Za slnkom a dobrodružstvom na Korziku

2012-12-31 10:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Štvrtý najväčší ostrov v Stredozemnom mori vás nesklame v žiadnom smere. A prečo? Turisti ostrov živia, a preto sa o nich domáci riadne starajú. Nájdete tu Azúrové pobrežie, krásnu prírodu, príjemných ľudí a skvelú gastronómiu s rôznymi odrodami vín. Nestačí vám táto ponuka? Korzika má v zálohe ešte ďalšie triumfy, ktorými vás presvedčí o svojej jedinečnosti.



Čo závidieť Korzičanom?

Tunajšie podnebie priam nahráva turistom. Od júna do polovice septembra je nádherné slnečné počasie, no je potrebné rozlišovať jednotlivé oblasti ostrova, pretože vo vnútrozemí i na horách je chladnejšie. Na Korzike môžete objavovať nový prírodný svet s rôznymi druhmi rastlín.

Miestami rastie aj korkový dub, známy ako materiál na výrobu korkových štupľov a keď navštívite mesto Bonifacio, zavítajte do špecializovaného butiku, kde predávajú výhradne výrobky z korku. Budete prekvapení, čo všetko sa dá z tohto materiálu vyrobiť. V oblasti sa pestujú aj citrusové plody - pomaranče, mandarínky, marhule, broskyne a cedráty, z ktorých sa vyrába skvelý cedrátový likér

Vo francúzskej kuchyni sú zaužívané zložité recepty, no na Korzike je za základ dobrej kuchyne považovaná čerstvosť a jednoduchosť. Tento najhornatejší ostrov Stredozemia nemôžete opustiť bez ochutnávky miestnych špecialít, ktorými sú údeniny. V obchodoch s údeninami tak môžete ochutnať prisuttu, salamu, soppa, lonzu a iné mäsové dobroty.

Pre vegetariánov odporúčame polievky mnohých druhov od zeleninovej, cesnakovej až po tradičnú mäsovú, korzickú polievku z veľkej bielej fazule, ktorá sa pripravuje s kúskami mäsa. Ako každý ostrov aj Korzika má nadbytok rýb a iných darov mora. No netreba zabudnúť ani na lahodné syry. Najznámejší je brocciu, ktorý sa vyrába z kozieho alebo ovčieho mlieka.

 

Kultúra a životný štýl Korzičanov

Je veľmi ťažké definovať korzičtinu, niekto sa domnieva, že pochádza z latinčiny, iní hovoria o talianskom dialekte, jedno je však isté, jazyk, hudba a spev sú pre domáce obyvateľstvo veľmi dôležité. I Muvruni, čo znamená malí muflóni, je najznámejšia hudobná skupina na ostrove, ktorá vypredáva sály v západnej Európe. Ak teda budete mať možnosť, nevynechajte koncert malých muflónov. Spev je súčasťou každodenného života domácich, od uspávaniek, cez serenády vyznávajúce lásku žene až po oslavné texty a melódie.

Ak padne vaše rozhodnutie vydať sa na Korziku, neležte len na plážach s kokteilom v ruke. Nádherné korzické hory sú pripravené na vašu návštevu pomerne dobre označenými turistickými cestami. Pre náročnejších turistov je tu trasa GR 20, ktorá prechádza celým ostrovom.

Fanúšikovia rallye nebudú sklamaní najväčšou športovou udalosťou, automobilovou súťažou Rallye Corse, ktorá sa každoročne koná na konci septembra. V posledných rokoch je na Korzike veľmi obľúbený golf, a preto tu bolo vybudovaných niekoľko ihrísk, ktoré ponúkajú jedinečný zážitok, a to hranie z útesu na útes. Isto budete príjemne prekvapení, čo všetko vám ponúkne francúzsky ostrov Korzika.

 

Zdroj/autor: korzika.sk, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa