Významné narodeniny aj pre nás – V Nemecku sa oslavuje 25. výročie

2014-11-10 17:30:33 |   |    | 

Je tomu už 25 rokov, ale pre niektorých je to ako včera. Tento víkend sa vo veľkom spomínalo, na takmer najvýznamnejšiu udalosť nášho blízkeho okolia. Je to už 25 rokov, čo padol Berlínsky múr a teda aj Železná opona.



 

Významný pád

 

9. novembra 1989 sa stalo niečo, čo významne zasiahlo aj našu krajinu. Po dlhých dňoch mierumilovných protestov sa Európa konečne spojila. V tento deň totiž padol Berlínsky múr, ktorý po vyše 30 rokov rozdeľoval kontinent na východ a západ. Viedol takmer cez celú Európu, ale dá sa povedať, že najsilnejšie zasiahol Nemecko a jeho dnešné hlavné mesto. Cez Berlín totiž prechádzal po dĺžke takmer 43 km vysoký dobre chránený múr, ktorý znenazdajky rozdelil nie len mesto, ale aj životy tisícok ľudí.

Od roku 1961 až do novembra 1989 boli mesto, krajina aj kontinent rozdelené na východný a západný blok, ktorý stál proti sebe. Dôsledky a nevýhody poznali takmer všetci a ešte dodnes o nich môžeme počuť. Všetko sa to ale našťastie zmenilo.

 

Pokojné protesty a veľké oslavy

 

Aj napriek tomu, že na hraniciach v meste a aj mimo neho zomreli za 30 rokov stovky ľudí, protesty vedúce k pádu múru boli pokojné. Po mesiacoch pomalého rozkladu sa práve 9. novembra začalo s oficiálnym rozkladom múru. To umožnilo, aby sa Európa, ale aj Nemecko konečne spojili do jedného celku.

Dnes sa oslavy pripomínajúce túto významnú udalosť odohrávajú vo veľkom štýle. K spomínaniu sa pripojili významné osobnosti svetovej politiky, ale aj bežní ľudia, ktorí zmenu sami pocítili na vlastnej koži. V Berlíne sa cez víkend konalo mnoho podujatí vyzdvihujúcich význam tak dôležitého výročia. Mesto sa dokonca odelo do nového šatu. Popri bývalom múre boli postavené žiariace balóny pripomínajúce, že kadiaľ dnes vedú bežné chodníky kedysi viedol múr s ostnatým plotom . K oslavám patrili okrem príhovorom aj vystúpenia a na záver samozrejme ohňostroj.

 

Múr vo svete

 

Všetci poznáme slávne zábery z noci, keď ľudia vlastnoručne búrali múr a opätovne sa stretávali. Kusy panelov sa následne dostali do rôznych kútov sveta. Aby pripomínali nevyhnutnosť slobody, sú rozostavené na všetkých kontinentoch. Dostali sa do múzeí, ale niektoré časti sú rozmiestnené uprostred miest, aby k nim mal prístup každý kto chce. Najviac je ich samozrejme v Európe, ale dostali sa napríklad aj do Kapského mesta (Juhoafrická republika), Soulu (Južná Kórea), Canberry (Austrália), Taipei (Taiwan), Argentíny, Mexika, USA a mnohých iných miest a štátov.  

 

Turistika 25. výročia

 

Čo tento rozpad znamená pre nás cestovateľov je úplne zrejmé. Dnes sme už zvyknutí na to, že sa dostaneme takmer všade kam chceme. Kedysi tomu tak nebolo a za slobodné cestovanie vďačíme aj tomuto dňu. Za 25 rokov sa zmenila tvár Európy a možnosti na cestovanie v nej. Zmenilo sa aj Nemecko. Dnes sú sprístupnené všetky oblasti a nemeckému turizmu to veľmi pomohlo. Spojením východnej a západnej časti sa vytvorilo Nemecko plné zaujímavých miest a  neuveriteľných zážitkov.

 

Čo môžete okúsiť v Nemecku?

 

Umenie a história – Berlín – Asi nikde nenájdete tak unikátne spojenie moderného umenia s históriou. Berlín je mesto známe množstvom mladých umelcov prejavujúcich sa kde sa to len dá. V spojení s nemeckou históriou, ktorá sa dá čítať v uliciach mesta, je hlavné mesto ideálnym priestorom pre mladých cestovateľov, ktorí sa neboja okúsiť niečo nové.

Príroda – Národný park Hainich – V nespočetnom množstve parkov a prírodných rezervácií si tento zaslúži svoje miesto. Okrem nádhernej prírody totiž ukrýva skvost. V korunách stromov vedie jedinečných chodník. Vo výške 44 metrov si tak môžete obzrieť les z úplne inej perspektívy.

História + príroda – Zelený pás – Miestom, kde kedysi viedla hranica medzi dvoma ideologickými systémami, dnes vedie chodník. Spája to, čo bolo kedysi oddelené a okrem prírody vám ukáže aj čo to z histórie Nemecka. Od Baltického pobrežia až do Bavorska sa dostanete pohodlne a veľmi príjemne.

Príroda – Ostrov Rügen – Ani vy ste si nevedeli predstaviť Nemecko ako letnú destináciu s plážami a promenádami? Biele piesočné pláže na pozadí len šíra voda a v mestečku tradičná severská atmosféra. Aj to je jednou zo zaujímavostí rezortov na tomto ostrove. A k tomu si pridajte ešte aj tie úžasné vysoké kriedové útesy.

Mesto – Hamburg – Najväčší prístav Nemecka má mnoho superlatívov. Napríklad 2 500 mostov, čo je viac ako v iných mestách známych svojimi kanálmi. A ešte nezabudnime na hudbu. Je to tretie najväčšie centrum muzikálov na svete.

Bankovníctvo – Frankfurt nad Mohanom – Ak ste ho ešte nevideli tak neváhajte. Centrum obchodu a bankovníctva je známe nie len výškovými budovami a jedným z najväčších európskych letísk. V meste nájdete zvláštne spojenie starého s moderným. Mrakodrapy čo pripomínajú historické budovy, asi najkrajšia promenáda popri rieke, ktorú čiastočne zdobia aj výškové budovy a mnohé iné. Prekročte rieku a vyskúšajte skvelý „apfelwein“ v tradičnej krčmičke.

Zábava – Europa-Park – Najväčší nemecký zábavný park zobrazuje 13 krajín s ich zaujímavosťami.100 atrakcií a 11 horských dráh tvoria úchvatné miesto pre malých aj veľkých. Ak by vás pri pohľade na vysokánske a „nebezpečné“ trate opustil adrenalín, môžete si zájsť do neďalekých kúpeľov, alebo na ochutnávku vína.

Zdroj/autor: germany.travel, berlin.de, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa