziete s Taxify, na cenu sa informujte vopred a myslite na takzvané aglomeračné zóny. Ide o príplatky za jazdu mimo Bratislavy.

Priamo do Viedne by bola cesta taxíkom samozrejme drahšia ako v prípade Schwechatu. Najmä v čase dopravnej špičky si zrejme výrazne priplatíte. Napríklad počas piatkov zvyknú Rakúšania pracovať kratšie, takže cesty naprieč Viedňou sa už poobede zahustia a taxikár vám samozrejme naúčtuje viac.

 

Autobusom do centra Viedne

Po zadaní slovného spojenia „Viedeň Bratislava“ vám vyhľadávač Google ponúkne ako prvú dopravu autobusom Slovak Lines. Spolu s ďalšími dopravcami ako Flixbus či RegioJet vytvorili títo dopravcovia hustú sieť spojov. Cena je pre cestujúcich priaznivá, Slovak Lines napríklad ponúka promo akciu, v rámci ktorej získate lístok na autobus do Viedne za jedno euro. Vzťahuje sa na prvý zakúpený lístok cez novú mobilnú aplikáciu dopravcu, v ktorej treba byť zaregistrovaný. Štandardne vás obojsmerná cesta vyjde na stále prijateľných 9 eur.

Autobusom sa môžete odviesť na letisko Schwechat alebo k hlavnej vlakovej stanici v centre Viedne. Konkrétne Slovak Lines ponúka drobné občerstvenie v cene lístka. Na palube autobusu si nabijete svoj notebook či smartfón a k dispozícii máte bezplatný Wi-Fi internet. Najmä v letných mesiacoch cestujúci ocenia klimatizáciu. Za zmienku ešte stojí spoľahlivosť „viedenskej“ linky Slovak Lines. Vďaka tomu, že namiesto nepredvídateľnej diaľnice jazdí autobus kratšou trasou po „starej ceste“, dosahuje podľa dopravcu presnosť príchodov 99,6 %.

Spolu s lístkom do Viedne si môžete zakúpiť aj celodenný lístok na mestskú hromadnú dopravu vo Viedni, v takomto prípade si priplatíte 5,80 eura. Pre študentov či pracujúcich sú v ponuke aj predplatené lístky za 38 eur na sedem dní alebo 125 eur na celý mesiac. Dopravca ponúka k takýmto druhom lístkov bezplatné parkovanie pri autobusovej stanici Nivy.

 

Vlak ako tradičná forma dopravy

Do Viedne môžete vlakom vycestovať z dvoch lokalít. Jednou je hlavná vlaková stanica v širšom centra mesta, ďalšou je petržalská vlaková stanica. Jednoznačne odporúčame využiť zvýhodnené spiatočné cestovné za 14 eur, ktoré je výhodnejšie dokonca aj ako nezľavnený jednosmerný lístok do metropoly Rakúska. Zľavnené cestovné vyjde na polovicu z tejto sumy.

Dajte si však pozor – ak si zakúpite lístok napríklad zo stanice Bratislava-Petržalka, aj návrat musí byť na rovnakú vlakovú stanicu. Nemôžete teda cestovať trasou cez Marchegg na hlavnú vlakovú stanicu. Vlakový lístok zahŕňajúci využívanie MHD vo Viedni (zóna 100) stojí 19,80 eura alebo 9,90 eura v prípade zľavnenej verzie.

Vlak v súčasnosti môže cestujúcim ponúknuť aj umelecký zážitok v podobe takzvanej TRAM Galérie. Ide o galériu súčasného umenia a kultúrne centrum premávajúce pravidelne ako vlak rakúskych a slovenských železníc medzi hlavnou stanicou Bratislava a Wien Hauptbahnhof. Názov projektu odkazuje na historickú Viedenskú električku, ktorá spájala Viedeň a Bratislavu od roku 1914.

 

Plavba loďou so zážitkom

Ak sa do Viedne chcete dopraviť loďou, Twin City Liner ponúka každý deň 5 plavieb v každom smere. Twin City Liner je ľahký vysokorýchlostný katamarán (vyrobený z hliníka) s prúdovým pohonom. Vďaka svojmu plytkému ponoru a schopnosti prerážať vlny je ideálny na plavbu po Dunaji – obzvlášť v lete, kedy je Dunaj často veľmi plytký. Loď sa plaví po Dunaji rýchlosťou do 60 km/h.

Catering na palube ponúka čerstvo pripravené ľahké pochúťky či občerstvenie. Pod dve eurá sa za jeden nápoj však nedostanete, ceny tak budú prijateľné skôr pre Rakúšanov. Turisti si môžu zakúpiť suveníry. Lístok na jednu plavbu stojí od 20 do 35 eur v závislosti od času plavby. Nástupišťom v Bratislave je pontón Twin City Gate na Rázusovom nábreží. Vo Viedni vystúpite v Schiffstation Wien City. Neďaleko sa nachádza zastávka U-Bahn Schwedenplatz.

 

Vlastným autom? Plánujte vopred

Ak do Viedne vyrazíte vlastným autom, okrem nákladov na palivo musíte poväčšine počítať s parkovným. V centre Viedne zaplatíte sumy okolo troch či štyroch eur za hodinu parkovania. Pre prípadné dlhodobejšie celodenné parkovanie sa oplatí zvážiť takzvaná „P Card“. Karta platí vo vybraných verejných garážach a umožňuje ušetriť do 50 % zo sumy parkovného.

Ak sa chystáte na dovolenku a letíte zo Schwechatu, parkovné môže tvoriť zásadnú položku vo vašom rozpočte. Pri našom hľadaní sme našli týždenné parkovné v sume 80 eur. Viedenské letisko najnovšie pridalo do ponuky novú službu „easy parking“. Za 19 eur získate prémiový komfort a rýchlejšie odovzdanie a následné vyzdvihnutie automobilu.

Cesta autom na viedenské letisko vám z Bratislavy potrvá zhruba 45 minút po diaľnici. Počítať treba s diaľničnou známkou. 10-dňový variant stojí 9 eur. Opomenúť nemôžeme ani palivové náklady, ktoré sa budú líšiť v závislosti od vášho auta.

 

Stručný prehľad výhod a nevýhod jednotlivých druhov dopravy

 

Taxi

Výhoda: Vlastný komfort individuálneho cestovania

Nevýhoda: Štandardná cena od 40 eur, možné dopravné zápchy

 

Autobus

Výhoda: Hustá sieť spojov, výhodné ceny

Nevýhoda: Možné dopravné zápchy

 

Vlak

Výhoda: Rýchlosť pri cestovaní (1 hod.)

Nevýhoda: Nestojí na letisku Schwechat

 

Loď

Výhoda: Zážitková cesta, najmä pre turistov

Nevýhoda: Dlhšia cesta (90 minú do Viedne, 70 minút späť)

 

Auto

Výhoda: Cestujete v čase, ktorý si určujete sami

Nevýhoda: Náklady na parkovné či diaľničnú známku, komplikované parkovanie

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa