Salzburg: Mozartovo rodisko ponúka pohodu a výnimočné zážitky

2017-07-17 12:00:00 |   |    | 

Salzburg po celom svete nepochybne preslávil najmä Mozart. Rakúska metropola však ponúka omnoho viac ako len spomienky na tohto hudobného velikána. Kultúra, história a gurmánske zážitky - to všetko sem láka turistov zo všetkých kútov planéty po celý rok. My zo Slovenska to našťastie vôbec nemáme ďaleko.



 

Základné informácie

Pre dnešných cestovateľov je veľmi dôležité vedieť sa na miesto dovolenky presunúť vlastnými prostriedkami. V prípade Salzburgu to nie je problém. Autom sa sem po diaľnici dostanete asi za 5 hodín a pohodlná je aj doprava vlakom z Viedne.

Na začiatok je ešte dôležité vedieť, že pri preskúmavaní prekrásneho historického mesta sa vám zíde zľavová karta Salzburg Card. Za dennú zaplatíte 24 eur, no každý cent stojí za to. V rámci karty totiž máte verejnú dopravu aj vstupy do všetkých mestských atrakcií zadarmo. Múzeá, ale napríklad aj lanovky a zubačky s ňou zvládnete bez toho, aby ste museli vytiahnuť peňaženku. A keď prídete k zubačke k pevnosti, pochopíte, že ste dobre nakúpili. Jazda ňou totiž stojí 8,40 €. Ak vám teda na dovolenke záleží aj na financiách, nákup karty je jasná voľba.

 

Mesto plné veľkých plánov

Salzburg bol založený na kameni a soli a práve okolo nej sa všetko točilo. Za ňou sem prišli už Rimania, ktorí mesto postavili. V momente, keď sa začali naplno využívať lokálne bane, rozvinulo sa aj mesto. Vzácnosť tejto suroviny umožnila to, že sa Salzburg postupne stal samostatnou krajinou, kde vládli arcibiskupi. Tí mali azda aj väčšiu moc, ako svetskí vladári. Kto vlastnil soľ, ten mal všetko. Bohatstvo sa odrazilo aj na vzhľade mesta. Začali tu vyrastať paláce a ako inak, kostoly. Je ich niekoľko, ale do toho najväčšieho by ste mali zájsť, aj keď vás tento druh pamiatok nezaujíma.

Salzburský dóm je jednoducho ohromujúci. Nápadne pripomína chrám sv. Petra vo Vatikáne a nie je to náhoda. Prvá zmienka pochádza z roku 774, ale až na začiatku 17. storočia prišla zaujímavá zmena. Arcibiskup Wolf Dietrich von Raitenau sa vtedy rozhodol, že je tak dôležitý a bohatý, že jeho kostol bude väčší ako bazilika v Ríme. Pôvodná románska stavba tak už len čakala, kým bude prestavaná na najväčší kostol vtedy známeho sveta, aby ju mohla pretromfnúť.

Osud, Boh alebo len neprajník (inými slovami nasledujúci arcibiskup) tomu však tak nechceli. Svätostánok zachvátil oheň a podľa pravidla „čo horí, nech horí“ úplne ľahol popolom. To bol koniec veľkolepým plánom. V rámci mocenských bojov bol Wolf Diertrich von Raitenau zbavený moci a odsúdený stráviť zvyšok života v pevnosti Hohensalzburg. Na jeho miesto nastúpil Markus Sittikus von Hohenems, ktorého plány boli o čosi skromnejšie. Postavil kostol „len“ pre 10 tisíc ľudí.

Ďalším z veľkolepých plánov bolo vybudovanie samotného mesta. Aby sa tak mohlo nazývať, muselo mať 5 barokových námestí. O ne sa postaral Markus Sittikus, ktorý študoval v Taliansku a svoju víziu si priniesol až sem do hôr. Zo soli mal toľko peňazí, že postupne vybudoval všetky námestia a splnil si sen, ktorý môžeme dnes obdivovať aj my.

 

Zelený Salzburg

Ďalší z dôvodov na návštevu Salzburgu je ten, že toto mesto je doslova obklopené prekrásnou prírodou. Centrom preteká rieka Salzach deliaca mesto na dve časti - historickú a modernejšiu. Pri rieke v „modernej časti“ objavíte malé paláce a zámočky, ktoré kedysi obývali bohatí mešťania. Dnešné historické centrum vtedy patrilo skôr cirkvi, obchodníkom a samozrejme obyčajnému ľudu. Tieto dve časti mesta sa akoby stále doťahovali s divokou prírodou. Na jednej i druhej strane sa totiž nachádzajú prekrásne kopce. Možno nie sú extra vysoké, ale ponúkajú úchvatný pohľad na ne a aj z nich. Na jednom je kláštor, na druhom pevnosť, na treťom hrad... A tak to pokračuje ďalej. Oplatí sa tam zájsť, aby ste si pozreli mesto zhora a mali taktiež nezabudnuteľný výhľad na neďaleké Alpy.

 

Za zážitkami

V Salzburgu je veľmi dôležité vychutnať si jedlo. My sme sa pripojili k špeciálnej prehliadke zameranej na gastronómiu (Culinary Adventure – Kulinarische Abenteuer), ktorá nám predstavila to najlepšie z mesta. Začali by sme asi tým najdôležitejším - atmosférou. Tá je to, po čom budete v Salzburgu prahnúť. V kaviarni na vás nikto nebude zazerať, ak pri jednej káve strávite celý deň. Tu sa totiž nepredáva nápoj, ale priestor a tou jednou kávou máte nárok na to, aby ste si vašu chvíľu dokonale vychutnali. Takže žiadne kávy so sebou, ani umelohmotné hrnčeky s viečkami, prípadne popáleniny z toho, že ste s horúcim nápojom bežali cez pol mesta. Sadnete si, dostanete pariacu sa šálku a oddýchnete si od zhonu. To, čo je za hranicou kaviarne, vás v tom momente nezaujíma. Presne takto to robili aj tí, ktorí s touto „tradíciou“ začali. Boli to umelci a bohémi, ktorí mali hlboko do káps, ale i tak strávili celý deň v kaviarni a s kolegami a priateľmi preberali svoje veľkolepé plány. Jedným z takýchto miest je aj kaviareň Café Tomaselli. Je výnimočná tým, že ju založili už v roku 1705, čiže sa tu s najväčšou pravdepodobnosťou zastavoval aj Mozart. Dnes je tu stále plno, tak ako aj v iných kaviarňach na malom, ale rušnom námestí Alter Markt.

Vráťme sa však k jedlu. Salzburčania ako veľmi bohatí ľudia mali to privilégium, že sa im dostávalo to najlepšie zo sveta. Bohatí si vďaka soli mohli dožičiť všetko od exotického ovocia z Ameriky až po korenie z Ázie. Preto si privykli na dobré jedlo. V meste nájdete množstvo malých aj veľkých podnikov, kde sa s jedlom experimentuje, alebo ho dostanete v tej najtradičnejšej podobe. Reštaurácia m32 v galérii moderného umenia Museum der Moderne má ohromujúci výhľad, ale za kvalitou naozaj nemusíte ísť ďaleko ani vysoko. V tomto prípade však budete mať okrem výhľadu na vychádzajúci mesiac a nočné osvetlenie pevnosti aj príležitosť prejsť sa po kopci v lese, kde sa pokojne pasú kravy.

Miestne lahôdky musíte ochutnať aj v centre. Buď si vystačíte sami alebo sa pripojíte k už spomínaným prehliadkam. Najznámejšími miestnymi produktmi sú sladkosti, čokolády a potom údeniny. Keď sme už pri tej čokoláde, tak sa nemôžeme vyhnúť Mozartovi. Alebo teda jeho slávnym Mozartkugeln – Mozartovým guliam. Nie že by ich vyrábal on sám, ale údajne tie najtradičnejšie ochutnával už on. Ťažko povedať, kedy presne vznikol recept, no ten čo sa označuje za najoriginálnejší, teda original, dostanete v len čokoládovniach Fürst. Čokoládový bonbón s marcipánom v tradičnom striebornom obale s modrým nápisom kúpite len a len tu. Tieto originálne gule dostanete len v ich predajniach a nevyvážajú ich nikam mimo Salzburg. Takže za pravými guľami budete musieť cestovať až sem. Ak si vystačíte aj s menej originálnou receptúrou, máte viac možností. O niečo menej „originálne“ sú gule v striebornom alobale s modrým nápisom z cukrárne Josef Holzermayr (námestie Alter Markt). Pri týchto stále hovoríme o jednom bonbóne drahšom ako 1€. Keď sa posunieme na stupnici opäť o niečo nižšie, dostaneme známe Mozartove gule. V zlatom alobale s červeným písmom, s nápisom echte a značkou Mirabell ich kúpime aj u nás alebo takmer na každom letisku či obchode v Rakúsku. Poslednou vzorkou boli tie od Mannera. Všetci poznáme jeho napolitánky, ktoré Rakúšania majú ako my Horalky, ale táto spoločnosť vyrába aj marcipánové gule. A musíme povedať, že nám chutili viac ako ktorékoľvek iné.

Medzi to, čo majú Salzburčania najradšej, patrí všetko čo je kvalitné a čerstvé. Preto chodia radi na trhy, kde si napríklad na obed kúpia klobásku, slaninku alebo čerstvé ovocie. Všetko je povolené. A na záver netreba zabudnúť na praclíky. Teplé, veľké a tradičné. Alebo máte radšej pálivé papričky? Či chcete niečo sladké? Praclíky ponúkajú aj takúto možnosť. Na námestí pri zlatej guli (Kapitelplaz) zoženiete všetko, čo vám napadne. O jedle by sa dalo písať donekonečna, a tak spomenieme už len niečo ako naše pirohy (plnené napríklad mletými oškvarkami) a potom zákusok s názvom Salzburger Nockerl. Našľahané bielka v tvare troch kopcov zaliate horúcim lesným ovocím. Upozorňujeme, že jedna porcia vystačí pokojne dvom-trom osobám.

 

Kam sa pozrieť

Salzburg nie je len o jedle. Ako sme už spomínali, je tu mnoho miest, kam sa môžete ísť pozrieť. Okrem dómu to sú múzeá ako Nová rezidencia, prípadne Stará rezidencia, ktorá je prepojené s dómom a tvorí malý múzejný okruh. Obe vám predstavia dejiny mocného mesta a mužov, čo ho postavili.

Po rieke Salzach sa rýchloloďou dostanete na zámok Hellbrunn. Istotne si vynahraďte čas na jeho návštevu, hlavne počas horúcich letných dní. Vtedy totiž najviac oceníte jeho „vodné radovánky“. Arcibiskup Markus Sittikus, najmocnejší muž okolia, bol tak bohatý, že sa rozhodol si kúsok od mesta postaviť letohrádok, kam by sa mohol chodiť zabávať a schladiť.

Preto tu dal zostrojiť sériu jazierok a hydraulických zariadení, ktoré do okolia striekali vodu. Za pekného počasia sa na prehliadke nevyhnete tomu, že by ste sa poriadne zmáčali. Systém stále funguje na rovnakom princípe a nájdete tu niekoľko unikátnych kúskov, napríklad hracie divadlo, kde sa pohybujú postavičky a hrá hudba. Všetko len za pomoci vody a jej tlaku. Cestu máte samozrejme v cene Salzburg Card, ale ak by sa vám chcelo poprechádzať, tak z Hellbrunnu vedie do centra aleja, ktorá meria približne 5 km. Ak je to pre vás priďaleko, ďalšou možnosťou sú bicykle. Požičiate si ich a v meste ste o pár minút.

 

Najslávnejší rodák

Na záver sa predsa len vrátime k najznámejšej osobnosti Salzburgu, Mozartovi. Malý génius sa narodil v jednom z domov na hlavnej obchodnej ulici, kde zopár rokov aj žil. No pre svoj talent sa v meste dlho neohrial, akonáhle vysvitlo, že je genmiálnym hudobníkom, začal cestovať po Európe a rôznych dvoroch. Hral takmer všade a pre všetky významné osobnosti tej doby. Bol to veľký človek a aj napriek tomu sa stal legendou len z finančných dôvodov. A to ani nie svojich, ale nového manžela svojej manželky po tom, ako zomrel. Až on prišiel na to, že by sa z Mozarta dali „vytrieskať“ nejaké peniaze. Začal zbierať jeho skladby a postupne sa nahrnuli aj peniaze. Škoda len, že pozostatky tejto legendy už nikdy nenájdeme. Manželka, s ktorou mal už počas života nedobrý vzťah, naňho po smrti zanevrela a takmer 20 rokov neprišla k jeho hrobu. Podľa vtedajšieho zákona tak bolo telo presunuté, aby sa uvoľnilo miesto pre nových zosnulých. Po Mozartovi nám však zostali iné a omnoho cennejšie veci, ktorým sa môžeme tešiť napríklad aj v jeho múzeu. To je v jeho rodnom dome na ulici Getreidegasse a nájdeme tu informácie o jeho rodine i Mozartove hudobné nástroje.

 

Salzburg je jednoducho miesto plné života a príležitostí na skvelé zážitky. Kombinuje v sebe gastronómiu, prírodu, kultúru, históriu, šport a oddych. Ideálne miesto na budúcu dovolenku alebo výlet.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Tourismus Salzburg, dromedar.sk / Silvia Sekáčová
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa