Amsterdam spúšťa revolučnú kampaň: Chce sa zbaviť nálepky najskazenejšieho mesta Európy: Koniec drog a sexu!

2022-12-06 11:00:00 |   |    | 

Amsterdam spustí odstrašujúcu kampaň. Chce ňou bojovať proti turistom, ktorí do holandskej metropoly cestujú za alkoholom, drogami a sexom.



Zahraničných výtržníkov sa chce zbaviť pomocou cielenej reklamy a nových obmedzení. Informoval o tom denník The Times, podľa ktorého sa zameria na britských cestovateľov, ktorých považuje za hlavnú hrozbu pre pokoj a pohodu v uliciach a na kanáloch zo 17. a 18. storočia.

Amsterdamskí radní uviedli, že pôjde o „cielenú digitálnu kampaň odradzajúcu zahraničných návštevníkov, ktorí do Amsterdamu prichádzajú iba za alkoholom, drogami a sexom".

„Je potrebné prijať opatrenia, aby sme zabránili nepríjemnostiam a preľudneniu. Amsterdam je svetové mesto a ruch a život k tomu patrí, ale aby sme ho udržali nažive, musíme zvoliť obmedzenie namiesto nezodpovedného rastu," uviedol zástupca amsterdamského starostu Sofyan Mbarki, ktorý má na starosti opatrenia v oblasti cestovného ruchu.

Najskôr sa chcú zbaviť opitých Britov

Amsterdamské coffeeshopy sú magnetom pre hlasné rozlúčky so slobodou. Opité či zdrogované skupinky mladých mužov chodia do slávnej mestskej štvrte červených lampášov, ktorá je preslávená svojimi nevestincami s prostitútkami za výkladmi, čo sa príliš nepáči miestnym obyvateľom. Radní sa preto obávajú, že sa z centra stala pohoršujúca turistická atrakcia, ktorá má ďaleko k romantickej minulosti prístavného mesta.

Kampaň s názvom „držte sa ďalej" sa spočiatku zameria na britských turistov. Pokiaľ bude úspešná, mesto ju zacieli aj na potenciálnych výtržníkov z iných krajín.

Mbarki na začiatku týždňa predstavil rad opatrení, vrátane zákazu fajčenia marihuany v uliciach v centre mesta, zníženie počtu rozlúčok so slobodou a večierkov alebo obmedzenie plavieb po rieke. Plánuje sa tiež premiestnenie asi stovky nevestincov zo štvrte Wallen neďaleko amsterdamskej hlavnej stanice. Mestská rada tiež skúma, či by šlo zakázať predaj hašiša a marihuany po 16. hodine od štvrtka do nedele.

Mbarkiho plán si kladie za dlhodobý cieľ udržať turistický ruch pod hranicou desiatich miliónov prenocovaní ročne; ich počet sa takmer zdvojnásobil z 5,3 milióna v roku 2010.

Nový Amsterdam má byť slušný

Jedným z dlhodobých mestských projektov, pokiaľ sa podarí prekonať právne problémy, je obmedzenie počtu lacnejších hotelov a prázdninových prenájmov cez Airbnb. Hotely „strednej kvality" by v prípade schválenia boli podporované dotáciami na prestavbu priestorov na byty alebo kancelárie. Rada chce tiež rokovať s pohostinským sektorom o dohode, ktorá stanovuje maximálny počet lôžok v meste.

Skutočným cieľom je dostať Amsterdam z trhu s lacnými zájazdmi za večierky, ktoré do mestskej ekonomiky vracajú len málo, ale vytvárajú nepríjemnosti. „Chceme sa zbaviť komerčných večierkov, ktoré zarábajú na vulgárnej turistickej zábave v už aj tak obmedzenom verejnom priestore v centre mesta: zábave, ktorá neberie žiadny ohľad na obyvateľov Amsterdamu, ktorí v meste žijú alebo pracujú," povedal Mbarki.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa