Tisíc chutí Andalúzie

2013-05-20 16:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Čo vytvára z južného pobrežia Pyrenejského polostrova ten nezameniteľný kokteil chutí? V čom sa ukrýva jeho zmyselnosť a príťažlivosť? Kľúčová geografická poloha Španielska ho zaplietla do osudu polovice sveta a polovicu sveta zase do osudov Španielska. Množstvo vyberaných ingrediencií sa spojilo, aby spoločnými silami omámili vaše zmysly, a tak vytvorili temperamentný súzvuk kultúr, hrdej hudby, ohnivého tanca, mocných býkov a zvučných historických miest s ponukou jedinečnej gastronómie. Vitajte v Andalúzii - modernej krajine dvoch morí a horúcich slnečných dní! Chce to iba pobaliť si pár nevyhnutných vecí a naplno si užiť jej zmyselnú chuť.



Býčie zápasy a symbol býka

Tradičná corrida predstavuje umenie zápasu človeka s býkom, hru života a smrti. Špecifickou podobou býčích zápasov je „rejoneador“ - matador snažiaci sa o skolenie býka z výšky konského chrbta. Keď hovoríme o býkoch, nemôžeme opomenúť známy symbol Španielska - jeho čiernu siluetu. Tradícia býkov je tu stará už od prehistorických čias, avšak konkrétnu grafickú podobu tento symbol nadobudol nie tak dávno. Za jej vznikom stojí naozaj kuriózny príbeh.

Keď firma vyrábajúca sherry a brandy zaviedla pred 40-timi rokmi kampaň na svoju propagáciu, ešte vôbec netušila, akú revolúciu tým spôsobí. Umiestnili totiž pozdĺž diaľnic  reklamné pútače s logom svojej firmy - stojacu siluetu čierneho býka v nadživotnej veľkosti. Keď v deväťdesiatych rokoch 20-teho storočia španielska vláda schválila nariadenie odstrániť všetky billboardy pozdĺž diaľnic, zdvihla sa nečakaná vlna odporu obyvateľstva voči odstráneniu býka. Stal sa fyzickým symbolom Španielska, o ktorý nechceli prísť. Výsledkom bola nielen záchrana pútačov, ale i transformácia firemného loga na oficiálne vyhlásený symbol Španielska spadajúci do národného dedičstva.

Dnes sa vyskytuje na tričkách, príveskoch či magnetkách. Ide o taký silný symbol Španielska, že katalánski nacionalisti (často vyjadrujúci svoju snahu o osamostatnenie sa od Španielska) podnietili kampaň na odstránenie jediného takéhoto pútača na svojom území.

 

Tóny flamenca, vejáre a kastanety

Peknou spomienkou na návštevu Španielska sú kastanety - hudobný nástroj sa skladá z dvoch drevených častí v tvare mušle, ktoré sú otočené k sebe a v hornej časti spojené šnúrkou. Šnúrka sa navlieka na prsty a rytmickými údermi prstov vychádza z útrob kastanety zvuk tvoriaci vhodnú kulisu pre tanečné vystúpenie. Ich názov je odvodený od španielskeho slova "castaňa" - gaštan, a to práve kvôli ich tvaru. Vynález to však nie je španielsky - ich predchodcovia sa používali už v dávnej maurskej, egyptskej i gréckej kultúre.

Ani mýtus, že sa používajú všeobecne pri flamencu, vôbec neplatí - tvoria doplnok iba pri niektorých jeho špecifických formách. Typickým tancom, v ktorom majú svoje miesto, sú napríklad sevillanas. Vejár je tanečnici efektnou rekvizitou. V obchodoch si môžete jeden z nich zaobstarať ako pekný suvenír. Akékoľvek si zaželáte - drevené s krásnymi výrezmi, krajkové, perím zdobené alebo ručne maľované umelecké diela, ktorých cena sa poľahky vyšplhá na stovky eur.

Historické korene vejárov však nie sú španielske - ich prvé variácie boli obľúbené už v starovekom Egypte, Indii, Japonsku a samozrejme v Číne, kde si nielen dámy týmto spôsobom ochladzovali tvár počas horúcich dní. Málokto vie, že existuje „reč vejára“, ktorou môže dáma oznámiť svoju náladu a požiadavky potencionálnemu nápadníkovi. Jeho majiteľka pohybmi vejára diskrétne vyjadrí náklonnosť, odmietavý postoj, žiarlivosť, dokonca i odvážnu výzvu na nadviazanie rozhovoru.

 

Jamón a k nemu to správne víno

Gurmáni si dozaista rýchlo privyknú na lahodnú chuť miestnej delikatesy - šunky jamón serrano, či jej drahšej verzie jamón ibérico. Vyrábajú sa zo špeciálnych druhov prasiat, ktorých strava je pod náležitým dohľadom chovateľov. Prvé záznamy o obdobnej delikatese boli zaznamenané už počas Rímskeho impéria. Dnes je jej komplikovaný proces výroby podporený novými technológiami, no skutočnosť, že sa stále teší veľkej obľube, je skutočným dôkazom ich výbornej chuti.

Ak máte radi kvalitný mok, objektom vášho záujmu bude kvalitné španielske víno, sherry, sangrie či brandy. Certifikátom pôvodu vína je označenie DOC (denominación de origen controlada), ktoré odkazuje na vinárske oblasti, ktoré si už dlho uchovávajú vysokú kvalitu (napríklad Rioja). O stupienok nižšie je DO (denominación de origen). Týchto oblastí je asi 50. V rámci DOC a DO sú však vína rozličnej kvality vyjadrené spravidla cenou.

Čo sa týka doby zrenia vína, označuje sa mladé víno menom "vino joven", naopak "vino de crianza" už nejakú dobu zrelo v sudoch. "Reserva" znamená, že červené je 3-ročné a biele a ružové 2-ročné. "Gran reserva"obzvlášť dobré ročníky, ktoré musia byť v sudoch aspoň 2 roky a 3 roky vo fľašiach.

 

Zdroj/autor: Tip Travel, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa