Slovenské jaskyne

Jaskyňa Zlá diera - skvelý cieľ pre návštevníkov s deťmi aj náročných hostí

Jaskyňa Zlá diera
2019-07-05 12:00:00

Napriek letným horúčavám by si návštevníci jaskyne Zlá diera nemali zabudnúť pribaliť do ruksaka teplejšie oblečenie. Táto jediná sprístupnená jaskyňu na území Prešovského okresu sa nachádza uprostred smrekového lesa nad obcou Lipovce smerom na Lačnov. Keď v Prešove teplomer ukazuje 33 stupňov Celzia, pri jaskyni je príjemných 25 stupňov Celzia. V jaskyni je stabilných sedem stupňov. viac »

Jánošíkova izba: Malebná jaskyňa, kde sa vraj ukrývali najslávnejší zbojníci

Jaskyňa Jánošíkova skrýša
2019-06-03 12:00:00

V zvrásnenom andezitovom masíve Budinskej skaly sa nachádza menšia jaskyňa nazvaná Jánošíkovou skrýšou či Jánošíkovou izbou. Miestni totiž verili, že sa tu ukrývali členovia družiny najslávnejšieho zbojníka. Táto jaskyňa je vyhlásená za prírodnú pamiatku a je voľne prístupná verejnosti. viac »

Demänovská jaskyňa slobody - klenot medzi jaskyňami

Demänovská jaskyňa slobody
2019-04-22 00:00:01

Naša najnavštevovanejšia sprístupnená jaskyňa sa nachádza na severnej strane Nízkych Tatier. Je súčasťou Národnej prírodnej pamiatky Demänovské jaskyne, ktorá je s celkovou dĺžkou asi 50 kilometrov najdlhším jaskynným systémom Slovenska. viac »

Jaskyniari objavili v Strážovských vrchoch dve unikátne jaskyne

Na snímke Súľovské skaly
2019-04-01 08:00:00

Považskobystrickí jaskyniari objavili v Strážovských vrchoch nad obcou Pružina dve nové jaskyne. Podľa predsedu Speleologického klubu Strážovské vrchy Bohuslava Kortmana ide o jaskyne, ktoré svojou veľkosťou prepíšu poradie najdlhších a najhlbších jaskýň Strážovských vrchov a kvapľovou výzdobou sa zaradia medzi najkrajšie na Slovensku. viac »

Harmanecká jaskyňa - ideálne ochladenie v letných horúčavách

Harmanecká jaskyňa
2018-08-20 12:00:00

Podzemie južnej časti Veľkej Fatry, kde je Harmanecká jaskyňa v okrese Banská Bystrica, ponúka aj v horúcich dňoch príjemné schladenie. Teplota vzduchu sa tam pohybuje okolo šiestich stupňov Celzia. viac »

Driny - jediná sprístupnená jaskyňa na západe Slovenska

Jaskyňa Driny
2018-04-09 12:00:00

Driny, jediná sprístupnená jaskyňa na západnom Slovensku, otvorila v novej sezóne svoje brány s príchodom apríla. Aj tento rok očakávajú návštevníkov jej úzke puklinovité chodby s výzdobou v dĺžke 450 metrov. Vlani si cestu do jaskyne s konštantnou teplotou niečo málo nad sedem stupňov Celzia našlo 38.000 návštevníkov. Ich počet každým rokom stúpa. viac »

V Demänovskej doline objavili novú jaskyňu, ukrýva tajomstvá staré milióny rokov

Doposiaľ nesprístupnená jaskyňa Chladivý
2018-03-23 12:00:00

Doposiaľ nesprístupnená jaskyňa Chladivý dych v Demänovskej doline je považovaná za unikátnu nielen z hľadiska genézy, ale aj klimatických podmienok či silnej kryogénnej porušenosti. Len prednedávnom ju objavili a preskúmali členovia Jaskyniarskeho klubu Demänovská Dolina. Viac ako 600 metrov dlhá jaskyňa vo svojich útrobách ukrýva tajomstvá staré milióny rokov. viac »

Ochtinská aragonitová jaskyňa: Svetový unikát na východe Slovenska

Ochtinská aragonitová jaskyňa
2017-11-14 12:00:01

Spomedzi šiestich verejne prístupných jaskýň v Košickom kraji je podľa Viktora Wurma z organizácie Košice Región Turizmus Ochtinská aragonitová jaskyňa galériou nádherných geologických výtvorov. Zároveň je jednou z troch sprístupnených aragonitových jaskýň na svete a jedinou v Európe. Ďalšie dve sú v Mexiku a Argentíne. viac »

Vzácna jaskyňa pri Javorine: Ľudia v Čertovej peci bývali už v praveku

Čertova pec, Radošina
2017-10-17 12:00:00

Radošina s vyše 2000 obyvateľmi patrí k najznámejším obciam v okrese Topoľčany. Predovšetkým Radošinské naivné divadlo preslávilo obec po celom Slovensku. Tá sa pritom môže pochváliť aj ďalšou mimoriadnou vzácnosťou - vo vzdialenosti 2 kilometre od nej sa nachádza najstaršie jaskynné osídlenie na území Slovenska, Čertova pec. viac »


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa