Pápež František nechce byť pochovaný vo Vatikáne: Toto je miesto, kde spočinie naveky

2023-12-16 00:00:00 |   |    | 

Pápež František chce výrazne zjednodušiť zložitý pápežský pohrebný rituál a ako prvý pápež za vyše storočie chce byť pochovaný mimo Vatikánu. Pozrite sa s nami na miesto, ktoré si vybral pre svoj večný odpočinok.



 

Pápež, ktorý zajtra oslávi 87. narodeniny, v utorkovom rozhovore s mexickou televíziou PZ+ uviedol, že s pápežským ceremoniárom pracuje na zjednodušení veľmi podrobných obradných pravidiel, ktoré boli uplatnené pri pohreboch jeho predchodcov. Povedal tiež, že chce byť pochovaný v rímskej bazilike Panny Márie Väčšej (Santa Maria Maggiore), kam sa pravidelne chodieva modliť. Už viac ako 100 rokov sú pritom pápeži pochovávaní v krypte pod Svätopeterskou bazilikou vo Vatikáne.

Bazilika Santa Maria Maggiore je najväčším z 26 rímskych kostolov zasvätených Panne Márii. Bola postavená v 4. storočí na základoch rímskeho chrámu zasvätenému bohyni Cybele (archeologické nálezisko je súčasťou prehliadky). Podľa legendy sa Panna Mária zjavila pred pápežom s pokynmi na stavbu kostola a tvar podlahy bol navrhnutý na základe zázračného sneženia, preto sa tiež v minulosti svätostánok nazýval bazilikou Svätej Márie Snežnej.

Na stavbe možno pozorovať rôzne architektonický štýly, od ranokresťanských až po barokové. Kostol niekoľkokrát prestavovali a počas rekonštrukcie v polovici 18. storočia získal barokovú fasádu aj interiér. Niektoré iónske stĺpy však pochádzajú ešte z antických stavieb, nádherné mozaiky vznikli v 5. storočí a mramorové podlahy a 75-metrová zvonica (najvyššia v Ríme) sú tiež stredoveké.

Za samostatnú zmienku stojí stropná výzdoba. V hlavnej lodi je kazetový strop zo 16. storočia, údajne pozlátený zlatom, ktoré pôvodne priniesol Krištof Kolumbus a Ferdinand a Izabela ho darovali pápežovi Alexandrovi VI. Apsidu zas zdobí mozaika Korunovanie Panny Márie z roku 1295. V bazilike sa nachádza aj najvýznamnejšia mariánska ikona Salus Populi Romani z cédrového dreva (117 x 79 cm), ktorú podľa tradície vyrobil sv. Lukáš, patrón maliarov.

Kostol však vzácnym umením priam prekypuje a každá socha či maľba si zaslúži pozornosť. Niektorým vtisli svoju pečať najslávnejší majstri svojej doby - fresky v Paulínskej kaplnke sú napríklad dielom Guida Reniho, sochu kráľa Filipa IV. a točité travertínové schodisko zas vytvoril sochár Gian Lorenzo Bernini. Ten je spolu s rodinou v jednej z hrobiek v kostole aj pochovaný a svoj večný sen tak sníva po boku šiestich pápežov. Raz k nim pribudne aj siedmy.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa