Úžasné farby, vône aj chute: Skutočný život zažijete len na trhoch, tieto sú najzaujímavejšie

2024-03-04 00:00:00 |   |    | 

Trhoviská majú po celom svete veľmi dlhú históriu. Kedysi boli jediným miestom, kde si ľudia nakúpili potrebné potraviny a veci do domácnosti, a slúžili tiež ako miesto stretnutí, obchodov a priateľstiev. Dodnes sa hovorieva, že ak chcete spoznať nejakú krajinu, najlepšiu šancu máte práve na trhu. Tam prídete do kontaktu s domácimi, ochutnáte tradičné jedlá a dozviete sa viac o miestnej kultúre.



 

Anglický trh, Cork, Írsko

Na trhoch často nie je zaujímavý len tovar, ktorý tam ponúkajú. Unikátne bývajú aj budovy, do ktorých sú predajne situované. Jedno z takýchto výnimočných trhovísk nájdete v írskom meste Cork. Rozlohou nie je veľké, ale priestory z roku 1788 sú nádherné. Napriek tomu, že sa v meste udialo veľa vážnych udalostí, ako záplavy, požiar či vojny, podarilo sa ich uchovať vo veľmi dobrom stave. Trh sa prioritne zameriava na predaj potravín a nájdete tam najmä pochúťky od lokálnych výrobcov. Časť je venovaná kulinárskemu kútiku, kde ochutnáte rôzne špeciality tradičnej írskej kuchyne, najmä ryby a morské plody, keďže sa Cork nachádza pri mori. Veľmi obľúbený je napríklad wrap s homárom a tiež rybacia polievka seafood chowder.

 

Guadalajara, Mexiko

Ak chcete nakúpiť darčeky pre blízkych, nechoďte do prvého suvenírového obchodu, ktorý uvidíte. Zájdite radšej na trhoviská, kde často nájdete výrobky, ktoré skutočne vyrobili miestni remeselníci. V mexickej Guadalajare je skvelým tipom trh Tonalá priamo pri jednej z hlavných ulíc. Predajcovia ponúkajú najmä oblečenie, výrobky zo skla, nábytok, keramiku, ale aj umelecké diela. Kam sa pohnete, tam na vás bude čakať kaleidoskop pestrých farieb. Hlavné trhy sa konajú každý štvrtok a nedeľu. Aj počas ostatných dní tam síce prichádzajú obchodníci, nie však až v takom veľkom počte. Pripravte sa na to, že domáci radi vyjednávajú, preto by ste nemali pristúpiť na prvú stanovenú cenu, lebo im tým pokazíte radosť z predaja.

 

Chatuchak, Thajsko

Pripravte sa na to, že niektoré známe trhoviská priam praskajú vo švíkoch. Najmä ak sa z nich stanú hlavné atrakcie krajiny či regiónu ako napríklad Chatuchak, ktorý privíta až 200 000 návštevníkov týždenne. Pokladá sa za jeden z najväčších a najnavštevovanejších trhov sveta. Pravidelne tam prichádza aj niekoľko tisíc predajcov z celej krajiny, ktorí ponúkajú prakticky všetko. Nájdete tam rôzne druhy korenín, tradičné odevy, ale aj kuriozity ako žabacie stehienka či jedlý hmyz. Najviac ľudí prichádza kvôli časti, kde sa dajú ochutnať streetfoodové špeciality. Atmosféra je často hlučná, hlasná, zábavná a plná exotických vôní. Je to niečo, čo sa ťažko popisuje, ale je nutné zažiť na vlastnej koži.

 

Barcelona, Španielsko

Hneď niekoľko trhov nájdete aj v pestrej Barcelone. Najznámejší z nich je La Boqueria blízko hlavnej ulice La Rambla. Špecializuje sa najmä na kulinárske špeciality a potraviny. Toľko druhov ovocia, zeleniny či morských špecialít nenájdete takmer nikde inde. I kvôli tomuto trhu sa oplatí prenajať si v katalánskej metropole vlastný apartmán a občas si ukuchtiť z miestnych špecialít. Ak vám nevyhovuje až natoľko rušná atmosféra, zájdite trochu ďalej od centra a vychutnajte si pokojnejšie trhy, kde nájdete viac lokálnych predajcov.

 

Damnoen Saduak, Thajsko

Pri spomienke na výnimočné trhy nemožno zabudnúť tie thajské, ktoré sú hotovou pastvou pre oči. Nech sa pozriete kamkoľvek, všade objavíte nejakú zaujímavosť, čo ste doposiaľ nevideli. Bonusom je Damnoen Saduak, známy aj ako plávajúci trh, kde nakupujete priamo z malých lodiek. Zväčša ide o potraviny, ale niekedy sú to aj hotové jedlá. Z centra Bangkoku k tomuto netradičnému kanálu pravidelne jazdí priama autobusová linka.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa