Wellness na streche sveta - megakomplex Marina Bay Sands v Singapure

2013-03-16 14:00:00 |   |    | 

SINGAPUR - Nie každému sa podarí sem zavítať, no predstava je to rozhodne lákavá - čo tak okúpať sa v bazéne na okraji plošiny vo výške 57. poschodia? Hotelový komplex s kasínom rozprestierajúci sa na ploche 20 hektárov otvorili v roku 2010 a považuje sa za jeden z najdrahších na svete.



V hoteloch je k dispozícii 2 561 izieb, súčasťou komplexu je výstavisko, obrovské nákupné centrum, múzeum umenia a vedy, sedem reštaurácií, dve divadlá, dva plávajúce pavilóny (Crystal pavilons), klzisko a kasíno s 1 000 hracími stolmi a asi 1 500 automatmi.

Na troch vežiach tróni plošina s dĺžkou 340 metrov, ktorú nazvali SkyPark. Je to akési spoločenské centrum s reštauráciami, nočnými podnikmi a záhradami s množstvom zelených rastlín. Vyhliadka ponúka možnosť obzrieť si mesto v 360 stupňovom uhle.

Zmestí sa sem 3 900 ľudí, bazén pri okraji plošiny je dlhý 150 metrov a "vznáša sa" vo výške 191 metrov nad zemou. Postavený je tak, aby návštevníkom priamo počas kúpania ponúkol dokonalý výhľad na Singapur vo dne i v noci.

Vytvára ilúziu "nekonečna", čo z architektonického hľadiska nie je tak celkom jednoduchá záležitosť. Kvôli prirodzenému pohybu vysokých veží musia byť zabezpečené bazény, a to tak, aby tu nevznikli trhliny.

Toto neuveriteľné megalomanské centrum stálo investorskú spoločnosť celkovo asi 8 miliárd dolárov. Investícia sa začala vracať takmer okamžite, a to najmä kvôli kasínu - už dva mesiace po jeho otvorení sem denne zavítalo 25 tisíc ľudí.

Asi tretinu návštevníkov tvoria Singapurčania, ktorí sú ochotní zaplatiť pri každom vstupe do kasína 100 dolárov, alebo si zaplatia ročný vstup za 2 tisíc dolárov. Návšteva hornej plošiny SkyPark je však relatívne dostupná aj pre bežných smrteľníkov - za jednodenný vstup zaplatíte 20 dolárov. Podobné ceny platia pre múzeum.

Víziou do roku 2015 sú zisky komplexu tvoriace 0,8 percenta hrubého domáceho produktu Singapuru, pričom zamestnaných by tu dovtedy malo byť okolo 10 tisíc ľudí priamo a 20 tisíc v iných priemyselných odvetviach.

 

Zdroj/autor: marinabaysands.com, wikipedia, ek, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (35 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa