Miškovec neláka len kúpeľmi: Spoznajte najdlhšie fungujúce divadlo v Maďarsku

2024-03-20 12:00:00 |   |    | 

Miškovec (Miskolc) patrí k najväčším maďarským mestám a vďaka kúpeľom sa preslávil v širokom okolí. Okrem oddychu v liečivej vode však láka aj na iné zaujímavosti. Prejdite si ich spolu s nami.



 

Turistickú kartu si zakúpite v informačnom centre

Ak plánujete navštíviť kúpele, pamiatky alebo rôzne časti mesta, odporúčame vám vybaviť si Miskolc pass. Táto turistická karta sa predáva v štyroch rôznych alternatívach na 24, 48, 72 alebo 120 hodín. Cena najlacnejšej je 5990 forintov, čo je približne 16 eur. Za túto sumu dostanete neobmedzený prístup na dopravu, vstupy do dvoch kúpeľov, množstvo pamiatok aj všetkých troch galérii v centre.

Okrem toho vám v niektorých podnikoch ponúknu zaujímavé zľavy. Kartu si môžete zakúpiť online alebo v turistickom centre, ktoré sa nachádza na hlavnej ulici neďaleko zastávky električky. V centre vám aj po online zakúpení môžu vystaviť plastovú turistickú kartu, aby bolo jej používanie jednoduchšie, a nájdete v ňom aj originálne potraviny a produkty z regiónu.

 

Prvé kamenné divadlo, ktoré hralo v maďarčine

Miškovec je v celom Maďarsku známy tým, že sa v ňom nachádza prvé kamenné divadlo, kde sa hrali hry v tunajšom jazyku a je zároveň najdlhšie permanentne fungujúcim v krajine. Maďarom dalo mnoho šikovných a talentovaných hercov, ktorí sa neskôr presadili aj v Budapešti.

V centre Miškovca preto môžete navštíviť Múzeum divadelníctva, ktoré je rozdelené do dvoch častí. V tej spodnej sa dozviete bližšie informácie o dejinách samotného divadla, ale aj divadelníctva. Uvidíte tiež, ako vyzeralo na počiatku a ako ho neskôr renovovali.

Na hornom poschodí zas prezentujú niekoľko vzácnych kostýmov, ktoré používali najväčšie hviezdy tohto divadla. Viaceré sú vo vynikajúcom stave a odkazujú na zaujímavé hry, ktoré sa tu hrali.

Okrem nich nás zaujmú tiež dva dobové pulty. Jeden sa využíval na osvetľovanie javiska, druhý na komunikáciu režiséra s ostatnými ľuďmi. V poslednej časti prehliadky uvidíte aj pomôcky, ktoré používali návštevníci. V povinnej výbave boli napríklad ďalekohľady, ale nechýbajú ani elegantné rukavičky či vejár pre dámy.

 

Čo ešte vidieť s Miskolc pasom?

Ak sa vyberiete do Miškovca s deťmi, istotne navštívte múzeum venované Panónskemu jazeru. To malo byť kedysi najväčším na svete a rozprestieralo sa na veľkej časti územia súčasného Maďarska. Vstupné zadarmo máte tiež do jednej z tunajších jaskýň. Čaká na vás aj ZOO a dom významného etnografa Otta Hermana. Keďže sú jednotlivé zaujímavosti blízko seba, kartu využijete naplno a istotne sa vám i pri kratšej jednodňovej návšteve oplatí.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa