Tajné tipy cestovateľov: Najzaujímavejšie neznáme destinácie sveta

2017-01-18 12:00:00 |   |    | 

Možno patríte medzi skúsených cestovateľov, ktorí prešli veľký kus sveta, aj tak vás však stále môžu prekvapiť dobre skryté zaujímavosti a destinácie. Tie opäť naštartujú to dobre známe vzrušenie, ktoré vás prinúti zbaliť si kufre a vybrať sa do neznáma. Verte tomu, že po zhliadnutí týchto nových miest začnete ďalšiu cestu plánovať veľmi rýchlo.



 

Ruka púšte, Čile

Predstavte si, že sa presúvate po púšti a zrazu sa pred vami nečakane objaví socha v tvare obrovskej ruky, ktorá sa týči k nebesiam. Tentoraz nejde o fatamorgánu, ale o skutočnú atrakciu, ktorá vznikla v roku 1992. Jej autorom je čílsky umelec Mario Irarrazabal, ktorý takúto netradičnú pamiatku postavil uprostred púšte Atacama. Dôvodom bola jeho fascinácia dokonalosťou rúk a pohybov, ktoré vykonávajú. Socha dostala symbolické pomenovanie „Ruka púšte“, no niektorí ľudia ju nazývajú aj božou rukou.

 

Blagaj, Bosna a Hercegovina

Kvôli napätej situácii v neďalekej minulosti nie je Bosna a Hercegovina ešte dobre cestovateľsky preskúmaná a kvôli tomu si pre nás stále uchováva aj také perly ako je malé mestečko Blagaj. To sa nachádza pri prameni rieky Buna, čo je najkrajšie miesto celej lokality. Voda vyviera v obklopení veľkých skál a prechádza v menšie vodopády. Práve tak vznikol jeden z prvých chrámov derviša, od ktorého sa potom začala stavať ďalšia časť mesta. Typické sú pre neho kamenné stavby a úzke uličky, ktoré príjemne splývajú s okolitou nádhernou prírodou.

 

Chefchaouen, Maroko

Okrem mesta Casablanka vám pri predstave Maroka istotne zídu na um uličky s modrými domčekmi. Tie sa nachádzajú na viacerých miestach v krajine, ale najvýraznejšie sú jednoznačne v Chefchaouen, kde sú stále zachovalé celé časti mesta v tomto nebeskom odtieni. Dôvod takéhoto dizajnu domov nie je doteraz úplne známy. Môže ísť o ochranné sfarbenie, ktoré malo odlákať komárov, ktoré sú veľkým problémom v Maroku. No taktiež to môže mať aj spirituálny význam, keď sa takto ľudia chceli farbou oblohy priblížiť k nebesiam a prepojiť s najvyššími.

 

Skalné hroby Myra, Turecko

Turecko patrí z hľadiska cestovného ruchu v ostatných rokoch k najnavštevovanejším krajinám. No turisti sa väčšinou spoliehajú na tradičné fakultatívne výlety v blízkosti plážových rezortov. Aj táto overená destinácia vás však dokáže prekvapiť - napríklad skalnými hrobmi Myra. Miestni kedysi verili, že ľudia po smrti získajú krídla a vzlietnu do iného sveta. To chceli zosnulým uľahčiť vybudovaním hrobiek vo vysokých skalách, ktorých okolie ešte spestrili niekoľkými sochami.

 

Huacachina, Peru

Malé mesto zázrakov nájdete v Peru. Uprostred púšte sa nachádza úžasná oáza pri jazierku, ktoré vyvrelo v nehostinnom prostredí. Vďaka tomu dostali domáci nápad postaviť tam jedno z najzaujímavejších miest v krajine a i keď práca na jeho postupnom zveľaďovaní nebola jednoduchá, postupne sa im podarilo vybudovať niekoľko luxusných domov. Navyše obyvatelia Peru veria, že tak ako jazero, aj bahno z neho má liečivé účinky. Takto v obklopení púšte sa im tak podarilo vytvoriť originálne kúpele.

 

Weissgerbergasse, Nürnberg, Nemecko

Jednu z najzachovalejších historických ulíc v Nemecku tvoria vysoké budovy s typickým farebným a dreveným zdobením. Tie sú v súčasnosti premenené na populárne bary a reštaurácie, ktoré opäť dodali Weissbergergasse nový dych a pomohli tak oprášiť pôvodný efekt populárnych budov. Prezrite si však aj zvyšok mesta, ktoré patrí k menej rušným lokalitám krajiny a ponúka vám viac súkromia a možností na oddych.

 

Ostrov Sokotra, Jemen

Jedna z opustených častí sveta, ktorú by ste mali navštíviť ešte predtým, ako ju objavia húfy cestovateľov a pokazí sa jej úžasné čaro. Pre ostrov Sokotra sú charakteristické zvláštne stromy s korunami, ktoré vyzerajú, ako keby boli vytvorené z koreňov. Domáci ich prezývajú dračie stromy. Môžete tam stretnúť viacero druhov zvierat, ktoré si v nehostinnej a drsnej prírode našli svoj kúsok domova. A poteší vás aj úžasný vyhliadka na okolie.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa