TÉMA Asketická dovolenka

2010-05-30 11:00:00 |   |    | 

Dovolenka pre niekoho predstavuje predovšetkým odpočinok, pre iného poznanie či dobrodružstvo. Niektorí ľudia však cez dovolenku hľadajú možnosť, ako rozbiť stereotypy, ktoré ovládli ich všedný život. Zažiť nedostatok, depriváciu alebo dokonca bolesť, môže byť pre nich oslobodzujúci...



S pojmom asketická dovolenka sa v encyklopédiách ešte nestretnete. Termín asketizmus je charakterizovaný ako životný štýl, ktorý sa vyznačuje odopieraním určitých rozkoší a pôžitkov. Askéza je väčšinou spojovaná s náboženskou praxou a pôvodne znamenala akékoľvek cvičenie, s ktorým sa upevňuje disciplína.

Dovolenku v asketickom štýle si môžete obstarať veľmi lacno alebo naopak veľmi draho. Ako sa zdá niektorí ľudia neváhajú zaplatiť tisíce za vzorne zorganizovaný týždeň plný telesného vyčerpaniam, ponižovania a iného trýznenia.

 

Radikálny fitness

Budíček o pol šiestej, ranná rozcvička, ľahké raňajky, poldenný pochod, diétny obed a zvyšok dňa v sedle horského bicykla. Tak vyzerá deň v luxusnom rezorte Body & Soul v Írsku, kde si klient siahne až na dno svojich síl.  „Ľudia, ktorí v živote dosiahli všetko, chcú tiež všetko skúsiť a sú ochotní kvôli tomu prejsť trebárs peklom.", cituje časopis Newsweek odborníka na cestovný ruch z americkej univerzity.

V USA predstavuje extrémny fitness a „Detox spa“, kde hostia dobrovoľne podstupujú drsný diétny a abstinenčný režim, asi 5 percent trhu. Analytici z odboru však očakávajú, že tento podiel naďalej porastie, pretože ľudia si stále viac uvedomujú hodnotu vlastného zdravia.
Tento trend sa do celého sveta rozšíril pravdepodobne z kalifornského rezortu Ashram, ktorý bol založený už v 70.rokoch minulého storočia. Za posledných päť rokov sa však sieť podobných služieb neuveriteľne rozrástla.

Jóga

Pre tých, ktorí chcú uniknúť každodennému stresu a venovať sa meditácii a očiste duše, je jóga jednoznačnou voľbou. Jóga znamená spojenie, obnovenie pôvodného vzťahu individuálneho Ja s Bohom prostredníctvom asketických praktík. 

Centrá jógy sa nachádzajú po celom svete, nadovšetko sú však dni strávené v budhistickom kláštore medzi naozajstnými mníchmi. Vyhľadávanými destináciami pre tento druh striedmej dovolenky sú tradičná India a Srí Lanka.


Ruský trh


Zdá sa, že najväčší rozkvet zažíva tento typ turistiky v Rusku, kde úspešne funguje niekoľko bizarných projektov.  Páčil by sa vám zažiť pocit zelenáča, prejsť náročným armádnym výcvikom a nechať sa pritom „buzerovať“ veteránmi čečenskej vojny...?

Upútavka na ďalšiu atrakciu by mohla znieť: „Máte už dosť prepychu?“ Chcete vedieť, ako sa cítia ľudia na pokraji biedy? Odpoveď je jednoduchá: príďte a skúste si to sami – ako žobráci na niektorej z rušných moskovských ulíc. Všetko potrebné vrátane patričného oblečenia zaistí agentúra. Že to nie je možné? Ruskí oligarchovia to vraj milujú...

 

Hotel inak


Veľmi populárne sú dnes hotely, ktoré kedysi slúžili ako väznice. Niektoré boli premenené na luxusné rezorty, v iných však ešte stále môžete vyskúšať, aké to je spať v miestnosti s veľkosťou štyri metre štvorcové.

Jedným z takých je napríklad hostel v austrálskom Mount Gambier či zariadenie v bývalej väznici KGB v lotyšskom meste Liepaja, ktorá funguje ako múzeum a ubytovňa zároveň. K tomu vám ešte zdarma pridajú pokrik a šikanovanie stráže. Podľa pracovníčky objektu, je toto zariadenie vyhľadávané predovšetkým školskými skupinami, ale v poslednej dobe tiež agentúrami venujúcimi sa firemným teambuildingom.

 

Zdroj/autor: newsweek,czechtourism,drom

VIDEO Mount Gambier Jail

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa