Skvelý tip na september: V juhovýchodnej Sicílii zažijete na pol nádrže úplne všetko

2017-09-06 00:00:00 |   |    | 

Pláže s pieskom jemným ako múka, biele útesy obmývané krištáľovo čistým morom a očarujúce barokové mestečká? A čo tak pridať k tomu ešte kúpanie v azúrových jazierkach na dne kaňonu či pochutnávanie si na tej najlahodnejšej zmrzline, akú si viete predstaviť? Verte či nie, toto všetko nájdete na kúsku zeme menšom než Bratislavský kraj. Vitajte v juhovýchodnej Sicílii.



 

Mestá, ktoré berú dych

Najväčším mestom tejto časti ostrova sú Syrakúzy. Slávne staroveké mesto zaujme okrem krásnej historickej časti na ostrove Ortigia aj archeologickým parkom s jaskyňou Dionýzovo ucho či amfiteátrovitým divadlom Teatro Greco.

Skutočné perly však ponúka aj provincia Noto. Sedem jej miest bolo zaradených do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a treba povedať, že úplne zaslúžene. Atmosféra kľukatých úzkych uličiek, historické domy ako vytrhnuté z románov Alberta Moraviu, nádherné katedrály a barokový pôvab miest Noto, Modica či Ragusa očaria aj skúseného cestovateľa.

 

Vyhnite sa davom aj diaľniciam

Myslite však na to, že večer sa tieto mestá plnia turistami a s parkovaním môžete mať problém. Ak prídete už poobede, nielenže sa vyhnete najväčším davom, ale stihnete aj takzvanú „golden hour“ – keď podvečer začína zapadať slnko, budovy získajú zlatistý nádych a vy si tak môžete urobiť fotky ako z kalendára.

Smerujete napríklad do Ragusy a chcete si vychutnať pravú atmosféru talianskeho vidieka? Nechoďte po diaľnici, ale bočnými cestičkami cez nekonečné vinice a olivové háje.

Do Talianska sa chodí aj kvôli jedlu a o Sicílii to platí obzvlášť. Určite vyskúšajte jednu z reštaurácií servírujúcich pravé domáce cestoviny. Hovorí sa, že je hriech ísť na Sicíliu a nedať si zmrzlinu. Ak si ju dáte v zmrzlinárni v Note na rohu hlavného námestia, vaše chuťové bunky tým pošlete rovno do raja.

 

More, ktoré ponúka všetko

Pobrežie juhovýchodnej Sicílie má po väčšine svojej dĺžky typický ráz. Pravidelne sa striedajú dlhé piesočnaté pláže s útesmi. Má to jednu veľkú výhodu – aj rodine či partii s rôznymi záujmami jej členov stačí jedno zaparkovanie, aby si každý prišiel na svoje. Kým niektorí vylihujú na vyhriatom jemnom piesku, ostatným stačí prejsť sa na koniec pláže a potom sa už len rozhodnúť, či sa pridajú k odvážlivcom skákajúcim z útesov alebo si radšej zašnorchlujú v priezračnej vode pod nimi.

Skratka neobídu ani tí, ktorí na dovolenke nezvesia z krku fotoaparát. Chodníčky na vrchole útesov ponúkajú krásne scenérie. Medzi najkrajšie patria určite útesy v oblasti Fontane Bianche, ale aj tie okolo Syrakúz.

Čo sa pláží týka, turistické weby lákajú najmä na pobrežný národný park Vendicari a jeho záliv Calamosche, označovaný za jednu z najkrajších pláží Talianska. Počas leta je však malý záliv preplnený a voda i okolie sú často „ozdobené“ odpadkami. Vyskúšajte radšej niektorú zo susedných pláži národného parku, napríklad oveľa väčšiu Eloro beach. Prístup autom takmer až k pláži a ani na vrchole turistickej sezóny sa tu necítite ako sardinky v konzerve.

Pláže v juhovýchodnej Sicílii sú zväčša svetlohnedé, biely piesok ako z Karibiku tu nečakajte. Väčšina pláží je neplatených, do peňaženky však často musíte siahnuť, ak chcete zaparkovať blízko nich.

 

Kúpanie ako z Winettouoviek

Nezabudnuteľné kúpanie však nemusíte zažiť iba v mori. Kaňon Cavagrande je jedným z najpozoruhodnejších prírodných úkazov Sicílie. Pôžitky, ktoré ponúka, si však treba zaslúžiť. Po zaparkovaní na vrchole a vychutnaní si ohurujúcich výhľadov vás totiž čaká takmer hodinová cesta strmým chodníčkom až na dno kaňonu (a potom späť hore).

V ňom rieka vytvorila nádherné kaskádovité jazierka a vodopády, kúpanie v ktorých je neopakovateľným (a príjemne osviežujúcim) zážitkom. Ako je na Sicílii zvykom, aj tu si prídu na svoje i skokani. V auguste, keď si väčšina Talianov berie dovolenky, je okolo jazierok naozaj plno. No aj vtedy sa dá najväčším davom vyhnúť – ak do kaňonu dorazíte v doobedných hodinách.

 

Počasie? Dokonalé!

Na záver nezanedbateľný bonus. Juhovýchodná časť Sicílie je geograficky južnejšie ako severné pobrežie Afriky, v lete je preto samozrejmosťou stabilné horúce počasie a teplé more. Nechávate si cestu k moru na september? Kvôli svojej polohe je Sicília spomedzi európskych destinácií určite jednou z najlepších volieb.

 

Tomáš Olšiak

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa