V Číne vznikne chránené územie pre pandy veľké, bude mať až dva milióny hektárov

2018-03-09 08:00:00 |   |    | 

Čína vybuduje v provincii S’-čchuan rozsiahle chránené územie pre pandy veľké. Vo štvrtok o tom informovalo ministerstvo lesného hospodárstva s tým, že tamojšia provinčná vláda podpísala zmluvu s Bank of China, ktorá sa do vybudovania Národného parku pandy veľkej zaviazala investovať najmenej 10 miliárd čínskych jüanov (v prepočte zhruba 1,2 miliardy eur). Chránené územie bude mať rozlohu dva milióny hektárov, čo je vyše dvakrát viac ako Yellowstonský národný park v USA. Park by mali vybudovať do roku 2023.



 

Cieľom národného parku je umožniť ohrozeným zvieratám žiť v neprerušovanej oblasti, v ktorej sa môžu stretávať a páriť s ďalším pandami v záujme obohacovania ich génového fondu, ako aj podporiť miestne hospodárstvo.

Podľa jedného z provinčných predstaviteľov Čanga Wej-čchaa, ktorý komunikoval s denníkom China Daily, projekt zmierni chudobu u 170-tisíc ľudí žijúcich v oblasti, kde by sa malo chránené územie nachádzať. Ústredný výbor Komunistickej strany a Štátna rada začali údajne plánovať vybudovanie parku ešte vlani v januári, píše China Daily.

Panda veľká je neoficiálnym maskotom Číny a žije prevažne v horách v spomínanej provincii S’-čchuan. Tieto cicavce možno nájsť aj v susedných provinciách Kan-su a Šen-si. Vo voľnej prírode žije podľa odhadov 1864 pánd veľkých, v zajatí ich je zhruba 300.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa