Legenda je späť: Lanovka na Geravy je slovenským unikátom, také niečo inde nezažijete

2023-08-07 16:30:00 |   |    | 

V obci Dedinky v južnej časti Slovenského raja v pondelok oficiálne otvorili zrekonštruovanú lanovú dráhu vedúcu na planinu Geravy. Prevádzku turistickej lanovky zo začiatku 70. rokov minulého storočia ukončili pre technickú nespôsobilosť v roku 2012, v súčasnosti ide o jedinú funkčnú jednosedačkovú lanovku na Slovensku. Pre verejnosť bude otvorená sezónne od 1. mája do 31. októbra.



 

Lanová dráha z Dediniek na planinu Geravy čakala na opätovné spustenie približne 12 rokov. S prípravou jej rekonštrukcie sa začalo ešte v roku 2018, projekt za vyše 900.000 eur financovala samospráva, KSK a niekdajší Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Práce boli po zdržaniach ukončené vlani pred začiatkom letnej sezóny, vyše roka obec čakala na vydanie povolení.

"Sme tu dva roky po tom, ako sme tu mohli stáť. Minulý rok sa nám skončila paradoxne aj záručná lehota od firmy, ktorá rekonštruovala lanovku. Ďalší rok trvalo, kým nám boli vydané potrebné rozhodnutia," skonštatoval predseda KSK Rastislav Trnka. Ako dodal, verí, že obnova legendárnej lanovky prispeje k zvýšeniu návštevnosti lokality domácimi i zahraničnými turistami.

"Pre opätovné spustenie pôvodnej lanovky bolo nevyhnuté vykonať diagnostické ultrazvukové skúšky kritických zariadení, boli namontované nové kladkové batérie, nové dopravné lano, nové bezpečnostné prvky, a riadiaca elektronika, nový pohon a mnoho iných častí. Samozrejme, dôležitou časťou bola montáž  sedačiek. Okrem dôležitých úkonov technického zamerania bola opravená fasáda dolnej aj hornej stanice, rekonštrukciou prešli aj vnútorné priestory budov a priestorov pre zamestnancov," priblížil starosta Dediniek Milan Červenka s tým, že po samotnej rekonštrukcii bolo potrebné vykonať i záťažové a bezpečnostné testy či úradnú technickú skúšku.

Jednosedačkovú lanovku z Dediniek na Geravy postavili v roku 1970, ročne ju využívalo približne 15.000 ľudí. Celá trasa je dlhá takmer dva kilometre a prekonáva prevýšenie viac ako 220 metrov. Lanovka bude otvorená sezónne od začiatku mája do konca októbra, prevádzkovať ju bude obecný podnik. V súvislosti s opätovným otvorením lanovky sa v Dedinkách v sobotu (12. 8.) uskutoční aj podujatie s názvom Návrat legendy, počas ktorého bude prístupná pre všetkých zadarmo.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Košice Región Turizmus

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa