Ak cestujete na EXPO, nezabudnite si pozrieť i samotné Miláno

2015-07-20 08:00:00 |   |    | 

Talianské druhé najväčšie mesto a centrum Lombardie, bude kvôli celosvetovej výstave EXPO 2015, až do konca októbra centrom miliónov turistov. Okrem výstaviska na Rho Fierra však nezabudnite i na návštevu samotného Milána.



 

Miláno

 

Miláno sme navštívili i my a toto mesto stojí za návštevu. Leží v oblasti Lombardia, je druhým najväčším talianskym mestom po Ríme a má okolo jeden a pól milióna obyvateľov. My sme do Milána cestovali vlakom z Bergama, kam sme prileteli zo Slovenska. Vystúpili sme na milánskej hlavnej stanici – Milano Centrale, ktorá samotná je architektonickým skvostom. Je druhou najrušnejšou a najväčšou v Taliansku a je považovaná za jednu z najkrajších v Európe. Postavili ju v roku 1864 priamo v centre Milána. Okolo nej sa nachádza množstvo hotelov rôznych cenových hladinách, takže každý cestovateľ si vyberie podľa svojich finančných možností. Už na stanici môžete navštíviť množstvo butikov a obchodov a urobiť si prehľad o ponuke a cenách. Samozrejme hneď na stanici je zastávka metra. Len štyri zastávky metrom a ste na stanici Duomo. Čiže priamo v centre pri Milánskom dóme. Lístky si kúpite v pokladniach alebo automatoch. Jeden lístok stojí 1,60 € a platí 90 minút. Odporúčame zakúpiť 24 hodinový lístok za 4,50 €.

 

Veľkolepá Milánska katedrála

 

Il Duomo di Milano je gotická katedrála nachádzajúca sa na Piazza del Duomo. Je sídlom milánskeho arcibiskupa a patrí k najväčším na svete. Je druhá najväčšia v Taliansku po Bazilike sv. Petra v Ríme a druhá najväčšia gotická katedrála na svete. Do vnútra sa zmestí vyše 40 tisíc ľudí. Je skutočnou dominantou Milána. Ohromí vás, tak ako i nás svojou rozlohou a nádherou. Pred katedrálou je neustály ruch. Je tu množstvo turistov z celého sveta, ale i veľa neodbytných pouličných obchodníkov. Nezabudnite, na vstup do katedrály sa musíte adekvátne obliecť. Čiže plecia a kolená musia byť zahalené. Vstup do katedrály stojí 4 eurá a fotenie je zakázané. Prvý chrám tu postavili už v 5. storočí, o 300 rokov neskôr sem pribudol ďalší kostol, no oba v roku 1075 vyhoreli a po ich rekonštrukcii sa už stavba nazývala dóm. V roku 1386 rozhodol arcibiskup Antonio da Saluzzo o výstavbe novej gotickej katedrály, ktorej postavenie zabezpečilo prácu viacerým generáciám. Dokončená bola až koncom 19. storočia, keď boli nahradené niektoré negotické prvky tými gotickými.

Katedrála je dlhá 157 metrov a má množstvo vežičiek a špirál. Ich celkový počet je 135 a najvyššia má 109 metrov. Na streche sa nachádza i pozlátená socha Madony, ktorá meria 4,16 m. Na strechu sa turisti môžu dostať za poplatok.

 

Obchodné centrum

 

Miláno je centrom ekonomiky a obchodu v Taliansku. Sídlia tu najdôležitejšie banky a burza. Pripravte sa na to, že mesto patrí k najbohatším, ale i najdrahším v Európe. Vychýrené je i ako mesto módy a práve v centre, oproti katedrále sa nachádza svetoznáma presklená obchodná galéria Vittorio Emanuel II. Nachádzajú sa tu svetové značky a i keď mnohí tvrdia, že sa tu dá nakúpiť lacno počas výpredajov, my sme to šťastie nemali. Obchodníci práve v tomto období zažívajú turisticky boom, takže o zľavách nemôže byť ani reči. Samozrejme v Miláne sa dvakrát ročne konajú i svetoznáme Týždne módy. Na jar a na jeseň. Prezentácie módnych tvorcov z celého sveta udávajú trendy, ktoré sa potom stanú inšpiráciou pre všetky šik dámy. Ale inšpirovať sa v Miláne dá vždy. Srdcom módy je Via Montenapoleone, kde sa pohodlne dostanete metrom – linkou 3. Práve tu nájdete obchody talianskych návrhárov, ale i iné trendové značky. Nachádza sa tu i najvyššia budova mesta – mrakodrap Pirelli.

 

História a umenie

 

Deň na prehliadku Milána je málo. Nachádzajú sa tu historické skvosty ako Castello Sforzesco, preslávené operné divadlo La Scala a práve v Miláne môžete vidieť známy obraz Leonarda da Vinciho – Posledná večera. Je umiestnená v kostole Santa Maria Della Grazie, ktorý sa nachádza na Corso di Porta Ticinese. Dominikánsky kostol postavili v 15. storočí. V severnej časti jedálne môžete obdivovať Poslednú večeru od Leonarda da Vinciho. Táto umelecká perla vznikla po tom, čo Lodovico Sforza poveril Leonarda da Vinciho, aby vyzdobil tento kostol. Na obraze vidno 12 apoštolov, v strede je Kristus, Judáš je napravo. V súčasnosti je tento kostol súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Priznávame, že my sme Poslednú večeru osobne nevideli. Rezerváciu a lístky si musíte kúpiť vopred. Návštevníci majú limit 15 minút po skupinkách 20 osôb a rezervovanie sa akceptuje iba 60 dní pred návštevou. Tak snáď nabudúce.



Gastronómia a šport

 

Miláno je vyhlásené i svojou gastronómiou. Kto by nepoznal milánske špagety alebo skvelé talianské rizoto, ktoré je práve tu zvlášť obľúbené. Samozrejme nechýba ani pizza a množstvo zaujímavých zákuskov. Ku gurmánskym hodom patrí i úžasné talianske víno a to vám skutočne odporúčame. A čo vás poteší, víno je lacnejšie ako pivo.  

A Miláno ponúka i niečo pre nadšencov športu. Sídlia tu dva európske veľké futbalové kluby. Inter MilánoAC Miláno. Svoje domáce zápasy hrajú oba kluby na štadióne San Siro, ktorý ma kapacitu 85 700 futbalových divákov. Zápas medzi týmito dvomi klubmi je futbalovou udalosťou a označuje sa ako Derby della Madonnina, či milánske derby. 

Miláno skutočne stojí za návštevu. Sľubujeme vám, že keď ho raz „ochutnáte“ stanete sa na ňom závislí. Šťastnú cestu.

(mik)

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: mik

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa