Talianske mestečko láka nových obyvateľov: Domy za euro, more na dosah a žiaden koronavírus

2020-06-18 00:00:00 |   |    | 

Malebná dedina Cinquefrondi na juhu Talianska patrí k tým, ktoré by rady privítali nových obyvateľov. Úrady preto prišli s originálnou kampaňou a domy ponúkajú iba za jedno euro. To však nie je jediné lákadlo...



 

Oblasť okolo Cinquefrondi bola obývaná už od piateho storočia pred Kristom. Archeologické nálezy potvrdzujú prítomnosť Grékov aj Rimanov, v stredoveku sa tu usídlili byzantskí mnísi. Tí najskôr obývali jaskyne v skalách, ktoré doteraz nesú stopy fresiek a v 8. storočí založili prvý kláštor. Po niekoľkých ničivých zemetraseniach sa však z budov takmer nič nezachovalo. V uliciach však stále môžete nájsť pozostatky stredovekých obranných múrov.

Sedemtisícová dedina leží uprostred olivových hájov v Kalábrii v špičke talianskej čižmy. Región je známy vďaka nádherným plážam, pripomínajúcim Karibik a niektoré z nich delí od Cinquefrondi len asi 15 kilometrov. Práve blízkosť Tyrrhenského aj Iónskeho mora je jedným z hlavných lákadiel, ktoré by do obce mali pritiahnuť nových obyvateľov.

Na úspory veľmi siahnuť netreba, aspoň v začiatkoch. Miestne domy sú totiž na predaj už od jedného eura. Obec na čele so starostom Michelem Coniom dúfajú, že príchod „novej krvi“ pomôže navrátiť Cinquefrondi jej bývalú krásu. Podmienkou predaja je totiž aj 250-eurová každoročná zábezpeka, kým nebude nehnuteľnosť zrenovovaná. Ak sa to majiteľovi nepodarí do troch rokov, dostane ešte pokutu 20.000 eur.

Misiu s názvom Operácia krása som zaviedol v snahe obnoviť zničené časti mesta. Hlavným cieľom je nájsť nových majiteľov pre mnoho opustených domov, ktoré tu máme,“ vyjadril sa Conia pre CNN a dodal, že lákadlom by mohlo byť aj nulová chorobnosť na Covid-19. Mestečko tiež nedávno zlepšilo svoju infraštruktúru a ulice, námestia, starobylé fontány, verejné parky a dokonca aj kostol prešli dôkladnou rekonštrukciou. To všetko preto, aby sa tu noví (ale aj pôvodní) obyvatelia cítili čo najlepšie.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook/Cinquefrondi

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa