Vianočný ostrov sa chystá na migráciu desiatok miliónov krabov k pobrežiu

2023-12-28 16:30:00 |   |    | 

Vianočný ostrov, ktorý je odľahlým zámorským územím Austrálie, sa chystá na pravidelnú migráciu desiatok miliónov krabov. Tie sa so začiatkom obdobia dažďov premiestňujú z vnútrozemského pralesa k pobrežiu. Pracovníci tamojšieho národného parku mesiace pripravovali zátarasy, ktorými sa snažia prúd kôrovcov k moru usmerniť. Vodičov kvôli tomu čakajú uzávierky, napísal server denníka The Guardian.



 

"Je úžasné tento pozoruhodný prírodný jav sledovať, zároveň ide o úspešný príklad toho, ako dokáže spolupráca pomôcť ochrániť vzácne druhy," uviedla austrálska ministerka životného prostredia Tanya Pliberseková.

Krab červený (Gecarcoidea natalis) je druhom, ktorý sa vyskytuje iba na Vianočnom ostrove a na blízkych Kokosových ostrovoch. V poslednej dobe ale hrozilo, že sa krabom stane osudným premnoženie invazívneho druhu žltých mravcov (Anoplolepis gracilipes), ktoré kraby zabíjali veľmi silnou kyselinou mravčou. Ochranárom sa ale podarilo populáciu mravcov znížiť vďaka nasadeniu špecifického druhu osičiek, ktoré ničia ich zdroje potravy.

"Tým, že sme stavy (mravcov) znížili, rastie krabia populácia a počty sú najvyššie za posledné desiatky rokov, čo je skvelý výsledok nielen pre kraby červené, ale aj pre celý ekosystém ostrova," uviedol šéf národného parku Derek Ball.

Krabov na Vianočnom ostrove žije odhadom 100 miliónov, teraz nastáva obdobie, kedy musia kvôli páreniu a nakladeniu vajíčok migrovať k pobrežiu Indického oceánu. Ekológovia pre ne vytvorili bezpečné trasy vrátane podchodov pod cestami a snažia sa prúd kôrovcov usmerňovať tak, aby sa im cestou k plážam nič nestalo.

Vianočný ostrov leží asi 1500 kilometrov od pobrežia západnej Austrálie a 350 kilometrov od indonézskeho ostrova Jáva. Názov získal vďaka moreplavcovi Williamovi Mynorseovi, ktorý okolo neho preplával 25. decembra 1643.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa