EXTRA Paradory

2010-10-19 16:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO/ video - Turistické paradory, štátne podniky, ktoré boli založené pred viac než osemdesiatimi rokmi, aby vylepšili povesť Španielska v zahraničí, ponúkajú dnes turistom možnosť ponoriť sa do srdca tradícií krajiny a tráviť noci v historických pamiatkach s komfortom 21.storočia...



Originalita paradorov (paradores) tkvie v prostredí, ktoré ponúkajú: kvalitne reštaurované a vybavené pevnosti, staré šľachtické sídla, staré paláce a kláštory. Niektoré síce pochádzajú z doby nie tak dávnej, ale ich poloha je jedinečná.

Už v roku 1910 zverila španielská vláda markízovi de la Vega Inclán úlohu, vytvoriť štruktúru hotelov. V tej dobe v krajine prakticky neexistovali zariadenia, v ktorých by boli mohli cestujúci prenocovať a pritom by „vylepšovali“ obraz Španielska v zahraničí.

Dovtedy túto úlohu zastupovali  len diela putujúcich spisovateľov 19.storočia, ako boli Američan Washington Irving (rozprávky Alhambra) alebo Francúz Prosper Mérimée, autor novely Carmen, ktorú zhudobnil Georges Bizet vo svojej rovnomennej, svetoznámej opere.

Prvý parador otvoril v roku 1928 kráľ Alfons XIII.v Siere des Gredos neďaleko Madridu. Táto sieť pohostinných zariadení prežila aj nepokoje občianskej vojny (1936-1939) a diktátor Francisco Franco, architekt vzostupu španielskej turistiky v 50.rokoch, koncepciu ďalej rozvíjal.

V meste Plasencia na západe krajiny, v bývalom dominikánskom kláštore založenom v 15.storočí, sú turisti ubytovaní v mníšskych celách vybavených satelitným tv príjmom, vychutnávajú si regionálne špeciality v bývalom refektári vyzdobenom mozaikami si popíjajúc koktaily v bodege, kde boli kedysi uskladnené hlinené nádoby s olivovým olejom a sudy vína.

„Hotel takejto kategórie by sme si vo Francúzsku nikdy nemohli dovoliť. Človek má pocit, že sa ocitol v minulosti. Panuje tu zvláštna atmosféra,“ pochvaľuje si dvadsťdvaročná Francúzska Adéle, ktorá tu oslavuje narodeniny s priateľom Benjaminom.

Španieli sú na svoje paradory veľmi pyšní. Hotely priťahujú turistov aj do menej významných a odľahlých miest, vysvetľuje päťdesiatpäťročný  Ángel z Galície, ktorý vďaka svojmu veku zaplatil o 30 percent menej za dvojlôžkovú izbu (120 euro). Vychutnáva si svoje pivo pri monumentálnom schodisku, ktoré predtým slúžilo šlachticom a dnes ho privedie do jeho „cely“.

Mnoho Španielov si pripomína, ako korunný princ Felipe a jeho manželka Letizia trávili časť svadobnej cesty v Cuennce, malom mestečku v Kastílii-Leóne v kláštore zo 16.storočia.

Dnes existuje vyše 90 paradorov  spojených v štátnej akciovej spoločnsti. Paradory platia ročne poplatok štátu aj za to, že sú umiestnené v lokalitách vedených na zozname národného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Zariadenia s tromi až piatimi hviezdičkami predali minulé leto 275 tisíc nocí a dosiahli obrat 58,6 milióna eur. Spoločnosť zamestnáva 4500 osôb. Španieli tvoria 70 percent klientely a cieľom spoločnosti je dosiahnuť do roku 2012 aspoň 35 percentný podiel zahraničných zákazníkov. Typickým zákazníkom paradoru je pár vo veku 40-50 rokov. A tak sa okrem iného  ponuka rozšírila o zľavové a vernostné karty a iné atraktívne výhody pre mladých cestovateľov.

Jediný parador, ktorý neposkytuje žiadne zľavy, je klenot medzi hotelmi – Parador de Granada, situovaný na juhu krajiny v Andalúzii. Leží priamo v priestore Alhambry, jedným z najnavštevovanejších miest Španielska. Opevneného paláca vybudovaného ešte Maurami....

 

 Zdroj/autor: afp,čtk,drom

VIDEO Španielske paradory



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa