Baťov kanál dokáže splniť všetky podmienky, zostáva však zatvorený

2020-05-08 08:00:00 |   |    | 

Skalický prístav na Baťovom kanáli prichádza pre opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu o klientov a príjmy. Prevádzkovateľ nateraz nedostal povolenie na plavbu lodí po tejto umelej česko-slovenskej vodnej ceste, hoci vodáci na českej strane ju už využívajú a môžu vplávať aj do jediného prístavu na slovenskej strane v Skalici. Upozornil na to správca prístavu Marián Tongeľ.



"Zatiaľ som finálne stanovisko o možnosti prevádzky nezískal ani z Úradu verejného zdravotníctva, ani od mesta Skalica. Problémom je, že platí zákaz prekročiť hranice a keďže štátna hranica Česka a Slovenska vedie podľa zákona stredom vodného toku, do najbližšieho prístavu Výklopník v Sudoměřiciach sa legálne nedostanem," uviedol Tongeľ. Zvažuje, že samosprávu Skalice požiada preto o zníženie alebo odpustenie nájmu.

Tongeľ je presvedčený o tom, že spoľahlivo dokáže zabezpečiť všetky hygienické opatrenia spojené s uvoľnením opatrení v rámci druhej aj tretej vlny, ktoré platia pre vonkajšie atrakcie či múzeá. "Nemáme problém s dezinfekciou, rúškami ani s odstupmi lodí na vode. Sme v otvorenom priestore, na čerstvom vzduchu. Na palube malého člnka sa aj tak plaví zväčša iba úzka rodina alebo zaľúbenci. Pri viacmiestnej lodi zabezpečíme sedenie s odstupom, hoci napríklad v autobusoch či vlakoch žiadne odstupy byť nemusia," dodal Tongeľ.

Prevádzkovateľ sa cíti byť existenčne ohrozený. "Do prípravy lodí a prístavu som dal počas zimy všetok zisk z lanskej sezóny. Denne prichádzame o desiatky zákazníkov, z ktorých aspoň polovicu tvorila klientela zo zahraničia. Ale to vydržím, len nech môžu prísť aspoň domáci, trochu sa zotaviť z opatrení, ktoré ich nútia zostať doma," uviedol Tongeľ, ktorý verí, že plavbu aj po slovenskom úseku tejto ojedinelej atrakcie povolia.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa