Nie sú na pôvodnom mieste: Týchto 5 vzácnych pamiatok museli presunúť inde!

2023-11-23 00:00:00 |   |    | 

Aj na Slovensku máme niekoľko historických pamiatok, ktoré boli premiestnené do inej lokality. Spomeňte si napríklad na naše skanzeny, kde sa nachádzajú obydlia dovezené z iných miest v regióne. Vo svete takto našli nové miesto pre oveľa väčšie stavby.



 

Chrám Abú Simbel

Zrejme najznámejšou presunutou pamiatkou na svete je egyptský chrám Abú Simbel z 13. storočia pr. n. l. Keď sa začala stavať tunajšia priehrada na Níle, hrozilo, že zvyšujúca sa hladina vody môže ohroziť viacero známych pamiatok. Najväčšie riziko predstavovala pre Abú Simbel na brehu jazera Nasser, ktoré by mohlo v prípade vyliatia podmyť základy celého komplexu. Z toho dôvodu sa archeológovia v 60. rokoch rozhodli, že neďaleko od pôvodného miesta umelo vybudujú kopec, kde bude chrám po presunutí v bezpečí. Celé Abú Simbel následne rozrezali do veľkých 20 tonových blokov, ktoré za pomoci zariadení postupne vyniesli na kopec a tam ich opätovne poskladali dokopy.

 

Chrám Dendur

Jazero Nasser ohrozovalo aj druhý egyptský chrám Dendur. Ten je mimoriadne vzácny aj preto, že ho nechal postaviť cisár Augustus ako prvú stavbu, v ktorej sa snúbi kresťanská architektúra s egyptskou. Napriek tomu sa ju domácim nepodarilo uchovať a chrám získalo Metropolitné múzeum umenia v New Yorku. Menšia stavba, ktorá v minulosti slúžila na rôzne typy obradov, bola rozdelená na 642 panelov, ktoré naložili na lode a previezli do zámoria. Tam ich už čakali nákladné auta, ktoré všetky časti dopravili priamo do múzea, kde ich mali znova poskladať. Po rozbalení zásielky však prišlo nemilé prekvapenie. Niektoré časti boli očíslované nesprávne alebo vôbec, a preto trvalo dlhí čas, kým ich opäť poskladali dokopy. Nakoniec sa to podarilo len vďaka nákresom vo francúzštine, ktoré vytvorili ešte pred presunom.

Nubie. Temple de Dandour. Proanos (sic) (Égypte) - Bonfils. LCCN2004668092.jpg

By Maison Bonfils (Beirut, Lebanon), photographer - Library of Congress Catalog: <a rel="nofollow" class="external free" href="https://lccn.loc.gov/2004668092">https://lccn.loc.gov/2004668092</a> Image download: <a rel="nofollow" class="external free" href="https://cdn.loc.gov/service/pnp/ppmsca/04000/04092v.jpg">https://cdn.loc.gov/service/pnp/ppmsca/04000/04092v.jpg</a> Original url: <a rel="nofollow" class="external free" href="https://www.loc.gov/pictures/item/2004668092/">https://www.loc.gov/pictures/item/2004668092/</a>, Public Domain, Link

 

Pôvodný Londýnsky most

Slávny Londýnsky most je modernejšou verziou toho, ktorý spájal brehy rieky Temža predtým. Ten pôvodný z 30. rokov 19. storočia bol síce pevný kamenný, no nebol postavený pre potreby aktuálnej doby. Hoci udržal stovky chodcov a kočov, ktoré tadiaľ denne prechádzali, váhu automobilov už uniesť nedokázal a hrozilo, že by sa mohol zrútiť. Predstavitelia mesta sa preto radšej rozhodli vymeniť most za modernejšiu alternatívu. Tej starej im však bolo veľmi ľúto, a tak prišli s nápadom dať ju do aukcie. V roku 1968 ju vyhral Robert McCulloch, ktorý most presunul do Ameriky. Tam ho inštaloval pri jazere Havasu v Arizone, kde slúži dodnes. Za britský klenot zaplatil takmer 2,5 milióna dolárov.

 

Maják Belle Tout

Jeden z najznámejších majákov v Anglicku Belle Tout postavili v roku 1832 na trochu nešťastnom mieste na útese, ktorý ničila erózia. Z bezpečnostných dôvodov ho preto museli zatvoriť a dlho chátral. Nakoniec však prešiel pod správu súkromnej osoby a v roku 1999 sa ho nový majiteľ rozhodol posunúť o niekoľko metrov. Nechcel totiž narušiť atmosféru tohto miesta, ale zároveň si túžil v majáku vybudovať nové bývanie. Historickú stavbu tak museli podkopať a potom pomocou betónových nosníkov presunuli 900-tonový kolos o niekoľko metrov ďalej. Odborníci však varujú, že ani to budove veľmi nepomohlo, pretože o pár rokov ju budú musieť z rovnakého dôvodu premiestniť znova.

 

Kláštor svätého Bernarda z Clairvaux

Zatiaľ Európa čo sa môže pochváliť množstvom vzácnych sakrálnych pamiatok, v Amerike ich majú podstatne menej. Mediálny magnát William Randolph Hearts preto prišiel s bláznivým nápadom, že si jednu nechá zo zámoria doviezť. Voľba padla na cisterciánsky  kláštor sv. Bernarda z Clairvaux z 12. storočia, ktorý sa nachádzal v španielskej Sacramenii. Robotníci ho v roku 1926 rozdelili do 11 000 prepraviek a loďami previezli do Ameriky, kde ich nový majiteľ uložil v sklade. Kvôli jeho finančným problémom tam však zostali až do roku 1íťľ, keď ich kúpili iní boháči a na ich pokyn bol kláštor opäť znova poskladaný v Miami, kde sa stal obľúbenou turistickou atrakciou.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa