Dánske Tivoli: vzrušujúca zábava uprostred Kodane

2014-03-08 10:00:00 |   |    | 

DÁNSKO - Jeden z najstarších zábavných parkov v Európe patrí spolu s pre nás bližším viedenským Prátrom k úctyhodným matadorom. I keď totiž za ich pozadím nestojí silný komerčný podtext neustále podporovaný okolitou mediálnou rošádou, ako napríklad v prípade Disneylandov alebo Legolandu, dokázali si stále uchovať svoju popularitu a i desiatky rokov po ich vzniku prinášajú vždy niečo nové, čím dokážu pritiahnuť nových návštevníkov, ktorým park ihneď prirastie k srdcu. Urobte si preto v niektorý víkend čas a vyhraďte si priestor pre návštevu dánskej metropoly, kde podstatnú časť venujete práve Tivoli parku.



170-ročný starček

Svoje brány otvoril zábavný park Tivoli po prvýkrát už v auguste v roku 1843. Za sebou má teda naozaj obdivuhodnú históriu a napriek tomu, že sa z neho medzitým stal šedivý 170-ročný starček, nedáva to na sebe nijako poznať. I keď sa v parku snažia svojim atrakciám ponechať typickú atmosféru, chcú prichádzať stále s niečím novým, čo by udržalo neustály záujem návštevníkov. Vždy, keď sa na krátky čas uzatvoria jeho brány, aby sa mohli mimo sezóny opraviť všetky chybičky, vytvorí sa zároveň nová atrakcia.

Naposledy to boli tri nové kolotoče, z ktorých najväčšej obľube sa teší moderná obdoba centrifúgy, ktorá prináša aj dospelým, ktorí chcú byť na chvíľku opäť deťmi, skutočne skvelý adrenalínový zážitok. Veľmi obľúbené je aj koleso, ktoré je najvyšším kolotočom na svete, má rovných 80 metrov a je z neho fantastický výhľad na mesto. Jednotlivé atrakcie sú rozdelené tak, že na ne môžu ísť aj menší návštevníci a teda sú pokojnejšie, skôr retro kolotoče, ale aj rôzne divokejšie alternatívy, ktoré sú určené pre staršie deti a dospelých.

Tivoli je otvorené od apríla do konca septembra, počas halloweenskeho týždňa a od polovice novembra do konca roka. Základné vstupné je 13,27 eura, deti do 8 rokov majú vstup zadarmo. Lístok so vstupom na viacero atrakcií je za 26,67 eura, za rovnakú sumu si vstupy na atrakcie môžu kúpiť aj deti do 8 rokov s tým, že v tom je zarátaný aj doprovod dospelej osoby. Vstupenky je možné zakúpiť aj online.

 

Drevená horská dráha

Veľkej obľube sa teší jedna z najstarších atrakcií parku, ktorou je historická drevená horská dráha. V súčastnosti má už vyše sto rokov a ako jedna z mála vo svete je ešte v takmer pôvodnom stave. Počas tohtoročnej rekonštrukcie sa dočkala istej obnovy, ktorá však korešpondovala s pôvodnou myšlienkou. Dáni sa i takto snažia zachovať istú autentickosť, ktorá by ich odlišovala od ostatných zábavných parkov. Novinkou je, že na dráhe chceli jej tvorcovia vytvoriť ešte realistickejší pocit jazdy v horskom prostredí.

Z toho dôvodu vytvorili dva nové výstupy, ktoré majú 26 a 20 metrov a pripravujú pre turistov jedinečný zážitok. V budúcnosti plánujú taktiež pristaviť k historickej budove ešte aj modernejšie presklené časti. Tie by mali obsahovať nové nákupné miesta, sieť reštaurácií a atrakcie zabezpečujúce aktívny, no nie veľmi adrenalínový relax. Malo by to byť opozitom vonkajších kolotočov, ktoré ponúkajú dostatočný priestor pre vybláznenie sa.

 

Koncerty, divadlo, tanečné predstavenia

Ak sa vyberiete do kodaňského Tivoli, tak sa nemusíte spoliehať len na takéto atrakcie. V parku sa pravidelne každý deň odohrávajú aj rôzne koncerty a hudobné predstavenia na niekoľkých stageoch. Okrem nich ponúkajú aj večerné a podvečerné vyplnenie voľného času. Často u nich hosťujú rôzne tanečné alebo divadelné predstavenia. Pozrieť sa môžete aj na pantomímu. Vystúpenia v ich priestoroch sú istou známkou prestíže a tak sa môžete tešiť na skvelé podujatia, ktoré sú ďalším z lákadiel tohto parku.

 

Zábava verzus relax

I keď nie ste fanúšikom podobnej zábavy, môžete sa vybrať do Tivoli, pretože i pre vás tam bude prichystané niečo naviac. Úžasná prechádzka jedinečnými záhradami vám pripraví naozaj skvelý zážitok. Od samého začiatku parku dbali jeho tvorcovia na to, aby v ňom bolo aj dostatok relaxačných zón. Chceli tak ponúknuť alternatívu aj rodičom, ktorých deti sa zatiaľ zabávali na atrakciách. Pokojné oázy s nádhernými kvetmi sú rovnako preslávené ako ich najpopulárnejšie kolotoče.

V Tivoli sa nachádza taktiež niekoľko kaviarní a miest na občerstvenie, takže tam môžete stráviť nádherný deň i v spoločnosti celej rodinky. No a na záver jedna veľmi cenná rada. Určite si návštevu naplánujte tak, aby ste tam zostali aj po zotmení. Vtedy sa totiž v parku rozsvieti viac než 120 tisíc žiaroviek, ktoré premenia park na zázračné a magické miesto. Veľmi často tam robia i ohňostroje, ktoré sú ďalším zo znamenitých zážitkov.

 

Zdroj/autor: David, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa