Chioggia – talianska romantika na skok od Benátok

2018-06-11 00:00:01 |   |    | 

Benátky môžete vďaka dobrým spojeniam navštíviť pokojne aj na vlastnú päsť. Z Budapešti a Viedne máte priame letecké spoje, ktoré vás dovezú do tohto krásneho mesta. Naplánujte si tam dlhší letný výlet, počas ktorého navštívite aj blízke romantické mestečko Chioggia.



 

Loďou a autobusom

Vzdialenosť medzi Benátkami a Chioggiou je po súši približne 50 kilometrov. Môžete sa tam dostať autom alebo mestskou dopravou. Autobusy chodia z centra Benátok a priamy spoj vás tam zavezie za niečo vyše hodinu. Oveľa zaujímavejšou alternatívou je využiť kombináciu lode a autobusu. Čakajú vás síce dva prestupy, ale celá cesta vedie popri nádherných scenériách, takže budete mať malý bonus navyše. Pri tejto možnosti sa musíte najprv dostať z centra do Lida. Odtiaľ vás zavezie ďalší autobus až do Pellestriny, odkiaľ vás čaká takmer polhodinová plavba do Chioggie.

 

Malé Benátky

História tohto mesta siaha do staroveku, keď túto oblasť ako prví osídlili Rimania. Najvýznamnejšia časť dejín sa spája s Benátskou republikou, v ktorej bola Chioggia druhým najväčším a najvplyvnejším mestom. Postavená je rovnakým systémom ako jej slávny predchodca. Pomedzi ulice taktiež prechádza spleť kanálov, ktoré sú pospájané deviatimi mostami. I kvôli tomu ju domáci nazývajú Malými Benátkami. Od začiatku dejín mala Chioggia významnú pozíciu v rybolove. Žilo sa tam niekoľko rybárskych rodín, ktoré sa starali o obživu pre veľkú časť regiónu. Túto tradíciu si pestujú až dodnes, takže pokiaľ si chcete pochutnať na najlepších morských plodoch, musíte zájsť do týchto končín.

 

Centrum v tvare rybej kostry

Chioggia je s rybárstvom prepojená vo viacerých smeroch. V meste nájdete najväčší rybí trh v tejto lokalite. Istotne nevynechajte možnosť dopriať si tam niektoré tradičné pochúťky, ktoré pripravujú v okolitých reštauráciách. Hlavným bodom záujmu je historické centrum, ktoré má veľmi zaujímavý tvar. Ku rovnej hlavnej ulici sa kolmo zbiehajú tie bočné, ktoré takto symbolicky vytvárajú tvar kostry ryby. Veľmi zaujímavé sú aj pôvodné rybárske domy, ktoré stoja priamo v prístave nad morom. Ľudia z nich priamo lovili ryby a používali ich aj na bývanie. Chioggia má oproti Benátkam jednu veľkú výhodu. Napriek tomu, že je stále veľmi obľúbená, nie je tam až toľko turistov, takže sa tam poprechádzate v podstatne pokojnejšej atmosfére.

 

Sottomarina

V Chioggii nenájdete len známy lodný prístav, ale aj peknú pláž, ktorú vyhľadávajú viacerí dovolenkári. Na jednom z predmestí vznikla Sottomarina, kde sa nachádza viacero hotelových rezortov. Časť pláže je voľne prístupná verejnosti. Okrem reštaurácií a barov tam nájdete zábavné centrum Astoria, ktoré je skvelé pre rodiny s deťmi. Jeho súčasťou sú rôzne športové ihriská, menšie kolotoče, vláčik, ktorý vás prevezie po časti tohto parku a množstvo preliezok a zábaviek pre vašich potomkov. Zatiaľ čo sa najmenší budú hrať, dospelí majú k dispozícii relaxačnú zónu s občerstvením, alebo sa môžu prejsť po promenáde, ktorá je súčasťou Benátskej lagúny. Z centra mesta sa tam dostanete pešo za pol hodinu alebo môžete využiť miestnu autobusovú dopravu.

 

Kostol s poslednou Carpacciovou maľbou

Väčšina pamiatok v Chioggii je sústredená okolo centra. Tam sa nachádza aj kostol San Domenico, ktorý sa môže pochváliť dvoma unikátnosťami. Prvou je maľba svätého Pavla, ktorá pochádza od významného benátskeho maliara Vittoreho Carpaccia. Ide o jeho posledné dielo, ktoré pripravil na objednávku miestnych obyvateľov. Druhou vzácnosťou je veľký drevený kríž s podobizňou Ježiša Krista, ktorý patrí medzi najstaršie nielen v Taliansku, ale aj v Európe. Zaujímavá je aj samotná poloha kostola, stojí totiž na malom samostatnom ostrovčeku a dostanete sa k nemu po jednom z hlavných mestských mostov.

 

Kostoly sú v čase obeda zatvorené

Po príchode do Chioggie sa zmierte s tým, že v nej panuje vidiecka atmosféra. To so sebou prináša veľa výhod, ale aj pár malých komplikácií. Napríklad ak chcete navštíviť niektorý z tunajších kostolov, musíte to urobiť mimo poludňajších hodín. Okolo obeda majú domáci siestu, takže vtedy sú pamiatky zatvorené a oni pokojne obedujú s priateľmi. V centre sa nachádza niekoľko chrámov. Okrem hlavného San Domenico je to ešte aj kostol San Giacomo Apostolo. Má bohatú výzdobu, väčšina malieb pochádza z 18. storočia. Ďalší menší kostolík prezentuje gotickú architektúru a v meste si môžete pozrieť aj múzeum sakrálneho umenia, v ktorom sa nachádzajú cenné predmety a pozostatky pôvodného kostola z tohto areálu.

 

Spomienka na historické lode

Obyvatelia Chioggie si vždy potrpeli na krásne lode, ktoré im slúžili nielen na rybolov, ale aj na dopravu. Jeden z historických kúskov je zakotvený pri Museo della Laguna Sud. V tejto časti sa nachádza aj pôvodný vstup do mesta, ktorý tvorila veľká kamenná brána. Samotné múzeum mapuje históriu tunajšieho regiónu a vzácne vykopávky, ktoré objavili v okolí mesta. V meste si môžete prenajať malé loďky, ktorými sa prejdete po tunajších kanáloch. Nenechajte si ujsť ani atmosféru nočnej Chioggie, ktorá je naplnená dobrým jedlom, vínom a typickou talianskou hudbou.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa