Predĺžený víkend v Dubaji: Preskúmali sme podmorský svet, dažďový prales aj taje budúcnosti

2023-04-26 08:30:00 |   |    | 

Dubaj sa stal v poslednom období jedným z najobľúbenejším turistických cieľov Slovákov, ktorý už dávno nie je destináciou pre horných desaťtisíc. Každoročne tu pribúdajú desiatky nových atrakcií, ktorými sa snaží byť tento emirát jednou z najlepších turistických destinácií na svete. A čo tu môžete zažiť napríklad cez predĺžený víkend? Poďte sa s nami pozrieť na niektoré unikátne miesta, ktoré nikde inde na svete nenájdete.



 

Najväčší akvapark na svete

Súčasťou areálu hotela Atlantis The Palm je okrem akvária aj najväčší akvapark na svete s názvom Aqaventure, ktorý patrí k najobľúbenejším vodným atrakciám Dubaja. Pohodlne sa sem dopravíte nadzemnou železnicou – sky električkou Monorail, ktorá má zástavku presne nad akvaparkom. Nájdete tu 105 toboganov a ďalších adrenalínových atrakcií, delfinárium či 700 metrov dlhú piesočnú privátnu pláž.

Akvapark vám vyplaví množstvo adrenalínu na svojich jedinečných atrakciách. Tak napríklad Skok odvahy  - The Leap of Faith je takmer vertikálna vodná šmykľavka z 9-poschodovej aztéckej pyramídy, kde vletíte pri takmer voľnom páde v šialenej rýchlosti do preskleného tunela so žralokmi.

So žralokmi sa stretnete aj pri tobogane s názvom Žraločí útok - Shark Attack, kde si spolu s deťmi sadnete do nafukovacieho kolesa, spustíte sa dole a prechádzate cez akvárium so žralokmi, čo tiež nie je rozhodne pre slabé povahy. Nájdete tu aj jeden z najdlhších a najadrenalínovejších toboganov na svete Poseidon Revenge - Poseidonova pomsta.

Pre milovníkov ľahšieho adrenalínu sú obľúbené The Rapids - Kaskády, kedy nasadnete do nafukovacích člnov a necháte sa unášať prúdom umelej rieky po areáli akvaparku, kde sa pokojné úseky striedajú s divokou vodou. Nadchne vás tu aj najdlhšia lanová dráha na Strednom Východe Atlantean Flyer - Atlantský letec, z ktorej sa z vtáčej perspektívy pokocháte pohľadom na celý areál akvaparku.

 

The Green Planet - Zelená planéta

Dažďový prales v srdci Dubaja? Áno. Nájdete ho v jedinom biodome na Blízkom východe, ktorý je mimochodom aj plne bezbariérový. Táto pozoruhodná moderná budova zo skla a ocele simuluje prostredie tropických pralesov Južnej Ameriky v štyroch zónach. Objavíte tu svet fauny a flóry dažďového pralesa, ktorý  je vybudovaný okolo 25 metrov vysokého umelého stromu (je to najväčší umelý strom na svete) a vodopádu s viac ako 3000 rastlinami a zvieratami.

Interaktívne expozície sú určené všetkým vekovým kategóriám. Nad hlavami vám lietajú papagáje a ďalšie exotické vtáctvo ako tukany či ary, po lianách pobehujú opice, v akváriu môžete sledovať korytnačky či dravé pirane, vliezť si môžete do presklenej kukane a odtiaľ zblízka pozorovať jedovaté hady a tí, čo sa neboja, si môžu hada za dozoru ošetrovateľa aj pohladiť, aby zistili, že vôbec nie sú slizké, ako sa o nich traduje.

Jedinečným adrenalínovým zážitkom je šnorchlovanie v akváriu Piranha River Tank s dravými piraňami. Ak si zakúpite špeciálny lístok, zažijete zblízka kŕmenie týchto jedných z najdravších rýb na svete, ktoré sú schopné za pár minút svojimi ostrými zubami ako žiletky skonzumovať celé kurča či morku. Nebojte sa však, vy budete v bezpečí, pirane sú mrchožrúti a bezpečnosť účastníkov tohto šnorchlovania vo vypožičanom neopréne nebude narušená.

V teráriu si potom môžete prezrieť najväčších pavúkov na svete vtáčkarov, ktorých rozpätie nôh je dlhé ako detské predlaktie. Najroztomilejšími tvormi celej expozície sú nepochybne dva leňochody , ktorí sa len tak ponevierajú medzi návštevníkmi. My sme mali na jedného veľké šťastie, keďže tento tvor prespí 15 až 20 hodín denne, a stretli sme ho priamo na chodníku uprostred pralesa.

Tieto zvieratká sú veľmi pomalé a ťarbavé a za jednu minútu zdolajú maximálne 2,5 až 3 metre. Na väčšie vzdialenosti ich tu na hrudi prenesú ošetrovateľky a ani za potravou sa nemusia naháňať, keďže dostávajú priamo do pazúrov uvarené vajíčka na tvrdo, na ktorých si pred návštevníkmi veselo pochutnávajú.

V prízemí je expozícia s názvom Nočné kreatúry, kde uvidíte tvory, ktoré sú činné v noci, ako napríklad netopiere či sovy. Na konci prehliadky  je veľký obchod so všakovakými suvenírmi a vaše deti vás isto na nejakého zvieracieho plyšáka uprosia. Občerstviť  sa môžete v The Green Planet Cafe. Otváracia doba expozície je počas celého týždňa od 10:00 -18:00, posledný vstup je o 17. hodine.

 

Púštne safari

Nezabudnuteľným zážitkom v Dubaji je aj safari výlet do púšte a sledovanie jedného z najnádhernejších západov slnka na Zemi. Tento výlet ponúka viacero agentúr, stačí si len vybrať (napríklad Orient tours). Džíp vás vyzdvihne priamo v hoteli a za necelú hodinku ste mimo sklenených mrakodrapov uprostred nekonečnej púšte.

Vodič džípu najprv vypustí časť vzduchu v pneumatikách. Viete, prečo? Kolesá sa vyfukujú, aby auto hneď na prvej dune nezapadlo do piesku. Potom sa už treba riadne zapásať, lebo o chvíľu sa kĺžete na piesočných dunách a to s vami aj riadne hádže. Chvíľami myslíte, že sa s vami auto prevráti na strechu, občas si aj zvýsknete od strachu, ale šofér sa na tom len baví a ďalej ide svoju adrenalínovú, ale musíme uznať, že bezpečnú jazdu.

Počas jazdy je aj prestávka na fotenie, kde si môžete spraviť jedinečné snímky, alebo sa naboso prejsť po piesočných dunách. Po tom, čo šofér dofúka pneumatiky, sa vydáte do safari kempu, kde si najmä deti užijú jazdu na ťave, surfovanie na piesočných dunách na tzv. sandboarde, alebo sa prevezú na štvorkolke.

Pre dámy je pripravená arabská káva s kardamónom, sušené ďatle či zdobenie ruky henou. Muži si okrem jazdy štvorkolkou môžu zafajčiť vodnú fajku sishu, alebo si môžu vyskúšať, aké je to byť sokoliarom.

Počas prípravy tradičných jedál môžete obdivovať tanec dervišov, brušných tanečníc či si pozrieť ohňovú šou v podaní chrličov ohňa. Všetci na záver večera v púšti určite ocenia večeru plnú miestnych predkrmov, šalátov, čerstvo ugrilovaného mäsa a dezertov. Nakoniec vás džíp odvezie späť do hotela.

 

Dubajské akvárium a vodná Zoo

Vaše deti sa budú cítiť ako v raji, keď ich vezmete do jedného z najväčších akvárií na svete, ktoré sa nachádza na prízemí nákupného centra The Dubai Mall. Od toho ho oddeľuje najväčšia akrylová stena na svete, ktorá je s neuveriteľnou hrúbkou až 75 cm zapísaná v Guinessovej knihe rekordov.

Zadržiava 10 miliónov litrov vody, v ktorej žije vyše 33 000 vodných živočíchov zastupujúcich viac ako140 druhov, vrátane najväčšej zbierky žralokov pieskových. Hlavná nádrž má výšku 4 poschodí s rozmermi 51 x 20 x 11 metrov. Súčasťou tohto gigantického morského sveta je aj podmorská zoo s množstvom náučných expozícií vrátane výbehov s krokodílmi, krabmi, vydrami a dokonca tučniakmi.

Hlavnou atrakciou je unikátny 48 metrov dlhý priehľadný tunel, v ktorom vám nad hlavami krúži viac ako 300 žralokov, rají, pestrofarebných rýb a ďalších živočíchov. Sú tak blízko, že máte chuť sa ich dotknúť. Taktiež môžete akvárium prebrázdiť na člne so skleneným dnom, prípadne si v ňom zašnorchľovať, alebo si nasadiť potápačskú výstroj a zaplávať si so žralokmi.

Novinkou je tzv. „žraločí skúter“ -  miniponorka v tvare žraloka, v ktorej sa môžete ponoriť do akvária a ocitnúť sa tvárou v tvár najväčšiemu predátorovi sveta. Akvárium, ktoré patrí k najobľúbenejším atrakciám mesta, je prístupné denne od 10:00 hodiny do polnoci.

 

Múzeum budúcnosti

V jednej z najikonickejších a najnavštevovanejších atrakcií Dubaja si na svoje prídu malí i veľkí návštevníci. Múzeum budúcnosti (Museum of the Future)  je vyrobené z ocele a skla a časopis National Geographic ho zaradil medzi 14 najkrajších múzeí sveta. Dátum otvorenia múzea bol úmyselne stanovený na 22.02.2022, keďže je to číselný palindrom – číta sa z oboch koncov rovnako (22022022).

Toto múzeum nie je ako tie, ktoré poznáme z našich končín. Je na jednej strane minimalistické, ale zároveň je to „živé múzeum“ s interaktívnymi exponátmi, ktoré návštevníkom umožnia nahliadnuť za hranice súčasnosti. Už samotné architektonické prevedenie budovy je ako z iného sveta. Víziu budúcnosti zhmotnil do ikonickej podoby architekt Shaun Kill v podobe 78 metrov vysokého kruhového prstenca. Ide o geometrické teleso podobajúce sa plávajúcemu kolesu.

Múzeum je zasadené na 3-poschodový zatrávnený vŕšok, pričom samotná budova predstavuje ľudstvo, vŕšok, na ktorom stojí, Zem a prázdny priestor okolo neznámu budúcnosť. Povrch oceľového plášťa budovy pokrývajú arabské kaligrafie, ktoré slúžia ako sklenené okná, cez ktoré do budovy preniká denné svetlo. Do múzea vojdete jedným z dvoch sklenených vchodov. V átriu nájdete recepciu, kiosky na kúpu lístkov, kaviareň, obchod so suvenírmi a vchod do expozície. Po zakúpení lístkov a vytlačení čipových náramkov si chvíľu počkáte, nakoľko sa do expozície vstupuje v malých skupinkách.

Expozície ukazujú, ako moderné technológie, umelá inteligencia či rozšírená realita zlepšujú náš život. Každé poschodie múzea je navrhnuté ako interaktívna filmová scéna, ktorú oživujú odborní sprievodcovia, technológovia a vizionárski umelci. Témami expozície je budúcnosť cestovania a života vo vesmíre, klimatické zmeny a ekológia, zdravie, wellness  a  spiritualita. Deti od 3 do 10 rokov majú k dispozícii vlastné poschodie, kde si môžu užiť zážitok v prostredí Future Heroes, čo je špeciálny priestor navrhnutý tak, aby podporil rozvoj ich potenciálu hravou formou.

Vnútri má múzeum sedem poschodí a každé z nich je venované inému výstavnému priestoru. Na jednej strane sa poschodia zameriavajú na súčasný technologický výskum a na druhej sa venujú pokračujúcemu vývoju výskumu pre budúce vesmírne cesty, bioinžinierstvu, ľudskému blahobytu a technológiám blízkej budúcnosti, ktoré ešte nie sú vyvinuté. 

Najprv nás múzeum vezme na cestu do roku 2071 a predstaví, ako môže svet vyzerať o 50 rokov. Po úvode od sprievodcu umelou inteligenciou menom Aya vstúpite do vesmírnej lode a vydáte sa 600 km ďaleko od Zeme, aby ste sa ocitli na vesmírnej stanici s názvom OSS Hope, kde lepšie pochopíte, aký je to pocit žiť ako astronaut a dozviete sa o aktuálne prebiehajúcich misiách a úžasných objavoch, na ktorých sa pracuje.

Ďalšou časťou expozície je Trezor života, ktorý zaberá priestor s rozlohou 375 metrov štvorcových. Je to jeden obrovský archív genetiky. Nájdete v ňom 2 400 vzoriek DNA uložených v jednotlivých krištáľových nádobách. Táto biologická knižnica je katalógom rozmanitého života, ktorý ukazuje, ako je všetko na Zemi prepojené – od najmenších po najväčšie živé bytosti. Expozícia pôsobí ako laboratórium a je doplnená o pestrofarebné osvetlenie s podmanivou hudbou. Tu môžete naskenovať vzorky, aby ste sa o nich dozvedeli viac, prijať výzvy pri navrhovaní nových foriem života alebo opraviť existujúce.

Ďalšie poschodie je venované blahu ľudí. Napriek našej technologickej hojnosti zostávajú depresie, úzkosť, osamelosť a závislosť bežné. V tejto minimalistickej časti múzea sa môžete dozvedieť o ultrazvukovej terapii, výhodách pieskového kúpania či uzemňovacej terapii. Je tu dokonca aj meditačné centrum, kde si môžete ľahnúť do éterického priestoru s vlnami žiariacimi na steny a strop, čo vám umožní plne si v tichosti vychutnať  daný moment.

Tretie poschodie je venované moderným technológiám blízkej budúcnosti. V expozícii vás privíta  najvyspelejší humanoidný  robot  na svete. Predstavuje umelú ženu s menom Ameca, ktorá s návštevníkmi komunikuje a odpovedá na ich zvedavé otázky. Používa umelú inteligenciu na generovanie reči, pohyby rúk a dokáže vytvárať rôzne výrazy tváre, ako je mračenie, škerenie, žmurkanie či špúlenie pier. Dokonca má zmysel pre humor, keď hovorí, že funguje len na tri batérie a nemá starosti so starnutím a tvorením vrások. S návštevníkmi komunikuje anglicky a arabsky.

Ďalej na tomto poschodí narazíte na exponáty hypermoderných technológií a dopravných prostriedkov budúcnosti. Na konci tejto sály nájdete dvere, za ktorými vystúpite o jedno poschodie vyššie a dostanete sa na vyhliadku uprostred oka tejto budovy. Naskytne sa vám zaujímavý pohľad na dopravnú tepnu Sheikh Zayed Road a samotnú budovu múzea.

Múzeum budúcnosti v Dubaji je otvorené denne od 10:00 do 21:30 hod. a je veľmi inšpiratívnym zážitkom pre celú rodinu, kde prostredníctvom skúmania a interakcie s rôznymi technológiami môžete byť bližšie k budúcnosti ako kedykoľvek predtým.

 

Aquarium The Lost Chambers

Obľúbeným akváriovým komplexom je aj The Lost Chambers so 65 tisíc živočíchmi, ktoré sa nachádza na jednom z troch umelo vytvorených ostrovov Palm Jumeirah a je súčasťou rozprávkového hotela Atlantis The Palm.

Hlavnou témou akvária je stratené bájne mesto Atlantída, ktoré malo pohltiť more. Jeho priestory sú tomu uspôsobené a taktiež aj expozície a náučné aktivity pre dospelých a deti. Priestory akvária pôsobia skutočne dramaticky a veľkolepo.

Môžete si v nich vyskúšať šnorchľovanie či potápanie so žralokmi, prehliadnuť si technické zázemie a veterinárnu kliniku a vidieť na vlastné oči kŕmenie rýb, ktoré prebieha v hlavnej nádrži Ambassador Lagoon, každý deň o 10:00 a 16:00 hodine.

Milovníci jogy môžu absolvovať jej hodiny v jednej z podmorských siení akvária vždy v piatok od 8:00 do 9:00 hodiny. Ubytovaní hostia v hoteli Atlantis majú vstup do akvária neobmedzený, inak je pre návštevníkov otvorené od 10:00 do 22:00 hodiny.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa