Snáď sú poistení: Záchrana troch skialpinistov v Rakúska stála cez 20.000 eur

2024-01-12 09:00:00 |   |    | 

Za víkendovú záchranu trojice českých skialpinistov by si rakúska horská služba a polícia mali naúčtovať dohromady cez 20.000 eur. Čechom ich ale zrejme pokryje poistenie, pretože boli členmi alpského spolku, uviedla včera agentúra APA.



Trinásť záchranárov horskej služby a jeden policajt zasahovali zhruba 15 hodín kvôli skupine českých skialpinistov, ktorí sa v piatok ráno za zlého počasia vydali na náročnú túru k ľadovcu Ködnitzkees na južnom úbočí najvyššej rakúskej hory Grossglockner. Pred polnocou si zavolali pomoc a až v sobotu za svetla sa ich podarilo lokalizovať. Česi vo veku 40 až 57 rokov nakoniec vyviazli bez zranení, boli iba ľahko podchladení.

Rakúske médiá uvádzajú, že zachránení turisti by museli zaplatiť účet za viac ako 20.000 eur, ak by nemali špeciálne horské poistenie. To ale zrejme mali.

"Títo traja Česi sú členmi alpského spolku, takže náklady na záchranu pôjdu z poistenia," povedal denníku Tiroler Tageszeitung alpský záchranár Peter Tembler. Tirolská horská služba si podľa neho náklady každopádne naúčtuje v plnej výške. V tomto prípade, keď sa na akcii podieľalo viac ako desať záchranárov, sa paušálne započítajú hodinové sadzby, ktoré v regióne činia cez 1000 eur, povedal Tembler televízii ORF. Pre českú trojicu to znamená viac ako 15-tisíc eur.

Ďalšie náklady si naúčtuje alpská polícia, pretože na zásahu sa podieľal jeden jej horský vodca a z Klagenfurtu bol vyslaný policajný vrtuľník, hoci ten sa musel kvôli zlému počasiu vrátiť. Za hodinu nasadenia alpských policajtov si polícia účtuje 20 eur, za policajný vrtuľník potom 60 eur za minútu. Vrtuľník bol pritom vo vzduchu viac ako hodinu a pol. V prípade týchto troch Čechov to vychádza dokopy asi na 5500 eur, uviedol Matthias Ausserdorfer z tirolskej alpskej polície.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa