Nepál nie je len pre horolezcov: Slovenskí cestovatelia si pochvaľujú kultúru aj prírodu

2024-02-29 12:00:00 |   |    | 

Hoci je sú pre Nepál najviac charakteristické Himaláje, ktoré ročne lákajú tisícky turistov, táto krajina nie je len o osemtisícovkách. Možno vás hlavné mesto Káthmandu prekvapí svojou bohatou kultúrou, mesto Pokhara zas svojím pomalým oddychovým tempom a národné parky hustou džungľou. Výlet do Nepálu teda môže byť pokojná dovolenka s kultúrnym zážitkom, ale aj plná adrenalínu.



 

Káthmandu - mesto rôznych chutí

Hlavné mesto Nepálu je rajom pre backpackerov už od roku 1950, kedy sa stalo obľúbenou finálnou destináciou na ich dlhej ceste. Je to moderné mesto plné chaosu, dobrého jedla, trhov, kreativity a kultúry.

Taktiež má prívlastok “mesto chrámov”, keďže v ňom nájdete množstvo historických pagod a stúp. Krásne sa tu prelína budhizmus s hinduizmom a návšteva pamiatok mesta je silným zážitkom.

Za jeden deň v Káthmandu si môžete pozrieť historické centrum, nakúpiť na chaotických trhoch, okoštovať pouličné jedlo momos, vypiť tradičné lassi alebo si zájsť na rockový koncert do jedného z klubov.

 

Pokhara - mesto so spomaleným dychom

Mesto Pokhara leží v údolí medzi kopcami len 200 kilometrov od Káthmandu a je označované ako hlavné mesto turizmu. Väčšina ľudí sem zavíta kvôli treku na známy vrh Annapurna či jeho base camp.

Ak však nepatríte k turistickým nadšencom, môžete si vychutnať výhľady na tieto štíty z diaľky - napríklad z kopca nad mestom, kde je postavená 33-metrová socha hinduistického boha Krišnu, alebo z vyčnievajúcej pagody World Peace Pagoda.

Pokhara je mestom, kam turisti chodia aj za oddychom pri jazere Fewa alebo prechádzkami do okolitej prírody, kde môžete pozorovať miestny život a nadviazať kontakt s lokálnymi obyvateľmi.

 

Lumbini - po stopách Buddhu

Hoci Nepálci veria prevažne v hinduizmus, budhizmus sa zrodil v malebnej dedinke na juhu Nepálu - Lumbini. Narodil sa tu totiž zakladateľ budhizmu - princ Siddhartha Gautama, ktorý žil na svojich cestách v skromnosti a venoval sa meditácii. Zážitkom na návšteve tohto miesta je možnosť prenocovať v jednom z 32 kláštorov a vyskúšať si život, aký vedú budhistickí mnísi.

 

Chitwan - domov nosorožcov a tigrov

Ak je vaša kultúrna duša nabažená, je čas na krátky výlet do prírody. V národnom parku Chitwan je hlboká džungľa, v ktorej žijú nosorožce a bengálske tigre. Do parku sa vydáte peši so sprievodcom, do ruky vám dajú palicu a váš hon na zvieratá sa môže začať. Jeden deň uprostred tohto prostredia vám stačí na to, aby ste sa im pozreli rovno do očí.

Nepál je destinácia vhodná pre každého, či ste cestovateľ začiatočník alebo máte zbierku skúseností. Potulky po tejto krajine môžu byť príjemným kultúrnym či prírodným dobrodružstvom.

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa