Tri národy nás predbehli: Prieskum odhalil, koho majú Poliaci najradšej

2024-03-12 16:00:00 |   |    | 

Poliaci majú najradšej Američanov, Talianov a Čechov. Naopak nechuť ich najviac cíti k Rusom. Vyplynulo to z najnovšieho prieskumu spoločnosti CBOS. Česi sa v ňom umiestnili na treťom mieste, keď im sympatie vyjadrilo 61 percent opýtaných, ďalších 25 percent voči nim deklarovalo ľahostajnosť a sedem percent nechuť. Zvyšok nevedel. Hneď za Čechmi skončili Slováci.



Najviac Poliakov vyjadrilo sympatie Američanom, urobilo tak 65 percent opýtaných, 21 percentám sú občania Spojených štátov ľahostajní, osem percent ich k nim cíti nechuť a šesť percent uviedlo "ťažko povedať". Druhé miesto zaujali s podobnými výsledkami Taliani, ktorým vyjadrilo sympatie 63 percent účastníkov prieskumu.

Za tretími Čechmi sa na štvrtom mieste umiestnili ďalší poľskí susedia - Slováci. K tým deklarovalo kladný vzťah 60 percent účastníkov sondáže, negatívne osem percent. Viac ako polovica opýtaných potom vyjadrila sympatie aj k Angličanom a Litovcom.

Na poslednom mieste sa naopak umiestnili Rusi. Náklonnosť voči nim vyjadrilo osem percent Poliakov, 11 percent opýtaných svoje pocity stanovilo ako ľahostajnosť a 76 percent ako nechuť. Šesť percent nedokázalo odpovedať. Na predposlednom mieste v obľube u Poliakov skončili Rómovia, tesne pred nimi sa umiestnili Bielorusi.

Spoločnosť CBOS vykonala tento prieskum verejnej mienky medzi 11. až 21 januárom, zúčastnilo sa ho 1015 dospelých Poliakov.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa