FOTOREPORTÁŽ: Hlavné mesto Sýrie nie je zrovnané so zemou, jeho atmosféra vás uchváti

2023-12-04 12:00:00 |   |    | 

Výlet do Sýrie sa na prvý pohľad môže zdať ako úplné bláznovstvo. Veď kto by chodil do zničenej krajiny, kde donedávna prebiehala vojna? Veľa z vás však netuší, že Sýria ukrýva obrovské historické bohatstvo a vy môžete objaviť pamiatky z rôznych období. Tentokrát zavítame do hlavného mesta Damašku.



 

Jedno z najstarších miest na svete

Počiatky založenia Damašku sa datujú do 3. milénia pred našim letopočtom. Vďaka jeho geografickej polohe bolo mesto významnou obchodnou spojkou medzi Afrikou a Áziou a v stredoveku bolo populárne svojimi remeselníckymi výrobkami. Prelínajú sa tu helenistické, románske, byzantské či islamské vplyvy, ktoré sme si všimli pri prechádzke po samotnom meste. Staré mesto je dokonca rozdelené na štyri štvrte, v ktorých harmonicky žijú kresťania, sunnitskí moslimovia, šítski moslimovia a židia.

 

Vchádzame do histórie

Krokom vchádzame do mesta. Jupiterov chrám bola kedysi brána, ktorou by sme vstúpili. Jeho pozostatky ako aj mestské hradby pochádzajú z románskych čias. Brána je dnes vchodom na najznámejší a najväčší trh, ktorý je až 600 metrov dlhý. Domáci tu vo veľkom nakupujú. Do supermarketov nechodia. Tu sa naozaj prenesiete do minulosti. V maličkých obchodíkoch vás omámi vôňa parfumov a korenín, vo výkladoch na vás čaká farebné oblečenie či doplnky do domácnosti a nájdete tu aj tradičné sýrske nože. Premávajú sa tu aj obchodníci s tradičným nápojom - tamarindovým džúsom, ktorý stojí za koštovku. V tomto prostredí žijete v histórii.

 

Majestátna Umajjovská mešita

Toto miesto je nabité silnou atmosférou a prichádzajú sem veriaci z celého blízkeho východu. Umajjovská mešita (Umayyad Masjid) je jednou z najstarších a najväčších na celom svete. Je postavená na pôde bývalej kresťanskej katedrály, takže toto miesto má obrovský význam aj pre kresťanov. Tí veria, že práve tu bola v šiestom storočí pochovaná hlava Jána Krstiteľa. Moslimská tradícia zas na druhej strane hovorí, že Ježiš sa sem na konci svojich dní vráti. Nás stavba upútala najmä svojím vzhľadom a prenádhernými dekoráciami zo skla a zlata.

 

Zmrzlina podľa 120-ročného receptu

Prechádzame sa jedným z trhov v starom meste a zrazu vidíme dav ľudí, ktorí čakajú v radoch. Keď prídeme bližšie, počujeme hlasné udieranie, čo je vlastne metóda, akou sa zmrzlina Bakdash vyrába. Potom sa v chladiacom boxe zaujímavo naťahuje a posype sa pistáciami. Len tak pozorujeme rôzne generácie v obchodíku a sme nadšení, ako sa tento proces dedí z pokolenia na pokolenie.

 

Slávna odpočiváreň pre davy obchodníkov

Damašek bol kedysi jednou zo zastávok na Hodvábnej ceste a ako odpočiváreň pre karavany slúžil tzv. Karavansaraj. Pre nás to bol prvý takýto orientálny zájazdný hostinec, ktorú sme navštívili, a veľmi nás jeho architektúra nadchla. Náš sprievodca nám vysvetlil, že bol postavený v štýle perzskej architektúry a deväť kupol tu symbolizuje tradíciu šítskych moslimov. Dnes si tu môžete dať kávičku, kochať sa pohľadom a duchom sa premiestniť do dávneho obdobia, keď tadiaľto prúdili davy obchodníkov.

 

Tu bol pokrstený apoštol Pavol

Náš sprievodca nás zaviedol aj do nenápadnej budovy. Zišli sme do podzemia a tam nám vysvetlil, že kedysi bolo kresťanstvo zakázané, a tak sa veriaci schádzali práve tu. Keď bolo kresťanstvo opäť povolené, nad touto miestnosťou postavili kostol sv. Ananiasa. Podľa miestnej legendy tu prijal krst Ježišov apoštol svätý Pavol.

Okrem získavania poznatkov o nádherných historických pamiatkach len tak blúdime mestom a všímame si, ako sa rôzne vplyvy v krajine prelínajú. Máme pocit, že sme v úplne normálne fungujúcom starom meste, kde to hrá životom a farbami. Dokonca i večer sú reštaurácie napratané domácimi, kde sa stretávajú celé rodiny, a mladí zas zavítajú na pivko do nejedného podniku.

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa