Perla na vašej dovolenke v Španielsku: Navštívte horúcu Malagu

2016-02-18 08:00:00 |   |    | 

Andalúzia patrí podľa mnohých Španielov medzi najkrajšie lokality tejto úžasnej krajiny. Všetko španielske je tam akoby viac španielske a napriek tomu je možné badať tam aj vplyvy iných kultúr. Zo Slovenska tam lietajú priame spoje, takže sa príjemnú jarnú dovolenku môžete naplánovať i sami. Vystihnete tak ešte počasie, keď sa teploty nešplhajú do závratných výšok a v Malage sa budete cítiť veľmi príjemne.



 

Jedno z najstarších miest na svete

Výborná poloha pri mori a nádherná príroda v okolí urobili z Malagy jedno z najväčších turistických lákadiel. Toto mesto má hlbokú históriu a patrí k tým najstarším na svete. Postavené bolo približne pred 2800 rokmi a jeho zakladateľmi boli Féničania. No všetko sem však lákalo aj nepriateľov, ktorí mesto viackrát napadli a obsadili. Napriek tomu Malaga ukázala svoju silu a až doteraz zostala jedným z najcharizmatickejších miest Španielska. Stačí sa nechať uniesť jej atmosférou a pridať sa do pokojného životného štýlu domácich obyvateľov.


Pozrite si aj:


 

Piccasov rodný kraj

Tento krásny kraj je zároveň aj rodiskom mnohých významných osobností. Z nich najznámejší je nepochybne nezabudnuteľný Pablo Picasso. V jeho rodnom meste pochopiteľne nájdete veľké múzeum venované jeho práci. Obzrieť si tam môžete viac ako 200 jeho originálnych prác a dozviete sa i čosi viac z jeho života. Toto múzeum je navyše každú prvú nedeľu v mesiaci zadarmo.

 

Hrad s najkrajším výhľadom

Malaga sa môže pochváliť nádhernými plážami, krásnou zeleňou v okolí a tiež niekoľkými rímskymi stavbami. Ak toto všetko chcete mať ako na dlani, mali by ste sa vybrať na hrad Alcazaba na vrchu Gibralfaro. Ten sa hrdo čnie nad samotným mestom a ponúka úžasný pohľad na široké okolie. Práve tu začali budovať samotné mesto, a preto si uchováva niečo špeciálne.

 

Rímske divadlo

Súčasťou hradného komplexu je aj rímske divadlo. Bývalí obyvatelia milovali kultúru vo všetkých jej obdobách, a preto výstavba rímskeho amfiteátra bola veľkou udalosťou. Na predstaveniach sa často stretávala šľachta s tými najobyčajnejšími ľuďmi. Žiaľ, dnes sú z neho len ruiny, no aj tak na nás vplýva tajomnou atmosférou a potichu nás prenáša späť do minulosti.

 

Katedrála: pocta renesancii

Jednou z majestátnych častí mesta je veľká katedrála, ktorá sa nachádza v samotnom centre. Postavená bola v 16. storočí, no postupne k nej pribúdali nové časti, čiže výstavba bola nakoniec dokončená až o dve storočia neskôr. Hlavným použitým štýlom je renesancia. Krásna kamenná budova je najmä v lete obľúbeným miestom, pretože sa tam turisti vždy príjemne schladia. Vysoká stavba zároveň ponúka úžasnú prehliadku dokonalého štýlu bývalých remeselníkov. Náročné podmienky neboli prekážkou a priniesli ďalšiu unikátnu stavbu.

 

Historická botanická záhrada

Táto botanická záhrada je oproti ostatným výnimočná. Vznikla totiž už v roku 1855, keď sa Jorge Loring rozhodol využiť tunajšie výborne klimatické podmienky. V minulosti tam rástli len citrónovníky a eukalyptovníky, tento pán však postupne zveľadil celú oblasť a priniesol sem mnoho zaujímavých rastlín a drevín. V jeho práci potom pokračovali jeho nástupcovia, ktorí zakomponovali do jednotlivých častí záhrad aj rôzne významné historické budovy. Vytvorili tak unikátny oddychový komplex, ktorý sa dnes môže pochváliť historicky významnými rastlinami, ktoré často nemajú vo svete obdoby.

 

Trh s pridanou hodnotou

Vo svete môžete vidieť mnoho trhovísk s vynikajúcim domácim tovarom. Inak to nie je ani v prípade malagského Mercado de Atarazanas, ktoré hýri pestrými farbami a láka zmesou šteklivých vôní. Nemáte šancu vyjsť odtiaľ bez toho, aby ste si nekúpili aspoň kúsok šťavnatého ovocia. Čo je však na Mercado de Atarazanas výnimočné je jeho budova. Vchod tvorí veľká sklenená farebná mozaika, ktorá dodáva trhu kúzelnú atmosféru.

 

Nezabúdajte na vidiek

I keď sa vyberiete do Malagy iba na pár dní, určite neurobte tú chybu, že by ste sa nešli pozrieť aspoň na chvíľku aj na vidiek. Aj keby ste si kúpili iba lístok na autobus, previezli sa niektorými dedinkami a vystúpili tam, kde sa vám bude najviac páčiť, určite si nenechajte ujsť túto príležitosť. Andalúzia je úžasný región plný príjemných prekvapení, keď i v malých mestečkách nájdete vzácne historické budovy. Neustále prekvapuje svojou pestrosťou a to najpodstatnejšie, úplne si vás podmaní svoju prírodou.

 

Reštaurácie sú druhou povinnou zastávkou

Ak si chcete užiť pravú atmosféru, nechoďte do tých, ktoré sa nachádzajú v centre. Zájdite si do odľahlejších štvrtí, kde nájdete pravé Španielsko a môžete rýchlejšie pochopiť, prečo ľudia Malagu tak milujú. V podnikoch často spievajú ľudové piesne, niekedy sa môžete pokochať spontánnym flamengom alebo si len tak poklebetiť s domácimi obyvateľmi.


Pozrite si aj:


 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa