Vlak na chodníku veľkomesta: Uplynulo 125 rokov od najznámejšej železničnej nehody

2020-10-22 12:00:00 |   |    | 

22. október 1895 je dátum, ktorý sa navždy zapísal do dejín verejnej dopravy. V porovnaní s inými historickými míľnikmi však vskutku bizarne. V to utorkové popoludnie totiž vlak prerazil stenu stanice a lokomotíva zostala visieť na fasáde, z čoho vznikla kultová fotografia z dielne spoločnosti Studio Lévy and Sons.



 

História zaznamenala oveľa väčšie nešťastia, najznámejšou vlakovou nehodou je ale tá, ktorá si vyžiadala len jednu obeť. Udiala sa 22. októbra 1895 popoludní na železničnej stanici Gare Montparnasse. Rýchlik z Granville do Paríža asi desať minút meškal a rušňovodič sa pokúšal túto stratu dohnať. Do stanice preto vošiel prirýchlo a nepodarilo sa mu ubrzdiť. Preletel cez zarážadlo na konci koľajníc, pokračoval cez nástupište a prerazil presklenú stenu stanice.

Lokomotíva dopadla prednou časťou na električkovú zastávku o desať metrov nižšie na Place de Rennes, kde len o pár sekúnd minula električku. O život pritom prišla náhodná okoloidúca – predavačka novín Marie-Augustine Aguilardová, ktorú zabil kus padajúceho muriva. V tej chvíli zaskakovala za manžela, ktorý odišiel vyzdvihnúť večerné vydanie...

Obetí však mohlo byť oveľa viac. Parná lokomotíva ťahala okrem dvoch batožinových a jedného poštového aj osem osobných vozňov, v ktorých sa viezlo 131 cestujúcich. Okrem toho bolo vo vlaku aj päť členov posádky a ďalšie množstvo ľudí na nástupišti. Je takmer zázrak, že nakoniec bolo okrem jednej obete len päť zranených vo vlaku a jedna ďalšia žena na ulici.

Lokomotíva zostala po náraze takmer neporušená, náročné však bolo jej odstránenie. Na celé štyri dni sa preto stala najpopulárnejšou atrakciou Paríža a k stanici prúdili tisíce zvedavcov. Medzi nimi bolo aj niekoľko fotografov, a tak vznikol jeden z najkultovejších záberov v dejinách.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Wikipedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa