Gradac - miesto s najkrajšou plážou Jadranu

2012-02-18 10:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Zima sa predvádza v celej svojej kráse spolu so všetkými výstrelkami, ktoré k nej patria. Štípajúci mráz a zúrivý vietor doslova nútia k tomu, aby si človek pri šálke horúceho čaju zaspomínal na letnú dovolenku, prípadne robil dovolenkové plány na tohtoročnú sezónu.



Pokiaľ chcete zostať verní „chorvátskej klasike“ a hľadáte zlatú strednú cestu medzi dokonalým pokojom a čulým ruchom, navštívte mesto s dlhou turistickou tradíciou, ktoré leží na konci Makarskej riviéry - prímorskú destináciu Gradac.

 

Gradac - dokonalé spojenie osviežujúceho mora a panenskej prírody

Gradac je malé turistické centrum s necelými štyrmi tisíckami obyvateľov, ktorí sa venujú tradičnému poľnohospodárstvu a rybolovu. Zdrojom obživy domácich je aj pestovanie olív a cestovný ruch. Napriek neveľkej rozlohe i počtu obyvateľov sú v meste slušne rozvinuté služby v oblasti turistického ruchu. Pre prímorské stredisko je z tohto hľadiska pamätný rok 1919, kedy bol otvorený prvý miestny hotel.

Gradac ponúka chladivé osvieženie v podobe mora i tradičnú atmosféru olivových hájov snúbiacu sa s intenzívnou vôňou borovicových lesov. Magnetom pre turistov sú kamienkové pláže rozprestierajúce sa 7 kilometrov pozdĺž pobrežia. Dovolenkári si plným priehrštím vychutnávajú hrejivé slnečné lúče i tienisté útočištia, ktoré ponúkajú mohutné koruny stromov.

Modrasto sfarbená morská hladina svedčí o tom, že voda je čistá a stvorená pre kúpanie, plávanie, potápanie i vodné športy. Nie nadarmo sa hovorí, že Gornja Vala dlhá 1,5 kilometra, v južnej časti prístavu, je najkrajšou plážou Makarskej riviéry i celého pobrežia Jadranského mora.

Životodarnú energiu prináša more, ale aj panenská príroda pohoria Biokovo. K dispozícii je niekoľko turistických chodníkov a takmer 12 kilometrov cyklistických trás. Príjemným spestrením chvíľ oddychu je promenáda s obrovským množstvom obchodíkov, reštaurácií, barov a kaviarní s miestnymi špecialitami a jadranskou zmrzlinou.

Gradac je typické chorvátske mestečko, ktoré sa vyznačuje pestrou paletou fakultatívnych výletov usporadúvaných do okolia. Dopravným prostriedkom je samozrejme loď. K obľúbeným destináciám patria ostrovy Korčula, Brač a Hvar i polostrov Pelješac. Mnohí využijú možnosť navštíviť neďaleké Medžugorie či bosniansky Mostar.

 

Vydajte sa po stopách histórie

Prímorské turistické centrum Gradac má za sebou pomerne bohatú históriu, ktorá je zachytená v miestnom múzeu, v zámockom komplexe Tonoli. Podľa dostupných zdrojov bol Gradac osídlený už v praveku a v dokumentoch sa spomína pod rozličnými názvami. Od roku 1649 ho poznáme pod dnešným názvom - Gradac. Návšteva múzea je príjemným rozptýlením popri letných radovánkach.

Unikátna zbierka mušlí, mäkkýšov i skamenelín je zoskupená v pôvodnom františkánskom kláštore z obdobia roku 1614. Ozdobou hlavného námestia je barokový kostol sv. Marka zo sedemdesiatych rokov osemnásteho storočia. Stráž nad prístavom vykonáva kamenná veža z dôb 17. storočia.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.6/5 (28 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa