Exotický raj pre dospelých i deti: 7 dôvodov pre rodinnú dovolenku na ostrove Phu Quoc

2024-02-27 00:00:00 |   |    | 

Nájsť ideálnu destináciu pre cestovanie s deťmi nie je vždy jednoduché. Zaujímavú alternatívu predstavuje vietnamský ostrov Phu Quoc, kam sa počas sezóny lieta z Bratislavy. Vďaka nádherným plážam a rôznym zábavným atrakciám si tam spoločnú zábavu užijú celé rodiny.



 

1. Let bez prestupov

V tejto sezóne pribudol na mapu destinácií z bratislavského letiska M. R. Štefánika ostrov Phu Quoc, kam ako na jediné miesto vo Vietname nie sú potrebné víza. Lety s medzipristátím v Prahe trvajú čosi vyše 13 hodín a sú zabezpečené strojmi Airbus A350-900. Na palube je k dispozícii zábava s hudbou, hrami či seriálmi, z ktorých si vyberú aj deti všetkých vekových kategórií.

Rodinám vychádzajú v ústrety aj hotelové rezorty na Phu Quocu. „Slováci si najviac obľúbili komplex Melia Vinpearl Phu Quoc, ktorý ponúka ubytovanie vo vilách s privátnym bazénom a exotické prostredie pri krásnej piesočnatej pláži, kde si najmenší dovolenkári môžu zašantiť na nafukovacom hrade so šmykľavkami, alebo si s rodičmi užiť vodné športy“, hovorí Alica Šipošová, hovorkyňa CK Kartago tours.

Vily majú vlastnú kuchynku a bez ťažkostí tam teda v prípade potreby pripravíte pre najmenšie deti vlastné jedlo či nápoje. Pri väčších to už rozhodne potrebné nebude - v all inclusive rezorte sa nachádza hneď niekoľko reštaurácií s rôznym konceptom, kde si určite vyberie každý. Najmä v prípade bufetových stolov, ktoré vždy ponúkajú aj množstvo ovocia a jedál z miestnej i medzinárodnej kuchyne.

 

2. Biele pláže s miernym vstupom do vody

Pláže na Phu Quocu sú skutočne krásne a ideálne aj pre deti. Pokrýva ich jemný piesok, voda je krištáľovo čistá a vstup do nej pozvoľný, takže sa v nej pod dozorom môžu kúpať tiež neplavci. Hotelové pláže samozrejme ponúkajú všetko potrebné vybavenie a služby (lehátka, slnečníky, osušky, občerstvenie, plavčíci...), ak by ste však radi spoznali divokejšiu krásu ostrova, vydajte sa aj na výlet za hranice rezortu.

Pobrežie Phu Quoc meria až 150 kilometrov, takže je z čoho vyberať, za tú najkrajšiu však býva považovaná Hviezdicová pláž Sao na juhu ostrova. S istou dávkou odvahy sa na ňu dostanete aj taxíkom alebo individuálne autom asi 40 minút od hlavného mesta Duong Dong, jednoduchší je však organizovaný výlet motorovou loďou. Po asi pol hodinke vystúpite na mieste, ktoré je pre mnohých splnením sna o exotike.

Biely jemný piesok tam lemujú palmy, voda je čistučká a teplá a navyše v nej môžete vidieť desiatky hviezdic. Rozhodne však tieto rozkošné tvory nechytajte, dokážu totiž dýchať len vo vode. Zmena prostredia ich veľmi stresuje a navyše sa ich krehké telo môže pri dotyku nenávratne poškodiť. Hviezdice preto len pozorujte a na zábavu si zvoľte inú aktivitu. More je napríklad ideálne na šnorchlovanie, alebo si v miestnom bufete prenajmite kajak.

Phu Quoc však ponúka aj aktívnejšiu zábavu a v ostatných rokoch na ostrove vyrástol zábavný park, zoo so safari aj nákupné centrum s vizuálom Benátok. Všetky tri turistické atrakcie ležia v tesnom susedstve rezortu Melia, odkiaľ tam každú pol hodinu jazdí bezplatný autobus. Využiť sa dá tiež taxík, ktorý vás po zjednávaní ceny odvezie už za euro či dve. Cesta trvá len asi desať minút.

 

3. Najväčší zábavný park Vietnamu

Zábavný park VinWonders je s plochou 50 hektárov najväčším v celom Vietname. Jeho tvorcovia sa inšpirovali starovekými civilizáciami, vietnamskými tradíciami aj slávnym Disneylandom, na ktorý odkazuje vstupná brána aj mohutný zámok s jazerom a fontánami uprostred.

Návštevníci si tam užijú šmykľavky, hojdačky, lanové mosty, zipsové dráhy, kruhové horské dráhy, stredoveké dediny alebo tanečné predstavenia,“ vymenúva Jan Bezděk z CK FISHER atrakcie, ktoré sú rozdelené do šiestich sekcií a dvanástich tematických častí.

Svet fantázie vás zavedie k postavám z legendárnych príbehov. Spoznáte Alicinu krajinu zázrakov aj orientálny sveta Aladina, vlakom sa odveziete do opustených baní na divokom západe plnom kovbojov a svoje schopnosti otestujete aj v honbe za pokladom v tajomnom chráme Isis. Dobrodružný život škandinávskeho bojovníka okúsite v samostatnej Tajomnej dedine Vikingov.

Treťou časťou zábavného parku je Morská mušľa, jedno z piatich najväčších akvárií sveta. Budova v tvare korytnačky má tri poschodia po 15 tisíc metroch štvorcových a je domovom vyše 250 tisíc živočíchov 300 rôznych druhov vrátane žralokov, medúz či tučniakov. Návštevníkov najviac láka podmorský tunel, kŕmenie rýb aj predstavenie, počas ktorého plávajú v obrovskom akváriu morské panny.

S rovnakým živlom, avšak úplne iným spôsobom, je spojený aj Tajfúnový svet, najväčší vodný park v juhovýchodnej Ázii. Zahŕňa takmer 40 rôznych zábavných atrakcií vrátane 175-metrovej šmykľavky, tsunami bazéna s vlnami rôznej intenzity či špirálového toboganu.

No a poriadny adrenalín ponúka napokon tiež Dobrodružný svet, ktorý približuje svet Mayov, Aztékov a starých Grékov. Návštevníci si v ňom užijú horskú dráhu s rýchlosťou až 110 kilometrov za hodinu, obrovské šmykľavky v tme aj jazdu v sopke. Len kúsok od nej sa týči vyhliadkové koleso, odkiaľ máte celý park ako na dlani. So 120 metrami je najvyššie v celej krajine!

Skvelou správou je, že počas našej návštevy bol zábavný park takmer prázdny, takže nikde netreba čakať a všetky atrakcie si užijete na sto percent. Vstupné je jednorazové, a tak môžete absolvovať toľko jázd, koľko chcete. Dospelý za lístok zaplatí asi 36 eur, deti približne 27, k dispozícii sú však aj výhodné kombinované vstupenky, ktoré platia vo VinWonders aj neďalekom safari parku.

 

4. Nezabudnuteľné safari

Stretnutie so zvieratami je ďalším obrovským lákadlom najmä pre rodiny s deťmi. Vo Vinpearl Safari Phu Quoc ich uvidíte asi tri tisícky, pričom každý zo 150 druhov živočíchov obýva prostredie čo najviac kopírujúce pôvodný habitát. Park sa nazýva Safari, v skutočnosti je však 380-hektárový areál rozdelený na dve časti a tú väčšiu tvorí zoologická záhrada.

V nej sa môžete pešo alebo tiež otvorenými minibusmi so sprievodcom premiestňovať medzi výbehmi so zvieratami zo všetkých kútov sveta. Za vstupom vás privítajú plameniaky, ďalej sa môžete tešiť na tapíry, medvede, tigre, rôzne primáty či slony, ktoré sa dajú kŕmiť na mieste zakúpenou potravou.

Samostatný pavilón je venovaný plazom a vstúpiť môžete aj do obrovskej vtáčej voliéry s nádhernými papagájmi. O obrovský zážitok sa postarajú aj opičky, ktoré voľne pobehujú po chodníkoch, nádherné lemury, ktoré vám pri troche šťastia vyskočia na rameno, či majestátne žirafy, ktoré nadšeným ľuďom ochotne jedia z ruky kúsky mrkvy (takisto k zakúpeniu na mieste).

Až kúsok za ich výbehom však začína to najväčšie vzrušenie. Práve tam je totiž nástupná stanica autobusov, ktoré vás vezmú na safari jazdu. Budete prechádzať skutočnou divočinou a z bezprostrednej blízkosti pozorovať levy, nosorožce, zebry či žirafy.

Ich život je tu natoľko prirodzený, že keď sa niektoré zo zvierat rozhodne uvelebiť na ceste, vaša prehliadka sa o čosi predĺži. Sledovať však nosorožiu matku chrániacu svoje mláďa pred veľkým nepriateľom z plechu, v ktorého útrobách sedíte, to je skutočne zážitok, na ktorý len tak nezabudnete.

 

5. Mesto, ktoré nespí, s múzeom plyšových medvedíkov

Možno o čosi menej vzrušujúcim, no rozhodne veľmi príjemným zážitkom je aj návšteva nákupného centra Grand World, ktoré sa tiež nachádza len pár kilometrov od zábavného parku a safari a doveziete sa sem rovnakým autobusom.

Len kúsok od zastávky vstúpite do čarovného parku s rôznymi fontánami a desiatkami sôch, ktorému dominuje nádherný bambusový chrám. Na výstavbu takmer 15 metrov vysokej budovy bolo použitých 32 tisíc stromov a odkazuje na tri tradičné symboly – lotus, bronzový bubon a samozrejme bambus.

Hneď vedľa chrámu stojí aréna, kde sa každý deň konajú rôzne zaujímavé predstavenia. Bohatú kultúru krajiny najlepšie približuje šou s názvom Kvintesencia Vietnamu, ktorá za pomoci tanečníkov a hercov, svetelných a zvukových efektov, ale aj pohyblivých kulís či 3D mapovania rozpráva rôzne príbehy z histórie.

Toto veľkolepé predstavenie je spoplatnené, cez deň sa však v Grand Worlde konajú aj také, ktoré si môžete pozrieť úplne zadarmo. Veľkému záujmu sa teší najmä najväčšia vietnamská vodná multimediálna show Farby Benátok, ktorá je inšpirovaná európskym karnevalom.

Práve svetoznáme talianske mesto na vode totiž výrazne ovplyvnilo aj podobu celého Grand Worldu. Jeho centrom tečie rieka Venice, ktorú pretínajú tri mosty (romantiky, lásky a života), z ktorých je najlepší výhľad na farebné domy na nábreží.

Kanál, po ktorom premávajú gondoly ako v skutočných Benátkach, ústi v závere do veľkého jazera s kópiou „campanilly“. Je lemované rôznymi reštauráciami, masážnymi salónmi a obchodíkmi, ktorých je vraj v nákupnej zóne dokopy takmer tisíc! Aj vďaka tomu je Grand World Phu Quoc známy tiež ako „mesto bez spánku“, kde sa stále niečo deje.

Na svoje si prídu aj najmenší, pri prvom z mostov totiž nedávno otvorili budovu v tvare šišky s 15-metrovou sochou medvedíka, kde sa na ploche vyše 2000 metrov štvorcových dozviete všetko o najobľúbenejšom plyšákovi všetkých dôb. Okrem toho sú stovky medvedíkov štylizované do podoby hrdinov dobrodružných scén z Južnej Ameriky, starovekého Egypta, Atlantídy či vietnamského zálivu Ha Long.

 

6. Najdlhšia lanovka sveta

Ani tým však výpočet unikátnych atrakcií Phu Quocu nekončí, práve tu sa totiž nachádza aj najdlhšia lanovka sveta. Meria takmer 8 kilometrov, vedie vo výške okolo 160 metrov a kabíny s kapacitou 30 ľudí sa pohybujú rýchlosťou až 30 kilometrov za hodinu.

Jazda trvá približne 15 minút, počas ktorých si užije skutočne nezabudnuteľné výhľady. Uvidíte more posiate stovkami rybárskych lodiek, koralové útesy, tropické ostrovčeky súostrovia An Thoi, biele pláže, ale aj zelené lesy.

Rekordná lanovka spája „perlový“ ostrov Phu Quoc s menším „ananásovým“ Hon Thomom. Tam si môžete užiť nielen nádherné pláže, ale aj Aquatopia Water Park, najmodernejší vodný park v celej juhovýchodnej Ázii s vyše dvadsiatkou vodných atrakcií s rôznou obtiažnosťou. Vstup je s lístkom na lanovku bezplatný.

 

7. Spoznávanie inej kultúry

Popri zábave je však Phu Quoc skvelou voľbou aj v prípade, že chcete svojich potomkov zoznámiť s inou kultúrou. Na ostrove sa nachádza hneď niekoľko budhistických svätýň na čele s pagodou Su Muon (Hung Long Tu), ktorá stojí na návrší nad morom v náručí hustého lesa.

V areáli plnom zelene, kvetov a štebotu vtákov vládne priam nadpozemský pokoj. Na viacerých miestach sa ľudia modlia a počas našej návštevy prebiehali aj prípravy na oslavy, takže mnísi v spolupráci s domácimi upratovali a chystali kvetinovú výzdobu.

Prvý kláštor na tomto mieste vznikol v 30. rokoch 20. storočia. Pomerne malá pagoda však bola postavená najmä z listov a dreva a na konci druhej svetovej vojny v roku 1945 ju vypálili Francúzi. Až o desať rokov neskôr prestavali pagodu do dnešnej podoby a postupne k nej pribudli ďalšie svätyne a sochy.

K hlavnej sále vedie symbolických 60 schodov a stojí na 3 metre hrubej kamennej plošine. Má jednoducho zariadený interiér s farebným oltárom a niekoľkými sochami Budhu. Najviac však všetkých zrejme zaujme jeho farebná podobizeň s deťmi vedľa schodiska.

Obrovské prekvapenie sa ukrýva aj za hlavnou svätyňou v hornej časti areálu. Pri vyše 200-ročnom strome Konia tam leží niekoľko desiatok metrov dlhá socha Budhu z bieleho kameňa, ku ktorej vedie schodisko lemované železnými drakmi. Pred vstupom naň sa treba vyzuť.

V blízkosti terasy so sochou je niekoľko ďalších modlitební, na ktorých sa nedá nevšimnúť dekorácia svastikou. V budhizme je totiž považovaná za symbol Budhovej stopy a reprezentuje večný kolobeh, univerzálnu harmóniu a rovnováhu protikladov.

Pri spoznávaní iných kultúr ešte zostaneme. Vietnam sa totiž neoddeliteľne spája s preslávenou gastronómiou, a tak by bolo hriechom vynechať návštevu trhov v hlavnom meste Duong Dong, kde hrá popri klasických suveníroch ako korenie či tradičné klobúky prím najmä jedlo.

Ovocie či plody mora od výmyslu sveta, ale tiež menej typické pochúťky ako napríklad žabacie stehienka či špeciálna miestna zmrzlina – to všetko môžete vidieť a ochutnať v spleti rušných uličiek, kde všetko lákavo nielen vyzerá, ale aj vonia. Na spoznanie autentickej atmosféry a bežného života domácich lepšie miesto nenájdete!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa