Ulice japonských miest zdobia originálne kanálové poklopy: Sú tak krásne, že ich ľudia zbierajú

2023-11-26 12:00:00 |   |    | 

Viacero japonských miest sa môže pochváliť krásne zdobenými kanálovými poklopmi, na ktorých bývajú zobrazené významné pamiatky či osobnosti, typické rastliny a živočíchy alebo napríklad pokémoni. Poklopy bývajú pravidelne vymieňané a niektoré mestá vyradené kusy rozpredávajú zberateľom. Novo sa medzi tieto mestá zaradilo aj historické Kjóto, píše denník The Guardian.



 

Podľa kjótskych úradov sa v meste nachádza asi 160-tisíc kanálových poklopov. Tie, ktoré boli inštalované na vozovkách, majú podľa denníka Mainiči šimbun životnosť okolo 15 rokov, tie na chodníkoch vydržia zhruba 30 rokov. Každoročne býva menených asi 1500 poklopov a mesto je pripravené ponúknuť ich verejnosti. "Začneme s predajom troch poklopov a pokiaľ bude táto akcia úspešná, chceli by sme v predaji pokračovať," citoval denník The Guardian jedného z predstaviteľov miestnych úradov.

Zatiaľ čo 90-kilogramové poklopy kanálov vyrobené v rokoch 1978, 1981 a 1990 sú ponúkané za cenu 3000 jenov (19 eur), novšie poklopy môžu zberateľov zaujímajúcich sa o priemyselnú históriu mesta vyjsť až na 60.000 jenov (381 eur).

Očarujúci dizajn kanálových poklopov zo všetkých 47 japonských prefektúr bol tiež zvečnený na zberateľských kartičkách, kľúčenkách, podtáckach, tričkách či plátenných taškách. Zatiaľ čo poklopy v Osake zobrazujú napríklad tamojší hrad obklopený kvitnúcimi sakurami, tie v Hirošime vzdávajú hold miestnemu baseballovému tímu. Mesto Macumo sa zas chváli poklopmi s vyšívanými loptičkami temari, ktoré kedysi slúžili ako hračky pre deti a teraz sa stali obľúbenými suvenírmi.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa