Maďarsko nie je len termál a skvelé jedlo: Toto sú jeho najkrajšie prírodné lokality

2020-09-08 00:00:00 |   |    | 

Jesennú dovolenku si často vyberáme tak, aby sme čo najviac času strávili v prírode. Svet okolo nás hýri všetkými farbami, dni už nie sú nepríjemne horúce a prechádzky sú o to krajšie. Naši južní susedia nám aj v tomto smere dokážu ponúknuť množstvo skvelých tipov.



 

Jaskyňa Baradla

Táto jaskyňa je veľmi dobre známa aj Slovákom, nachádza sa totiž na spoločných hraniciach a je prepojená s našou Domicou. Na maďarskej strane sprístupnili vyše 20 kilometrov chodníkov, ku ktorým vedú z tejto strany tri vchody. Jeden z nich využívajú na prehliadky so sprievodcami, no nezávislí jaskyniari ponúkajú aj možnosť prehliadky mimo hlavnú trasu, keď vás zoberú do náročnejších terénov a na sebe budete mať jaskyniarsky výstroj. Podľa odborníkov je Baradla stará vyše dvesto miliónov rokov. Za toto obdobie sa tam vytvorila nádherná kvapľová výzdoba, ktorá zdobí väčšinu sprístupnených úsekov. Popri návšteve jaskyne sa môžete chvíľku túlať aj po okolí, pretože sa tam nachádza nádherná príroda s krásnymi zákutiami.

 

Margitin ostrov

Prírodu si môžete užiť aj srdci maďarskej metropoly. Budapešť ponúka niekoľko zaujímavých parkov, no najobľúbenejší je akiste Martigin ostrov, ktorý sa nachádza uprostred rieky Dunaj. V meste organizujú vyhliadkové plavby, počas ktorých môžete vystúpiť na tejto pevnine, stráviť tam ľubovoľne dlhý čas a potom sa jedným z ďalších spojov alebo klasickou mestskou dopravou vrátiť späť. Na Margitinom ostrove sa rozprestiera krásny mestský park. Využívať sa začal v 13. storočí, odkedy prešiel rôznymi obmenami. V súčasnosti sa tam nachádza fontána, časť upravená v štýle ázijského záhradníctva a taktiež jazierko. Na tomto mieste sa môžete aj okúpať, pretože k dispozícii máte letné kúpalisko, otvorené v roku 1919.

 

Vinárske oblasti

Maďarsko je vo svete známe aj vďaka kvalitným vínam. Po celej krajine sa nachádza niekoľko vinárskych oblastí, ktoré sú zároveň vyhľadávanými turistickými miestami. Tie dve najznámejšie sa nachádzajú v regióne okolo mesta Jáger a veľmi obľúbená je taktiež tokajská vinohradnícka oblasť. Prechádzky popri viniciach sú najkrajšie najmä počas jesene, keď tam už vládne čulý ruch, sady sú plné zberačov hrozna a príroda hýri nádhernými farbami. Niektoré malé farmy ponúkajú ubytovanie priamo v sadoch, kde sa môžete prejsť po pozemkoch s viničom a večer pre vás budú pripravené posedenia pri ľudovej hudbe a ochutnávky najlepších vín z miestnej produkcie.

 

Balaton

Pri vymenovávaní prírodných krás nemožno zabudnúť ani na hlavnú maďarskú atrakciu – jazero Balaton. Pre Slovákov to bolo po dlhé roky naše „more“, ku ktorému jazdili každý rok na letné dovolenky. Pripravte sa najmä na množstvo vodných aktivít. Balaton ponúka ideálne podmienky na plávanie, člnkovanie, paddleboarding, jachting a windsurfing. Väčšina pobrežia má len mierny vstup do jazera s hĺbkou do dvoch metrov, takže je to ideálne aj pre rodiny s deťmi. Popri jazere vedie vyše 200 kilometrov dlhá cyklistická trasa, vďaka ktorej spoznáte všetky jeho zaujímavosti. Na viacerých miestach si môžete prenajať bicykel. V okolí Balatonu sa nachádza niekoľko pamiatok, takže môžete skĺbiť oddychovú dovolenku so spoznávaním miestnej kultúry, prípadne navštíviť termálne pramene ako napríklad Hévíz a oddýchnuť si v liečivej vode.

 

Národný park Hortobágy

Pri opise divokej maďarskej prírody sa vám v hlave istotne vynoria obrázky jazdcov na koňoch, ktorí počas šou predvádzajú rôzne zaujímavé kúsky. Táto tradícia sa viaže k oblasti Hortobágy, ktorú vyhlásili za národný park. Veľký význam má tiež z európskeho hľadiska, pretože sa tam nachádzajú najrozsiahlejšie pastviny na starom kontinente. To umožňuje dobré podmienky pre život mnohých divokých zvierat, vďaka čomu sa táto časť Maďarska považuje aj za také malé safari. Vyhľadávaná je aj ornitológmi, ktorí tam majú možnosť pozorovať viaceré ojedinelé druhy vtákov.

 

Normafa

Maďarsko pokladajú mnohí ľudia za rovinatú krajinu bez možnosti na turistiku, čo je mylný názor. Okrem kopcovitých oblastí viníc a menších vrchov v národných parkoch nájdete jedno podobne výnimočné miesto aj pri Budapešti. Kopec Normafa sa nachádza na jej predmestí a ponúka jeden z najkrajších výhľadov na maďarskú metropolu. Zájdite tam aj vo večerných hodinách, keď sú budapeštianske ulice rozžiarené tisíckami svetielok. Svoje pomenovanie dostala Normafa podľa obľúbeného maďarského divadla, ktoré na tomto nádhernom mieste hralo divadelné predstavenie Norma.

 

Národný park Bükk

Pohorie Bükk sa nachádza v blízkosti mesta Miškovec a rozlohou patrí k tým najväčším. Ponúka niekoľko ľahkých a stredne náročných turistických trás, ale navštíviť môžete aj pár menších jaskýň, ktoré sú voľne prístupné pre turistov. Mnohé využívali prví obyvatelia tejto oblasti ako svoj príbytok a dnes slúžia na spoznávanie tejto tajomnej minulosti. Bükk je domovom deviatich jedinečných druhov vtákov, ktoré tam hniezdia najmä v letnom období a na viacerých miestach uvidíte aj vzácne dreviny, privezené z rôznych kútov sveta. Aj preto v roku 1976 zaradili túto oblasť medzi chránené národné parky.

Autor: © ZoznamDavid

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa