Skipas pod Mont Blancom vás vyjde len na 49€ denne: Navštívte francúzske Chamonix

2015-12-20 07:00:00 |   |    | 

Európa ponúka široký a pestrý výber lyžiarskych stredísk. Vybrať si môžete podľa vašich finančných možností, lyžiarskych schopností, ale aj podľa toho, akú krajinu by ste chceli navštíviť tentoraz. Jednou z najzaujímavejších alternatív je navštíviť francúzske zimné stredisko Chamonix. Zalyžovať si priamo pod Mont Blancom je predsa zážitok na celý život, na ktorý len tak ľahko nezabudnete.



 

Autom alebo letecky?

 

Ak sa rozhodnú Slováci pre lyžovačku v zahraničí, väčšinou volia cestovanie vlastnou dopravou. V tom prípade majú vyriešené starosti s prepravou lyžiarskej batožiny a môžu navyše spoznať aj ďalšiu krajinu. Mali by ste si však dobre zvážiť, pre aký druh dopravy sa nakoniec rozhodnete. Je síce pravda, že vlastné lyže a výstroj prepravíte pohodlnejšie autom, no pripravte sa na to, že máte pred sebou až jedenásťhodinovú cestu. Za zváženie preto stojí skôr priplatiť si za špeciálnu batožinu a dopraviť sa do Chamonix kombináciou leteckej a automobilovej či autobusovej dopravy. V tom prípade je však rozumnejšie zaplatiť si let do bližšieho Milána, z ktorého je to do Chamonix len necelé tri hodiny autom. Z Paríža by ste cestovali vyše osem hodín. Využiť môžete aj možnosti miestnej dopravy. Ak nechcete všade so sebou ťahať aj lyžiarsku výstroj, zvážte jej zapožičanie na mieste, ktoré vás v konečnom dôsledku môže vyjsť lacnejšie aj ako celkové náklady na dopravu autom. Navyše takto môžete spojiť dovolenku a pobudnúť i pár dní v okolí krásneho Milána.

 

Päť stredísk pod jedným štítom

 

Zimný rezort Chamonix vznikol združením piatich menších stredísk. Vďaka tomu dostanú lyžiari skutočne široké spektrum možností na lyžovanie a nemusia sa sústrediť len na jedinú oblasť. Svoje zručnosti si môžu vyskúšať na náročných tratiach na ľadovci alebo začnú cvičiť v úsekoch určených pre začiatočníkov. Keďže väčšina tratí sa nachádza v nadmorskej výške 2000 metrov nad morom, podmienky sú počas väčšiny sezóny excelentné. Sneh je k dispozícii aj počas neskorej jari, keď môžete spojiť lyžovanie s ľahšími túrami v nižších polohách. Jednotlivé strediská sú zároveň prepojené pomocou skibusov, vďaka čomu je preprava medzi nimi veľmi jednoduchá. Samozrejmosťou sú zóny vyhradené špeciálne pre snowboardistov. A veľkej obľube sa tešia hlavne freerideové časti s vynikajúcimi lyžiarskymi podmienkami. Chamonix slúži často i ako miesto na prípravu špičkových lyžiarov, čo istotne svedčí o kvalite ich zjazdoviek. Až 20 kilometrov z nich sa nachádza v ľadovcovej zóne, takže dokážu zároveň preveriť i schopnosti tých najlepších.

 

Ceny lístkov a ako na nich ušetriť

 

V Chamonix sa konala i prvá zimná olympiáda. Vďaka tomu ide o stredisko so vzácnou a dlhou tradíciou, čo sa odzrkadľuje aj na ich cenách. Nemusíte sa však obávať, pretože pri troške šikovnosti sa dá i z tohto vyjsť s veľmi rozumnou cenou. Samozrejme, k dispozícii máte aj luxusnú verziu dovolenky v špičkových hoteloch s excelentnými službami. Ak sa však o tento typ oddychu nezaujímate, choďte tam na vlastnú päsť. Tak ako v každej turistickej oblasti, i v tomto prípade nájdete širokú ponuku ubytovania v súkromí alebo v menších penziónoch, ktoré často ponúkajú aj ich skromnejšie wellness centrá. Sumy sú v tomto prípade neporovnateľne nižšie a dajú sa prirovnať cenám za ubytovanie v iných dovolenkových rezortoch. Ak vystihnete mimosezónne obdobie, môžete ako bonus dostať aj pár dní na svahu zadarmo. Cena denného lístka je 49 eur. Za túto cenu dostanete možnosť lyžovať sa v celom stredisku. Môžete si vyskúšať i tie najkvalitnejšie svahy, čo je za ponúkanú cenu ideálna protihodnota. Aby ste ušetrili, nikdy nekupujte poldenné lístky. V tomto prípade vás vyjdú až na 43,50, takže sa vám nepodarí nič usporiť. Radšej zostaňte na svahu dlhšie, dokonale si to užite a na budúci deň si vymyslite náhradný program.

 

Čo robiť, keď sa vám nechce na lyže?

 

Tak ako iné špičkové strediská, i Chamonix ponúka skvelé možnosti na vyplnenie voľného času. Večer je to najmä bohatý nočný život a počas dňa sú to niekedy i netradičné adrenalínové aktivity. Okrem zjazdového lyžovania si môžete ako náhradu vyskúšať bežkovanie aj s výhľadom na okolitú krajinu. Spolu so sprievodcom sa môžete vybrať aj na niektorú zo zimných peších túr. Ďalšími možnosťami sú aj lezenie po ľadovej stene, jazda na saniach ťahaných psami, lyžovanie v spojení s paraglidingom, samotný paragliding, túra so snežnými topánkami, ale aj množstvo športov v interiéroch.

 

Stredisko vzácnych kameňov

 

Málokto vie, že Chamonix je známe aj vďaka ťažbe vzácnych kameňov. V týchto kopcoch nájdete vzácne ložiská krištáľu a ametystu. Po prvýkrát sa ich ťažba začala v 18. storočí. Odvtedy si drží silnú tradíciu a patrí medzi najväčších vývozcov týchto kameňov. V Chamonix preto nájdete aj špecializované múzeum, kde sa môžete dozvedieť všetky potrebné informácie ohľadom tejto problematiky, ale si taktiež pozrieť aj niektoré vzácne a ojedinelé kúsky.

 

Zdroj/autor: chamonix.net, chamonix.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa