Talianske Bormio: Zimné športy a termálne kúpele na jedinom mieste

2022-01-26 12:00:00 |   |    | 

Na severe Talianska v regióne Lombardsko leží v obklopení nádhernej prírody malé mestečko Bormio. Vybudovali ho v údolí, ktoré vytvorila rieka Adda a žije tam len okolo 4000 obyvateľov, takže si uchováva svoju pôvodnú atmosféru. Tú si tam prichádzajú vychutnať najmä lyžiari a milovníci zimných športov.



 

Lyžovačka v Bormio

Bormio ponúka lyžiarom perfektné možnosti na lyžovačku. Dokopy sa tam nachádza 50 kilometrov tratí, ktoré sú rozdelené do osemnástich zjazdoviek. Jedna z nich patrí medzi najstrmejšie v krajine, preto ju využívajú aj počas mužských pretekov v alpskom lyžovaní. Už dvakrát sa tam dokonca konali aj majstrovstvá sveta v tomto športe. Počas väčšiny zimy ponúkajú vynikajúce podmienky. Väčšinou si vystačia s prírodným snehom. Okrem lyžiarskych tratí je k dispozícii snowpark, ktorý je ideálny aj pre snowboardistov. Rodiny s deťmi sa zas potešia z časti, ktorá je venovaná najmenším. Môžete si tam prenajať služby inštruktora, ktorý sa o nich postará a naučí ich základy lyžovania, zatiaľ čo sa vy budete spúšťať dole zjazdovkami.

 

Chodievali sa tam kúpať cisári

Vznik mesta je úzko prepojený s objavením termálnych prameňov. Tie tam našli Rimania, ktorí založili viaceré liečebné centrá. Panstvo sa tam chodilo zotavovať nielen z ochorení pohybového aparátu, ale taktiež pri dýchacích ťažkostiach, pretože okolité stromy vytvárali ideálne podmienky pre klimatickú liečbu. Chýr o Bormiu sa dostal až na cisársky dvor, a tak tam často chodievali na krátke výlety aj jeho členovia. Hlavné kúpele sa nazývajú Bormio Terme. Nachádza sa tam niekoľko interiérových a exteriérových bazénov, ktoré môžete využívať celoročne. Kúpanie v nich je o to väčším zážitkom, že máte po celý čas výhľad na krásne hory v okolí. Bazény s termálnou vodou sú aj vo viacerých hoteloch a súkromných chatách.

 

Passo dello Stelvio

Iba 21 kilometrov od Bormia sa nachádza aj jedna z najzaujímavejších ciest v Taliansku. Dobre známa je najmä pre milovníkov cyklistiky. V roku 1953 tadiaľ po prvýkrát viedla jedna z etáp slávneho Gira d`Italia. Ide o najvyššie situovanú cestu v krajine, ktorá prechádza veľmi strmým a náročným úsekom. Odmenou sú nádherné výhľady na okolité hory. Veľmi často tadiaľ chodia aj amatérski cyklisti, ktorí si chcú vyskúšať, aké náročné je zdolávať takéto profesionálne úseky. Kvôli tomu na ceste býva veľká premávka. Najrušnejšie je tam v ranných hodinách, keď sa ľudia presúvajú do práce a navyše tam ešte nie je tak horúco, takže ju využívajú i športovci.

 

Historické uličky a romantické prechádzky

Počas vašej dovolenky si užite aj samotné mesto. Historické centrum Bormia je výnimočné tým, že sa v ňom spájajú prvky talianskej i nemeckej architektúry. Viaceré z nich sa podarilo uchovať z obdobia stredoveku. Vďaka tomu majú osobitý charakter a vtiahnu vás do špeciálnej atmosféry tohto mestečka. V centre sa nachádzajú aj dva dobové kostoly a budova starej základnej školy. Medzi ďalšie zaujímavosti Bormia patrí aj krásna botanická záhrada.

 

Lago di Cancano

Pätnásť kilometrov od mesta sa nachádza Lago di Cancano. Súčasťou tohto jazera je veľká priehrada, po ktorej sa môžete prejsť a obzrieť si krásne hory v okolí. Dostanete sa tam aj pomocou bicykla, ale opäť sa pripravte na strmší, i keď rozlohou menší horský priesmyk. Budete prechádzať cez krásne prírodné oblasti, čo je ďalšia ideálna voľba na výlet. Táto vodná plocha je vhodná aj na rôzne športy.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa