Dubaj je mestom rekordov: 10 stavebných unikátov, ktoré nič netromfne

2022-07-18 08:01:00 |   |    | 

Dubaj v Spojených arabských emirátoch bol ešte v 80. rokoch 20. storočia skromné mesto s tradičnými dvojposchodovými budovami. Nerastné bohatstvo v podobe ropy však z neho za dvadsať rokov spravilo megalomanského obra z ocele, skla a kameňa. Dubajskí vládcovia sa riadia heslom: „My na budúcnosť nečakáme, my ju budujeme“. Dnes má Dubaj vari najviac inžinierskych zázrakov na svete, ktoré plnia stránky v známej Guinnessovej knihe rekordov.



 

Najvyšší, najväčší, najdrahší - to sú prívlastky, ktoré sem priťahujú pozornosť médií i turistov. Dubaj je jednoducho mestom rekordov, ktoré tu neustále pribúdajú. Poďte sa s nami pozrieť aspoň na tie najzaujímavejšie z nich.

 

Najvyššia budova sveta

V Dubaji zo 100 najvyšších budov sveta môžete navštíviť až dvadsiatku z nich. Ikonou medzi nimi je najvyššia budova sveta, 828 metrov vysoká Burdž Chalífa (Veža Khalifa), ktorá je tým najvyšším, čo kedy ľudská ruka postavila.

Stavba prebiehala v rokoch 2004-2010 a slávnostné otvorenie sa uskutočnilo 4. januára 2010. Tvar budovy pripomína stalagmit a to preto, aby bola budova stabilná a nekývala sa vo vetre. Na jej stavbe sa používal špeciálny betón, ktorý sa výlučne miesil v noci a pridávali sa do neho kúsky ľadu, aby budova odolala extrémnym teplotám, ktoré tu panujú.

 

Najväčšia a najvyššia hrajúca svetelná fontána

Na 275 metrov dlhom umelom jazere pred mrakodrapom Burdž Chalífa sa nachádza najväčšia a najvyššia spievajúca fontána na svete. Rozloha nádrže zaberá 12 hektárov a jej autormi sú dizajnéri, ktorí navrhli aj známu fontánu pred hotelom Bellagio v Las Vegas.

Jej výstavba vyšla na 220 miliónov dolárov. Na osvetlenie fontány je použitých viac ako 6500 farebných svetiel a 50 obrovských farebných projektorov. Jej trysky vystreknú zhruba 83 tisíc litrov vody, a to až do výšky 150 metrov. To všetko je sprevádzané národnými a svetovými hudobnými hitmi, ktoré večer čo večer pripravia tisíckam návštevníkov jedinečnú show.

 

Najdlhšie plne automatizované metro na svete

Najpohodlnejšou a najrýchlejšou dopravou po meste je jazda supermoderným metrom, ktoré má dve linky - červenú a zelenú. Hlavnou je červená, ktorého zhruba 52-kilometrová trasa vedie naprieč celým Dubajom.

Trasa sa neustále rozširuje a je najdlhšou plne automatizovanou traťou metra na svete. Jednotlivé vlakové súpravy  metra jazdia bez vodičov. Na staničných nástupištiach sú sklenené steny, aby nemohlo dôjsť k úrazu. Až keď súprava metra zastaví, sklenené dvere sa otvoria a následne môžete nastupovať do vagónov.

Dubajské metro má vyčlenené aj samostatné vagóny pre ženy s deťmi, aby sa cítili počas jazdy bezpečne. Kto vlastí zlatú „električenku“, môže nastúpiť do prvého vagónu a vychutnať si cestu tak, ako v iných metrách na svete môže iba vodič súpravy.

 

Najväčšie nákupné centrum sveta

Ak chcete počas dovolenky v Dubaji na pár hodín zabaviť manželky či svokry, pošlite ich do Dubai Mall, najväčšieho nákupného centra na svete, ktoré bolo otvorené v roku 2008. Na impozantnej ploche 548 127 m2 sa tu na štyroch poschodiach nachádza vyše 1200 predajní.

Nájdete tu aj vyše 160 rôznych občerstvovacích zariadení a reštaurácií, 22 kinosál, môžete si tu zakorčuľovať na klzisku olympijských rozmerov, alebo si prezrieť obrie akvárium s kapacitou 10 miliónov litrov vody. Žije v ňom 400 žralokov a ďalšie desiatky tisíc morských živočíchov. Dokonca sa v ňom môžete aj potápať v špeciálnej klietke zaručujúcej bezpečný kontakt so žralokmi. Každoročne týmto nákupným centrom prejde zhruba 85 miliónov návštevníkov.

 

Najväčšia zastrešená zjazdovka na svete

V Dubaji je možné aj nemožné. Uprostred 50 °C horúčav sa môžete ísť schladiť a zalyžovať si na najväčšej zastrešenej zjazdovke na svete, kde je teplota okolo mínus 3 °C. Nájdete ju v útrobách ďalšieho gigantického nákupného centra Mall of The Emirates.

Na ploche 22 500 m2 vás tu po celý rok čaká na 5 zjazdovkách rôznej obťažnosti až 6000 ton pravého snehu. Zalyžovať si môžete dokonca aj na čiernej 400-metrovej zjazdovke pre náročných lyžiarov.

Prípadne sa vyblázniť na kopci určenom pre freestyle alebo si zajazdiť na boboch a sánkach. Súčasťou strediska je aj sedačková lanovka a klzisko. O výstroj si nemusíte robiť starosti, kompletné vybavenie si zapožičiate na mieste.

 

Najväčší „fotorámček“ na svete

Budova v tvare fotorámčeka, Dubaj Frame, sa nachádza v parku Zabeel. Je vysoká cez 150 metrov a široká 95,5 metra. Postavená je zo skla, ocele, hliníka a železobetónu. Bola dokončená v januári 2018 a patrí k najznámejším symbolom mesta. Z kopca, na ktorom sa Dubaj Frame nachádza, môžete obdivovať panorámu mesta, výhľad na Perzský záliv a aj starú časť Dubaja. V hornej časti budovy je 93 metrov dlhý sklenený most, z ktorého sú výhľady na mesto najkrajšie.

 

Najluxusnejší hotel na svete

Hoci má oficiálne 5 hviezdičiek (teda maximálne možný počet), je označovaný ako prvý a doteraz  jediný 7-hviezdičkový hotel na svete. Dnes už ikonický hotel Burdž al-Arab (Burj Al Arab, Veža Arabov) v tvare plachetnice bol otvorený v roku 1999. Stojí na umelom ostrove a s pevninou je spojený mostom.

Do jeho interiéru bolo zabudovaných 13 tisíc m3 vzácneho mramoru, 12 tisíc m3 granitu a 8 tisíc m2 plátkového zlata, a tak čo je v tomto hoteli zlaté, je naozaj zo zlata. Tento 321 metrov  vysoký hotel je jediný na svete pozostávajúci výlučne z dvojpodlažných apartmánov. Na každom z 30 poschodí s 202 apartmánmi sa nachádza vlastná recepcia.

Burj Al Arab má 5 bazénov, z toho 3 vonkajšie a 2 vnútorné. Jeden z nich je na dvoch najvyšších poschodiach hotela a poskytuje pri plávaní jedinečný pohľad na záliv i mesto. Samozrejme sa tu nachádzajú luxusné reštaurácie, kaviarne, obchody s exkluzívnym tovarom, hotelová knižnica, kúpele či pristávacia plošina pre helikoptéry. Hotel má privátnu pláž a svoj aquapark.

 

Najvyšší hotel na svete

Skoro 358 metrov vysoký 4-hviezdičkový hotel Gevora je v súčasnosti najvyšším na svete. Hotel, ktorý bol dokončený v roku 2018, má 75 nadzemných a 2 podzemné podlažia. Nachádza sa tu 528 izieb, posilňovňa, bazén, konferenčné centrum a 5 reštaurácií.

Prvenstvo si však Gevora dlho neužije, lebo jej už rastie premožiteľ. Kúsok od známej luxusnej štvrte Dubai Marina stavbári finišujú s výstavbou 360,4-metrového hotela Ciel Tower. Tento štíhly sklenený mrakodrap prepíše v Guinnessovej knihe rekordov záznam o najvyššom hoteli na svete. Na 82 poschodiach ponúkne až 1209 luxusných hotelových izieb, apartmánov a rezidencií. Okrem ubytovania tu budú aj reštaurácie, obchody, sklenená vyhliadka s 360° výhľadom a strešným bazénom, ktorý sa tak stane najvyšším hotelovým bazénom na svete.

Výstavba prebieha od roku 2016 v bezprostrednom susedstve ďalších dvoch známych mrakodrapov, a to 306-metrovej zatočenej Cayan Tower a 425 metrov vysokej budovy Marina 101. Hotel Ciel Tower by mali otvoriť koncom roka 2022, alebo začiatkom 2023.

 

Hotel s najvyšším nekonečným bazénom

Ešte do tretice je tu ďalší dubajský hotel zapísaný v Guinessovej knihe rekordov. V 5-hviezdičkovom hoteli Address Beach Resort sa na 77. poschodí vo výške 210 metrov nachádza najvyššie položený infinity pool sveta.

Bazén s nekonečným okrajom ponúka nádherné výhľady na luxusnú štvrť Dubai Marina, umelý ostrov Palm Jumeirach, ale aj ikonickú dubajskú plachetnicu Burj Al Arab. Tento hotel však má ešte jedno svetové prvenstvo, a to vďaka svojmu dizajnu. Tvoria ho dva mrakodrapy, spojené v dolných a horných poschodiach. A práve hore, v 210-metrovej výške, sa nachádza najvyššie položený obývateľný presklený spojovník.

 

Najväčšie ruské koleso na svete

Na záver ešte jeden z najmladších dubajských guinnessových rekordmanov. Na umelom ostrove Bluewaters Island sa týči Ain Dubai (Dubajské oko), najväčšie ruské koleso na svete, ktoré naraz odvezie až 1750 ľudí. Toto vyhliadkové koleso priam deklasovalo konkurenciu. S výškou 250 metrov hneď o 82 metrov prevýšilo doteraz najvyššie ruské koleso na svete High Roller v Las Vegas.

Ain Dubai je takmer dvakrát väčšie ako vari najznámejšie ruské koleso vo svete, London Eye s výškou 135 metrov, ktoré sa týči nad Temžou v Londýne. Na jeho stavbu sa použilo 11 200 ton ocele, nosník a hriadeľ konštrukcie vážia 1805 ton a celková hmotnosť nosného rámu a kabín je 7500 ton.

Kolesu Ain Dubai trvá 38 minút, kým sa otočí a všetkým pasažierom v 48 kabínach dopraje výhľad z najvyšších polôh. Do každej kabíny, ktoré sú klimatizované, sa zmestí až 40 osôb. Kabíny sú tu k dispozícii buď klasické vyhliadkové, alebo VIP kabíny s barom a taktiež aj privátne, ktoré si môžete zarezervovať napríklad na zásnubnú večeru.

Počas dvoch otočení kolesa si vychutnáte trojchodového menu a v najkrajšom momente môžete požiadať vašu polovičku o ruku. Na takomto mieste vaša vyvolená, či vyvolený určite nepovedia nie.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa