Sedemnásť Oscarov a státisíce kostýmov: Najslávnejšia krajčírska dielňa je v Ríme

2024-03-10 12:00:00 |   |    | 

Rím je kvôli svojej kráse a výnimočnej atmosfére jednou z najvyhľadávanejších turistických destinácií, milujú ho však aj filmári. Obvykle využívajú nádherné ulice či námestia ako pôsobivú kulisu, putujú sem však aj v prípade, že sa dej odohráva úplne inde. V talianskej metropole totiž sídli unikátny ateliér Tirelli, kde sa šijú tie najoceňovanejšie kostýmy.



 

Vo Formelle neďaleko Ríma stojí budova s rozlohou 7 000 metrov štvorcových, ktorá pod svojou strechou ukrýva hotový poklad – zbierku skíc a návrhov a najmä viac ako 15-tisíc historických odevov a 300-tisíc kostýmov pre divadlo a film, všetky usporiadané podľa typu a obdobia.

Na počiatku jej vzniku bol krajčír Umberto Tirelli, ktorý si v novembri 1964 otvoril vlastný ateliér s dvomi šijacími strojmi, piatimi šičkami, modistkou, sekretárkou a vodičom-skladníkom. Veľmi skoro začal spolupracovať s najvýznamnejšími kostýmovými výtvarníkmi v talianskych divadlách a odtiaľ bol už len krôčik k filmu.

Tirelliho ateliér vyrobil kostýmy pre takmer všetky filmy Luchina Viscontiho (vrátane Smrti v Benátkach), ale aj pre Federica Felliniho (Casanova), Miloša Formana (Amadeus) či Jamesa Camerona (Titanic). Do dnešného dňa sa s ním spája až 17 cien akadémie.

Presne toľko Oscarov totiž získali kostýmoví výtvarníci, ktorí šitie svojich návrhov zverili talianskej firme. Už dnes večer k nim pritom môže pribudnúť ďalší, na cenu akadémie je totiž za kostýmy aktuálne nominovaný aj epos Ridleyho Scotta Napoleon.

Samozrejme, že Oscara nevyhráva krajčírstvo, ale kostýmový výtvarník. Ale aj dielňa má tú zásluhu a česť podieľať sa na víťazstve,“ povedal pre agentúru AP súčasný šéf obchodu Dino Trappetti. „Takéto kostýmy nemôžete vyrábať v továrni. Tam sa dajú robiť filmy s robotmi, futuristické alebo fantasy. Ale tieto veci musia byť šité ručne.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa