Lyžovačka v Taliansku: 5 najlepších zimných stredísk pre šport aj zábavu

2017-12-11 12:00:01 |   |    | 

Taliansku sa z hľadiska zimnej dovolenky nevenuje až toľko pozornosti. Kvôli moru ho cestovatelia zväčša uprednostňujú pri letnej turistike, no rovnako by ste nemali prehliadať ani horské lokality. Dovolenku v talianskych rezortoch môžete spojiť s návštevou viacerých historicky cenných miest a navyše sa na pár dní môžete pozrieť aj k moru. Pokiaľ využijete jarnú lyžovačku na vyššie položených zjazdovkách, pri vhodnom počasí sa môžete doobeda preháňať na svahu a večer sa už budete kúpať v mori počas západu slnka.



 

Cortina D`Ampezzo

Najobľúbenejším talianskym lyžiarskym strediskom je nepochybne Cortina D`Ampezzo. Túto lokalitu vyhľadávajú mnohé celebrity, ktoré svojimi vysokými nárokmi automaticky zlepšujú kvalitu služieb. Svahy, ubytovanie alebo aprés ski bude teda odmenou pre každého lyžiara, ktorý si potrpí na dobré podmienky. Napriek tomu však Cortina nestráca nič zo svojho čara a stále si udržiava príjemnú atmosféru s typickým talianskym šarmom. Ďalším bonusom tohto rezortu je povesť tunajších reštaurácií, ktoré sú považované za najlepšie podniky spomedzi konkurencie v európskych zimných strediskách. V Cortine D`Ampezzo si môžete zalyžovať na vyše sto kilometroch zjazdoviek, k dispozícii je freerideová zóna a park s prekážkami pre snowboardistov. V okolí strediska sa nachádza viacero malých dediniek, ktoré ukazujú tradičnú taliansku architektúru.

 

Sauze d`Oulx

Kedysi malo toto stredisko povesť najlepšieho zimného párty miesta, ktorému však chýbala jedna veľmi podstatná drobnosť. Zatiaľ čo ste sa večer perfektne zabavili na rôznych diskotékach alebo koncertoch, počas dňa ste nemali k dispozícii to najdôležitejšie – dobré podmienky pre lyžovanie. Na začiatku milénia sa to však rozhodli zmeniť a precízne začali budovať sieť 400 kilometrov tratí všetkých obtiažností, ktoré by oslovili čo najširšie spektrum klientov. Ešte stále tam nájdete aj dobrú zábavu a odviazané večierky, ale tie sú už doplnené aj výbornými lyžiarskymi podmienkami. Obľúbené párty sa konajú v centre, ktoré je trošku vzdialené od zjazdoviek. Tí zábavychtiví sa preto sústreďujú skôr v tejto časti a rodiny s deťmi sa zameriavajú na hotely priamo pri zjazdovkách. Jednotlivé svahy sú prepojené prostredníctvom ski busov, takže si môžete zakúpiť celodenný lístok do celého areálu.

 

Courmayeur

V blízkosti francúzskych hraníc nájdete ďalšiu lyžiarsku perlu Talianska. Stredisko Courmayeur síce nemôže s ostatnými súperiť vo veľkosti areálu, ale lyžiarom ponúka mnoho iných zaujímavostí. Hlavným tromfom je slávny Mont Blanc. Nádherného výhľadu na tento vrch sa nebudete vedieť nasýtiť počas celej dovolenky. Druhým dôvodom pre návštevu tohto rezortu sú neupravované freerideové zóny, ktoré patria k najťažším, preto ich na trénovanie vyhľadávajú aj hviezdy zjazdového lyžovania. Nepochybnou výhodou sú aj vynikajúce aprés ski služby v podobe širokej siete obchodov a reštaurácií. Pokiaľ by sa vám zachcelo absolvovať ďalšiu skvelú lyžovačku, do francúzskeho strediska Chamonix to máte iba pol hodiny cesty autom.

 

Brunico - Bruneck

Lyžovanie ako možnosť udržať sa v kondícii vyhľadáva stále viac ľudí, ktorí však spočiatku môžu mať strach. Keď sa okolo nich obrovskou rýchlosťou rúti niekoľko lyžiarov, nie je to pre začiatočníkov práve príjemné. Vtedy je výhodnejšie navštíviť rezort ako Brunico – Bruneck, kde sa sústreďujú skôr na slabších lyžiarov. Keďže sa však jedná o väčší areál, po zlepšení svojich zručností sa môžete posunúť na náročnejšie svahy. Nespornou výhodou je blízkosť ostatných známejších rezortov, ktoré oslovia skúsenejších lyžiarov z vašej partie alebo rodiny. Toto stredisko turisti obľubujú aj kvôli nádhernej prírode v okolí. Nachádza sa tam množstvo lesov, ktoré dodávajú celej oblasti romantickejší vzhľad. Domáci sa špecializujú na kvalitný aprés ski servis, ktorý zabezpečuje veľmi živé a priateľské mesto. Nemožno zabudnúť ani na krásny hrad Bruneck, ktorý je skvelou alternatívou na vyplnenie voľného času.

 

Cervinia

Podľa skúsených lyžiarov je najlepším talianskym strediskom Cervinia. Pokiaľ svoju pozornosť sústredíte hlavne na kvalitu lyžiarskych podmienok, tieto svahy hrajú jednoznačne prím. Keď by aj vo zvyšku krajiny neboli až natoľko dobré snehové podmienky, v Cervinii sa môžu vždy pochváliť vynikajúcim prírodným snehom. Môže za to vyššia poloha, ktorá umožňuje aj jednu z najdlhších lyžovačiek, ktorá často trvá až do konca apríla. Veľkou výhodou je dĺžka jednotlivých zjazdoviek, ktoré umožňujú intenzívnejší zážitok z tohto športu. Dovolenkári majú k dispozícii 160 kilometrov tratí a pokiaľ máte záujem, môžete v rámci spoločného projektu prejsť na lyžovačku do susedného Švajčiarska. Doplnkové služby neponúkajú až takú širokú paletu zaujímavostí. Keď sa však sústredíte iba na lyžovačku, Cervinia vás rozhodne nesklame.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
2.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa