Skryté poklady Bulharska: 5 miest, ktoré napriek nádhere nepraskajú vo švíkoch

2023-07-11 11:00:00 |   |    | 

Bulharsko sa počas posledných rokov stalo hitom medzi lacnými letnými dovolenkami. Kvalita služieb tam výrazne stúpla a aj Slováci opäť objavili jeho čaro. Okrem klasických fakultatívnych výletov si tam môžete prenajať aj auto a pustiť sa do spoznávania tejto nádhernej krajiny. Zamerajte sa najmä na jej skryté poklady, ktoré vám toho prezradia viac o dejinách a krásach Bulharska.



 

Kovačevica

Bulharsko má nielen nádherné more, ale aj krásne horské oblasti. Za všetky spomeňme pohorie Rodopy, kde sa nachádza dedinka Kovačevica. Tú kvôli jedinečnej architektúre vyhlásili za chránenú rezerváciu. Pôvodné kamenné domčeky sú nízke a široké a ich pôvodní obyvatelia používali aj na strechy namiesto škridiel na plocho upravené kamene. I keď medzi tieto historické skvosty postupne začali pribúdať novšie budovy, stále sa podarilo uchovať aj niekoľko pôvodných stavieb. Niektoré z nich si dokonca môžete rezervovať aj na nocľah. Celá dedinka sa rozprestiera v kopcovitom teréne, takže odtiaľ máte úžasný výhľad na okolitú prírodu.

 

Diablov most

Nad riekou Arda postavili na začiatku 16. storočia Dyavolski most, ktorý patrí vďaka svojmu tvaru medzi majstrovské diela architektúry. Ponúka nádherný výhľad na okolie, niektorí domáci sa mu však kvôli legendám dodnes v noci vyhýbajú. Prvá hovorí o tom, že na jednom z kameňov sa má nachádzať otlačok diablovej stopy. Ak na ňu po tme stúpite, unesie vás so sebou do pekla. Druhý príbeh spomína manželku hlavného architekta mostu, ktorá zomrela v čase jeho výstavby. Kvôli tomu vraj chodí po tme na toto opustené miesto a čaká, či tam za ňou nepríde jej milovaný muž.

 

Kláštor Basarbovo

Pri rieke Rusenský Lom sa nachádza nádherné údolie, ktorého súčasťou je kláštor Basarbovo. Postavili ho v 12. storočí s citlivým ohľadom na to, aby nezničili okolitú prírodu. Podľa legendy vybrali toto miesto na základe sna slepej dievčiny z neďalekej dediny. Vo svojej vidine uzrela telo jedného svätca pochované presne v tejto lokalite. Keď tam potom tunajší obyvatelia začali kopať, skutočne ho našli a na jeho poctu začali stavať prvé časti kláštora. Časť vybudovali priamo v skalách a sú tak zaujímavo prepojené do modernejšej obdoby jaskynných domov. Komplex pozostáva z kostola, zvonice a priestorov pre mníchov. Tí tam žijú dodnes a Basarbovo je tak jediným stále aktívnym kláštorom v Bulharsku. Všetky budovy sa vyznačujú krásnou výzdobou, najmä v interiéroch nájdete aj množstvo precízne spracovaných ikon.

 

Jaskyňa Devetaška

Ak sa vyberiete na dlhší výlet do vnútrozemia, určite si naplánujte aj návštevu niektorých prírodných atrakcií. Jednou z najkrajších je jaskyňa Devetaška, ktorá sa vytvorila v dobe kamennej a pripomína veľkú sálu. Na strope má niekoľko dier, ktoré prepúšťajú dnu denné svetlo a vytvárajú tak úžasnú atmosféru. V minulosti jaskyňu využívali ako tajné vojenské skladisko, v ktorom ukrývali zásoby ropy. Dnes je domovom tisícov netopierov, ktoré spia zavesené po skalách.

 

Krytý most, Loveč

V meste Loveč sa nachádza vzácny krytý most. Postavili ho v roku 1876 a jeho autorom je známy bulharský architekt Kolju Fičeto. Hlavným dôvodom pre vytvorenie takéhoto nevšedného diela bolo, že potrebovali nájsť nový priestor pre obchodníkov. V interiéri tak vytvorili 64 miestností, ktoré slúžili tunajším remeselníkom a predajcom. Most vyhorel počas veľkého požiaru v polovici 20. storočia, preto ho neskôr museli kompletne zrekonštruovať.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa