Kde prežiť exotický Silvester pod palmami

2016-12-26 00:00:01 |   |    | 

Štedrovečerné prasiatka a pečené kurčatá sú dojedené a ide sa na pláž. Sneh nikde nevidíme, pretože teplomery ukazujú tridsiatku, ale bielo je tu dosť. To vďaka svetlému piesku na plážach a doznievajúcim Vianociam - ich hlavná farba v Dominikánskej republike je práve biela. Takto to vyzerá na konci roka v jednej z turistami najobľúbenejších exotických krajín.



 

Večierok v obľúbenom bare, chlebíčky u priateľov alebo pokoj doma pri scénkach Lasicu a Satinského bývajú najčastejším zakončením roku Slovákov. Nič proti tomu, je to fajn, ale niekedy nezaškodí nabúrať každoročný stereotyp. Najlepšie na exotickej pláži. Už predvlani si v Dominikánskej republike, Thajsku, na Kube a v ďalších zahraničných lokalitách užívalo posledný deň roka asi 150 tisíc našincov.

Namiesto chladného snehu prehriaty piesok, namiesto vianočného stromčeka palmy a namiesto kapra čerstvé plody mora v reštaurácii s výhľadom na vlniacu sa hladinu mora. Kde sa na niečo také môžeme na prelome roka tešiť?

 

Vychutnajte si sviatky na najkrajších plážach planéty

Málokto pozná nádherné vnútrozemie Dominikánskej republiky. Poznať tamojšie kakaové alebo kávové plantáže a vodopády v božskej krajine medzi palmami, to stojí za malý výlet do centra dominikánskej časti ostrova Hispaniola. Ale to najväčšie bohatstvo čaká na plážach.

Ráno si vychutnáte kávu v kaviarni s tou najkvalitnejšou kávou, potom si doprajete kúpeľnú kúru v komplexe pod hlavičkou Bvlgari, absolvujete hodinu fotografovania a nový rok privítate opulentným piknikom na najkrajšej pláži sveta, na Bavaro. Táto predstava je realitou v tých najluxusnejších strediskách v letovisku Punta Cana.

To patrí, mimochodom ako celá Dominikánska republika, k tým vôbec najpopulárnejším zimným exotickým destináciám. Bodaj by aj nie – tunajšie pláže sú podľa UNESCO najkrajšie na svete, perfektný je i servis, taktiež s puncom svetovej špičky. Pridajte k tomu božské počasie – celoročne je tu okolo 27 stupňov – a musí vám byť jasné, že tomuto koktailu sa nedá odolať.

Punta Cana je pomerne živé letovisko, preto tí, čo chcú pokoj, vyhľadávajú skôr iné miesta. Trebárs rozprávkový ostrov Cayo Levantado, na ktorom sú len dve strediská a potom už nič. Teda „nič“ – ešte nádherná pláž, známa z katalógov, pohľadníc i z reklám na slávny rum Bacardi. Podľa povesti je navyše práve na tejto pláži zakopaný veľký pirátsky poklad. Keď vás teda omrzí polihovanie v hojdacej sieti, môžete sa pustiť do pátrania.

 

Silvestrovský luxus na kubánsky spôsob – Varadero

Ak vás láka prežiť Silvester na Kube, vysypte z prasiatka zhruba 40 tisíc českých korún. Na tejto hranici totiž začínajú ceny za pobyt v exponovaných silvestrovských termínoch. Jednoduché hotely neďaleko centra letoviska Varadero sú ideálnou voľbou pre menej náročných cestovateľov. Ti náročnejší a túžiaci po luxuse zas môžu vyraziť na panenské ostrovčeky pri severnom pobreží Kuby. Turistov je tu menej a rovnaké je to s hotelovými strediskami, luxus a ceny sú naopak vyššie.

Kam sa v zime vydať za slnkom?

Na Silvestra by ste radi zostali doma, ale láka vás vyraziť za slnkom a teplom inokedy v zime? Okrem lokalít spomínaných v hlavnom článku môžete vyraziť aj inde. Tu sú ďalšie tipy:

Maldivy, súostrovie luxusu

Rozprávkové súostrovie leží v Indickom oceáne a tvorí ho asi 1200 ostrovov a ostrovčekov. Časť z nich je obývaná, časť nie je, na niektorých sú len luxusné strediská pre turistov. Pri ceste na Maldivy pravdepodobne pristanete na atole Malé s hlavným mestom. I v jeho okolí je niekoľko pekných stredísk. Väčšina turistov však mieri ďalej – na atol Ari, ktorý je vlajkovou loďou Maldív, ale tiež na atoly Raa, Baa, Lhaviyani a ďalšie.

Jamajka, tu sa rodia šampióni

Ostrov, ktorý sa hojdá v rytme reggae – to je Jamajka. Hlavným letoviskom ostrova je Negril na západnom pobreží, kam sa sústreďuje väčšina turistického ruchu. Príjemný pokoj si môžete dopriať v mestečku Falmouth, mimochodom rodisku Usaina Bolta i Bena Johnsona, kde stojí niekoľko príjemných luxusných komplexov. A obľúbeným miestom je i zátoka Runaway Bay.

Mexiko, za tajomstvom Mayov

Slováci najčastejšie vyrážajú na takzvanú Mayskú riviéru, plnú moderných a luxusných letovísk, z ktorých je to len kúsok k mayským pamiatkam. Populárna je Playa del Carmen, ostrov plodnosti Cozumel a ohromný Cancún s desiatkami kilometrov krásnych pláží. Na druhom, pacifickom pobreží láka na návštevu Acapulco. A zabudnúť nesmieme na oblasť Los Cabos na špičke Kalifornského polostrova.

 

Ostrovček Cayo Santa Maria má na dĺžku 16 a na šírku len dva kilometre a do roku 2001 tu nestál jediný hotelový komplex. Dnes je rajom s 13 kilometrami čistých panenských pláží a s luxusnými strediskami pre najnáročnejších.

I Cayo Coco bol až do roku 1993 turistickým ruchom takmer nepobozkaný. A v ďalších rokoch sem cestovalo len pár nadšencov. Všetko sa zmenilo až v roku 2005, kedy na ostrove, ktorý disponuje dvadsiatimi kilometrami pláží, vzniklo letisko uľahčujúce prístup do tejto lokality. Hotelov i turistov pribudlo, v porovnaní s pevninskou Kubou je tu však stále božský pokoj.

 

Najhorúcejší je v Thajsku Ko Samet

Veľmi populárne je stále Thajsko. Koniec roka je pre tamojšie letoviská hlavnou sezónou, služby tu teda idú naplno. Hlavne vo vychýrenom centre zábavy – v Pattayi.

Pre tých, ktorých neláka rušná Pattaya, označovaná často ako Las Vegas Ázie, sa ponúka pobyt na thajských ostrovčekoch. Jedným z najľahšie dostupných (i z Pattaye) je Ko Samet. Samotní Thajčania o ňom hovoria ako o ostrove s najbelším pieskom a najhorúcejšími slnečnými lúčmi. Podľa vedcov práve sem dopadá najviac slnečných lúčov v celom Thajsku. Ostrov, ktorý bol do 80. rokov 20. storočia takmer neobývaný, sa môže pochváliť niekoľkými krásnymi plážami. Včítane tej hlavnej, ktorú prezývajú Diamantová.

 

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Inzertné oznámenie: Oslávte koniec roka v exotike!

CK ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov:

 

Precestujte Dominikánsku republiku!

Zaujíma vás na cestách príroda, kultúra a pohodlie hotelového komplexu? Vyskúšajte kombinovaný zájazd po Dominikánskej republike s pozorovaním veľrýb. Spoznáte i pláže Punta Cany alebo báječné vodopády v El Limone. Zistite viac.

 

Do Dominikány na pláž!

Spoznajte luxusný päťhviezdičkový hotelový komplex nachádzajúci sa na východnom pobreží Dominikánskej republiky. Je umiestnený v rozsiahlej tropickej záhrade, priamo pri krásne pláži Bavaro s bielym pieskom. All inclusive. Zistite viac.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: Eso travel / ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa